Μενδώνη για Λεονάρδου: «Η ερμηνεία της στο “Ρεμπέτικο” έχει στοιχειώσει τη μεγάλη οθόνη»

Συλλυπητήριo μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της ηθοποιού και τραγουδίστριας Σωτηρίας Λεονάρδου:

«Η δυναμική παρουσία και ένα έντονο, μαγνητικό βλέμμα χαρακτήριζε τις ερμηνείες της Σωτηρίας Λεονάρδου στο τραγούδι, στον κινηματογράφο, στο θέατρο. Η παιδεία της ήταν ευρύτατη. Είχε επηρεαστεί από πολλές διαφορετικές κουλτούρες, είχε απορροφήσει στοιχεία από αυτές και τα είχε επεξεργαστεί στην εκφραστικότητά της. Η ερμηνεία της στο “Ρεμπέτικο” παραμένει εμβληματική για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, από εκείνες που έχουν στοιχειώσει τη μεγάλη οθόνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της».

Η Σωτηρία Λεονάρδου, που έφυγε χθες από τη ζωή, ύστερα από μια σπάνια ασθένεια, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε μουσική, θέατρο και χορό. Υπήρξε μαθήτρια του Γιέρζυ Γκροτόφσκι στη Νότιο Ιταλία, παρακολούθησε σεμινάριο ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικάνικη τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότιο Αφρική όπου έζησε 4 χρόνια.

Πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Επίσης συμμετείχε στις κασέτες του Νικόλα Άσιμου.

Έγινε γνωστή αρχικά από τη συμμετοχή της στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, στην οποία πρωταγωνίστησε αλλά και συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου. Έπαιξε επίσης στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ», ενώ είναι σεναριογράφος του «An African Tale» και ιδρύτρια της θεατρικής σκηνής Cyber Scene.

Είχε βραβευθεί το 1984 με το βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο», το 1985 έλαβε το 1ο κορφιάτικο βραβείο γυναικείου ρόλου για το «Ρεμπέτικο», το 1985 το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για το «Ρεμπέτικο», το 1996 το Β΄ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη, το 1986 της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας «Ρεμπέτικο», το 1985 βραβείο Β΄ Γυναικείου ρόλου και επίσης ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας. (Πηγή: wikipedia)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα