Μείωση ομάδων θέλουν οι Ιταλοί στο Καμπιονάτο

Με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα και μεγαλύτερα έσοδα, ετοιμάζονται μεγάλες αλλαγές στην Ιταλία.

Ο Γκαμπριέλε Γκραβίνα, πρόεδρος της FIGC, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση των ομάδων. Συγκεκριμένα, έχει ρίξει στο τραπέζι την εν λόγω πρόταση, η οποία φαίνεται πως αρέσει σε αρκετούς ανθρώπους. Εφόσον οι ομάδες μειωθούν στη Serie A τότε θα γίνουν 18 από 20 και θα επιστρέψει στη μορφή που είχε δηλαδή μέχρι το 2003. Στόχος με αυτόν τον τρόπο η αύξηση του ανταγωνισμού καθώς θα υπάρχουν δύο λιγότερες ομάδες και θα μειωθούν οι σύλλογοι που θα είναι αδιάφοροι προς το τέλος της σεζόν. Εφόσον αποφασιστεί να συμβεί αυτό θα πρέπει να υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες και να ανέβουν δύο από τη Serie B ώστε να φτάσουν στις 18.

Την ίδια ώρα, υπάρχει η σκέψη να γίνει δοκιμή για playoffs και playouts σε κάποια από τις ερχόμενες σεζόν. Η πρόταση είχε πέσει τον περασμένο χρόνο όταν είχε εμφανιστεί η πανδημία του κορωνοϊού και δεν ήταν βέβαιο εάν θα καταφέρει να ολοκληρωθεί η Serie A καθώς απέμεναν 13 αγωνιστικές. Κάπως έτσι, συνεχίζει να υπάρχει η σκέψη για playoffs και playouts και ίσως το δούμε να λειτουργεί πιλοτικά τις ερχόμενες σεζόν.

Σε επαφές που έχουν υπάρξει ανάμεσα στην ιταλική ομοσπονδία και την UEFA έχει γίνει πρόταση-εισήγηση για εφαρμογή του Salary Cup στα πρότυπα του ΝΒΑ. Σκοπός να μειωθούν τα πολύ μεγάλα συμβόλαια των παικτών και τα τεράστια ποσά που δίνονται για μεταγραφές, ώστε οι σύλλογοι να εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους και έσοδα και να μειωθούν τα έξοδά τους. Παράλληλα, με αυτή την κίνηση η FIGC θέλει να κλείσει την κάνουλα και να μειωθεί η απόσταση των ομάδων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν ορισμένες ομάδες που δεν μπορούν εύκολα να τις κοντράρουν οι υπόλοιπες.

Στο ευρύτερο πλαίσιο του Salary Cup και της μείωσης των εξόδων, υπάρχει η προοπτική και η σκέψη για την αύξηση των εσόδων. Συγκεκριμένα, θεωρούν πως με την εφαρμογή ενός Salary Cup αλλά και με την μείωση των ομάδων, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά θα μοιράζονται καλύτερα προς τους συλλόγους. Φυσικά, μέσα στο πλάνο είναι η αναζήτηση νέων εταιρειών και χορηγών ώστε να αυξηθούν κι άλλο οι πόροι, με σκοπό να μειωθεί η διαφορά των ιταλικών ομάδων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και να μπορούν να φανούν ανταγωνιστικές στο Champions League και στο Europa League.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα