Μεγάλο το ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ

Οι αλήθειες που ειπώθηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος και η αμφισβήτηση της τακτικής Ανδρουλάκη

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ψηφοφορίας στην Βουλή για το νομοσχέδιο της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων το ρήγμα που δεν ήθελε με τίποτα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επήλθε.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και λέμε ρήγμα, διότι ήταν το δεύτερο στη σειρά νομοσχέδιο, που η εικόνα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτή που θα ήθελε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Διότι όλο το προηγούμενο διάστημα αυτό π[ου ακούγαμε από τον πρόεδρο του Κινήματος και τους συνεργάτες του ήταν ότι υπάρχει μία συγκροτημένη Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς διαφωνίες, η οποία αποτελεί ένα ενιαίο μέτωπο.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών οι 11 αποχές πλήγωσαν το προφίλ του κόμματος, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκανε την επανάσταση στο οικογενειακό δίκαιο κόντρα σε όλους το μακρινό 1983. Και οι αποχές στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν αυτό που προκάλεσε την πρώτη ζημιά. Διότι μεταξύ αυτών που απείχαν ήταν και η Ευαγγελία Λιακούλη, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία με βάση τις αρμοδιότητες της μεταφέρει την γραμμή του κόμματος στους βουλευτές. Μετά την ψηφοφορία και τις 11 αποχές που πλήγωσαν το Κίνημα, η πρώτη που αντέδρασε ήταν η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία επί της ουσίας είχε ζητήσει πειθαρχικά μέτρα για τους απέχοντες και ειδικά για την γραμματέα της Κ.Ο.

Τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Δηλαδή τους επέτρεψε να απέχουν, παρά το γεγονός ότι κατηγορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ακολούθησε ακριβώς την ίδια τακτική. Ο κ. Ανδρουλάκης έμεινε ικανοποιημένος που δεν υπήρξε καταψήφιση του νομοσχεδίου, παρά μόνο αποχές. Στο τέλος βγήκε χαμένος, παρά το γεγονός ότι στην κυβερνητική παράταξη υπήρξαν και πολλοί βουλευτές που το καταψήφισαν, αλλά και άλλοι που προτίμησαν το ρεπό.

Φαίνεται ότι η σπίθα που άναψε στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών άρχισε να παίρνει διαστάσεις πυρκαγιάς. Κάτι που φάνηκε καις την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου ανέβηκαν οι τόνοι από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι διαφώνησαν και με την απόφαση ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και με την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος. Διότι για να πούμε και του στραβού το δίκιο το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδείξει τις διαφωνίες του. Παρά το γεγονός ότι ανέδειξε επτά σημεία με τα οποία διαφωνεί με το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, εν τούτοις ουδείς το κατάλαβε. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επέβαλλε στην κοινωνία την επικοινωνιακή της θέση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θολώσει.

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ θεωρεί το νόμο αντισυνταγματικό. Επίσης ότι ανοίγει παράθυρο για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων από κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του εξωτερικού σε συνεταιρικά σχήματα με επιχειρηματικά funds, όπως και την ίδρυση παραρτημάτων από επιχειρηματίες, εγχώριους ή ξένους, χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή του μητρικού πανεπιστημίου μέσω εμπορικών συμφωνιών. Εκτιμά ότι δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τα ποιοτικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τα κριτήρια αδειοδότησης και αξιολόγησης των παραρτημάτων. Διαφωνίες υπάρχουν και για το ότι το νομοσχέδιο δεν ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και για το σύστημα εισαγωγής. Επίσης εκτιμά ότι είναι κακό για την περιφέρεια για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν μπήκαν κριτήρια γεωγραφικής κατανομής. Επίσης η ηγεσία του κόμματος υποστηρίζει ότι «είναι κρίσιμο ότι για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα, τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα πρέπει να προβλέπεται συγκεκριμένη ρήτρα διασφάλισης της μακροπρόθεσμης εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού σχεδίου. Ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα εγκαταλείψουν το πλάνο παροχής ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και θα αφήσουν ξαφνικά τους φοιτητές τους μετέωρους». Και τέλος υάρχει διαφωνία και σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και τις συνθήκες εργασίας στη μη κρατικά πανεπιστήμια.

Όλα τα παραπάνω οι δύο διαφωνούντες τα ανέδειξαν σε δύο επίπεδα. Πρώτον ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση της κοινωνίας για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον δεν συζητήθηκε στα όργανα η αλλαγή στάσης του κόμματος. Διότι από την αρχή ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο» και ουδείς κατάλαβε ότι εννοούσε την Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε περισσότερο τον Γιώργο Παπανδρέου με την ατάκα «λεφτά υπάρχουν». Και ουδείς θυμάται τις προϋποθέσεις που έθεσε πίσω από την ατάκα.

Περί στρατηγικής

Όμως τα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναδεικνύουν και τις διαφωνίες για την στρατηγική που ακολουθεί η ηγετική ομάδα του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό τα όσα είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.: «Στην Κοινοβουλευτική ομάδα κατέθεσα ένα πλαίσιο στο οποίο είπα, κατά την άποψή μου, πώς γίνεται στρατηγικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη Ν.Δ. και την υπεροπλία της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη συγκυρία και υπό αυτές τις συνθήκες θα αντιμετωπίσει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει να μπει σε τροχιά εξουσίας. Γιατί αυτό που έχει αξία είναι να μπορέσει να πείσει τον κόσμο. Έχω μια διαφορετική άποψη σχετικά με το πώς μπορούμε να αναδεικνύουμε κάποια θέματα. Η ΝΔ για το θέμα των μη κρατικών Πανεπιστημίων, δεν ήθελε διάλογο. Προσπαθούσε να κλείσει γρήγορα το θέμα βαφτίζοντας τον εαυτό της ως μεταρρυθμιστή σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όμως πρέπει να προκαλούν αυτό το διάλογο. Τα τελευταία δέκα χρόνια οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ από το 2009, σήμερα δεν ψηφίζουν κανένα κόμμα, είναι στο σπίτι τους. Πρέπει να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μεγάλη διαδρομή να έχω ζήσει το ΠΑΣΟΚ από το 40% στο 4% και τώρα να το βλέπω να ανεβαίνει ξανά για να γίνει κόμμα εξουσίας. Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να αξιολογήσουμε σωστά τη στάση μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και γι αυτό πρέπει να αντλήσει κόσμο και από την αριστερά. Αυτό που δε μπορεί να γίνει είναι, αντί να είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα να είναι μόνο προς μια κατεύθυνση».

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και μία στασιμότητα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το οποίο στην Χαριλάου Τρικούπη την θεωρούν ως απόρροια του πολέμου που δέχεται το κόμμα από την κυβέρνηση. Πάντως αρκετοί εντός της Χαριλάου Τρικούπη είναι υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να σφίξουν τα λουριά σε διαφωνίες. Κάτι που θα ενισχύσει και το προφίλ του προέδρου ως ηγέτη, προκειμένου ενόψει της προεκλογικής μάχης για τις ευρωεκλογές να μην υπάρξει αυτή η εικόνα που δεν ευνοεί τον στόχο που έχει τεθεί για την άνετη επικράτηση στην μάχη της 2ης θέσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα