Μένει στην κούρσα και… ονειρεύεται η Γεννηματά

Με τον πιο εμφατικό τρόπο η Φώφη Γεννηματά διέψευσε τη φημολογία –που κυκλοφορούσε κατά κόρον από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη– ότι το φθινόπωρο θα αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ προωθώντας κάποιο στέλεχος της νέας γενιάς.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα, στις φήμες ενέπλεξαν και τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη. Δηλαδή, ότι ένας εκ των δύο θα ήταν υποψήφιος με τις ευλογίες της κας Γεννηματά.

Όλα αυτά διαψεύστηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο Forum των Δελφών, όπου μεταξύ άλλων η κα Γεννηματά αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές, τονίζοντας ότι θα είναι παρούσα. «Το φθινόπωρο η κεντρική επιτροπή θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να εγγυηθούμε αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Ναι, θα είμαι εδώ. Και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Έχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση. Έχω αφήγημα που μπορεί να βάλει τέλος στις συντηρητικές πολιτικές», είπε η κα Γεννηματά θέτοντας ψηλά τον πήχη για το ΚΙΝΑΛ. Διότι το αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση, για να υλοποιηθεί, πρέπει το ΚΙΝΑΛ να ξεφύγει από το 8% και να γίνει κόμμα εξουσίας.

Η ίδια, με βάση όσα είπε, εκτιμά ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για να επιτύχει το ΚΙΝΑΛ τους στόχους του. Μάλιστα, πέραν της κριτικής στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «το μόνο που βλέπω να κάνει είναι να προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι ξεπερασμένο, δεν περνά σήμερα που οι ανάγκες είναι τεράστιες. Οπότε εμείς είμαστε το μοναδικό προοδευτικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση. Το δικό μας αφήγημα μιλάει για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, εξασφαλίζει την πλήρη απασχόληση με δημόσιες επενδύσεις και για σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν εθνική προστιθέμενη αξία, δηλαδή, παραγωγή στον τόπο μας. Γιατί έτσι δημιουργούμε πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίες και μπορούμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά στον τόπο της».

 Το μεγάλο στοίχημα

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής συμφωνούν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του κόμματος να κάνει restart και να ξεκινήσει πορεία για να γίνει εκ νέου κόμμα εξουσίας, ακολουθώντας τα βήματα του ΠΑΣΟΚ. Και για να επιτευχθεί αυτό, σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του κόσμου. Το 2017 σχεδόν 212.000 πολίτες επέλεξαν να περιμένουν στις ουρές για να εκλέξουν τη Φώφη Γεννηματά. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και το νούμερο αυτό θεωρείται άπιαστο όνειρο, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών, αφού κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στο ευαγγέλιο ότι τον Νοέμβριο θα έχει εξαφανιστεί η πανδημία, οπότε άφοβα οι ψηφοφόροι θα τρέξουν στα εκλογικά τμήματα για να επιλέξουν ποιος θέλουν πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ.

Εάν προσέλθουν τουλάχιστον 100.000 ψηφοφόροι, τότε πραγματικά αποτελεί ευκαιρία για το κόμμα για να κάνει την πολυπόθητη επανεκκίνηση και ο εκλεγμένος πρόεδρος θα έχει μία σημαντική προίκα να διαχειριστεί για να πάρει την ανιούσα το Κίνημα. Αν όμως οι ψηφοφόροι είναι πολύ λιγότεροι, τότε ο νέος πρόεδρος θα δεχθεί και τη χλεύη των αντιπάλων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διεκδικούν το ίδιο κομμάτι από την πίτα των ψηφοφόρων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ανοικτό μητρώο, το οποίο θα γράφει μέλη ακόμη και πάνω από την κάλπη, είναι πολύ πιθανό να προσφέρει την πολυπόθητη ανανέωση που αναζητεί το ΚΙΝΑΛ από την πρώτη ημέρα της σύστασής του. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ναι μεν το 2017 προσήλθαν στις κάλπες 212.000 πολίτες, αλλά η νεολαία ήταν η συντριπτική μειοψηφία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στοχεύει την επανασύσταση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ

Συσπειρώνονται οι εκσυγχρονιστές

Στο μεταξύ στο προεδρικό περιβάλλον προσπαθούν να εξηγήσουν τι σημαίνει η ταυτόχρονη παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου με την Εύα Καϊλή και τον Γιάννη Δατσέρη σε εκδήλωση για τα εθνικά θέματα τη Δευτέρα 24 Μαΐου. Η συμμετοχή των δύο συγκεκριμένων στελεχών έχει τον δικό της συμβολισμό.

Η ευρωβουλευτής Εύα Καΐλή στις προηγούμενες εκλογές στήριξε ανοικτά τον Νίκο Ανδρουλάκη που και τώρα θα είναι υποψήφιος, ενώ ο Γιάννης Δατσέρης (σύζυγος της Συλβάνας Ράπτη) υπήρξε ο εξ απορρήτων του Ευάγγελου Βενιζέλου (συνδέονται με προσωπική φιλία από τα γυμνασιακά τους χρόνια) στη μάχη για την ηγεσία το 2007 με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και αργότερα όταν ο Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δατσέρης, ο οποίος από το 2012 είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του, μετείχε στο εγχείρημα της Ώρας Αποφάσεων μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Μάλιστα είχε διαφωνήσει όταν προσκολλήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά δεν εισακούστηκε από τους υπόλοιπους, καθώς προφανώς είχε καταλάβει ή γνώριζε το πόσο αριβίστας είναι ο «κηπουρός» του Παπανδρέου.

Η κοινή παρουσία όλων των προαναφερόμενων ανησυχεί την ηγετική ομάδα που φοβάται μήπως είναι η απαρχή για την επανασύσταση του μπλοκ των εκσυγχρονιστών που είχαν τα ηνία του ΠΑΣΟΚ επί δέκα σχεδόν χρόνια. Φυσικά ακόμη και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι εάν όντως αληθεύουν οι φόβοι της ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, τότε η υποψηφιότητα του κ. Λοβέρδου έχει ένα ξεκάθαρο στίγμα της πολιτικής του ταυτότητας έναντι της Νέας Δημοκρατίας και έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση με την Εύα Καϊλή και τον Γιάννη Δατσέρη είναι η πρώτη σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος και που σηματοδοτούν την επανασύσταση του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με τη συμμετοχή στελεχών που έχουν απομακρυνθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά θα επιστρέψουν για να τον στηρίξουν για την ηγεσία.

Η κινητικότητα Λοβέρδου προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στην κα Γεννηματά, αλλά στους άλλους διεκδικητές της ηγεσίας, καθώς η πιθανή επάνοδος στο προσκήνιο των εκσυγχρονιστών μπορεί να εκληφθεί και ως στήριξη στην υποψηφιότητα Λοβέρδου του Κώστα Σημίτη.

Και βέβαια, ένα άλλο στοιχείο που θα μετρήσει στην κούρσα για τον νέο πρόεδρο είναι εάν τελικά υπάρξει κι άλλος υποψήφιος. Ο Χάρης Καστανίδης το σκέφτεται, αλλά ως φαίνεται ζητά την ανοιχτή στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου και γενικά του συστήματος του πρώην πρωθυπουργού. Ενώ ο κ. Γερουλάνος ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, παρά το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τού δίνουν ένα πολύ καλό ποσοστό, παρά το ότι δεν έχει ιδιαίτερη εμπλοκή στα εσωκομματικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα