Ο Κυριάκος ως συνδετικός κρίκος

Το μήνυμα που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης και το δύσκολο κυβερνητικό παζλ να λειτουργεί μία κυβέρνηση με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές

Οι επικοινωνιολόγοι αποδέχονται πως η δράση είναι το Α και το Ω στην πολιτική, όμως δίνουν τεράστια σημασία σε μία φωτογραφία, σε μία ενέργεια που σηματοδοτεί την στρατηγική και επιβεβαιώνει το πλάνο. Όπως το είπε και ο Κώστας Σημίτης την προηγούμενη Δευτέρα το «εκτός από το σχέδιο που πρέπει πάντα να υπάρχει χρειάζεται να εκμεταλλεύεσαι και την συγκυρία».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό ακριβώς επιχείρησε και την προηγούμενη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να υπενθυμίσει με την παρουσία του σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις ότι είναι ο συνδετικός κρίκος της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ο κυρίαρχος του λεγόμενου μεσαίου χώρου, που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Οι εικόνες με τις χειραψίες του πρωθυπουργού με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, όπου συγκεντρώθηκε το σύνολο της κεντροδεξιάς, αλλά και αυτή με τον Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση προς τιμή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν από αυτές «που αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο των ψηφοφόρων», όπως αποτιμούν οι επικοινωνιολόγοι.

Ανεξάρτητα από τι ειπώθηκε στις δύο εκδηλώσεις, που μπορεί να είχαν ως τιμώμενα πρόσωπα δύο πολιτικούς, ήταν όμως δύο συγκεντρώσεις δυο διαφορετικών πολιτικών χώρων. Στη μία βρέθηκε το σύνολο των τάσεων της Νέας Δημοκρατίας και στην άλλη το όλον ΠΑΣΟΚ. Και στην μέση ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενώνει αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι όταν εισήλθε στην αίθουσα που εξελισσόταν η εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, χειροκροτήθηκε θερμά. Κάποιοι βέβαια το θεωρούν ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού, ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι δείγμα νέων συνθηκών. Αρκετοί πάντως συνέκριναν τις απόψεις του κ. Σημίτη με αυτές του κ. Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Εξάλλου στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «εκσυγχρονισμός» που πρώτος επέβαλε στον δημόσιο διάλογο ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας το «πολυδύναμος».

Πολιτικό μήνυμα

Κατά άλλους, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να παρευρεθεί στην εκδήλωση, πέρα από ένδειξη σεβασμού σε έναν πρώην πρωθυπουργό, είχε και ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: Ότι ο ίδιος και η Ν.Δ. αποτελούν σήμερα τον κύριο εκφραστή του κεντρώου χώρου και δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει σε άλλους αυτή την προνομιακή σχέση που έχει χτίσει αυτά τα χρόνια με τους ψηφοφόρους που προέρχονται από αυτόν. Για να είναι επιτυχημένο το άνοιγμα στο Κέντρο απαιτείται να είναι γερά τα θεμέλια προς τα δεξιά του κόμματος. Και ο πρωθυπουργός τονίζει συχνά-πυκνά ότι η Ν.Δ. είναι πρωτίστως ένα κεντροδεξιό κόμμα με συγκεκριμένες ιδέες και αξίες. Γι’ αυτό και πριν μεταβεί στον Ελληνικό Κόσμο είχε βρεθεί πρώτα στο Μέγαρο Μουσικής για την εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου με βασικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Επρόκειτο για μια πραγματική συγκέντρωση της κεντροδεξιάς παράταξης, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης είχε τοποθετήσει στη 2η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας τη Μαριέττα Γιαννάκου, «συμβολίζοντας την ενότητα και τη συνέχεια της Νέας Δημοκρατίας», όπως είχε πει τότε. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έστειλε με την παρουσία του το μήνυμα της ενότητας της παράταξης, η οποία την ερχόμενη άνοιξη, μαζί με το κομματικό συνέδριο, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλια της, συμπληρώνοντας μισό αιώνα ζωής. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου γραμματέα του κόμματος που θα προκύψει λογικά ως το τέλος του μήνα, είναι να διοργανώσει αυτό το συνέδριο ενότητας, ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024

Οι ΠΑΣΟΚοι στον Σημίτη

Πέραν της ενότητας, όμως, υπάρχει και η διεύρυνση του ζωτικού χώρου της Ν.Δ. Και αυτό έχει επιλέξει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας στελέχη του πολιτικού κέντρου που προέρχονται ως επί το πλείστον από το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς καμία φοβικότητα και δείχνοντας διάθεση υπέρβασης των παλαιότερων διαχωριστικών γραμμών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, με τον οποίο τον συνδέει μια σχέση εκτίμησης. Χωρίς να προβεί σε δημόσια σχόλια για την παρουσία του στον Ελληνικό Κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα και στους ανθρώπους που έχουν έρθει κοντά στη Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια ότι ένας πρωθυπουργός από άλλον πολιτικό χώρο δεν έχει κανένα ενδοιασμό να τιμήσει ένα πολιτικό πρόσωπο, ακόμα και αν δεν προέρχεται από το κόμμα του.

Όπως αναμενόταν το παρών στην εκδήλωση για τον κ. Σημίτη έδωσε πληθώρα υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι έχουν αναφορές στην περίοδο 1996-2004. Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, την υπουργό Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Επικρατείας Θανάση Κοντογεώργη, τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου μαζί με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Μηλαπίδη, αλλά και ο «γαλάζιος« δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Και φυσικά η σημειολογία των παρουσιών στις δύο εκδηλώσεις αναδεικνύει και την δυσκολία του εγχειρήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι ναι μεν ο πρωθυπουργός και στην πρώτη θητεία, αλλά και στην δεύτερη που ξεκίνησε από τις 25 Ιουνίου έχει καταφέρει να λειτουργεί μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων. Διότι ουδείς μπορεί να ξεχάσει τις κόντρες, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες του παρελθόντος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως τις δύο διαφορετικές ομάδες τις ενώνει ο κυβερνητισμός, αλλά και το γεγονός της τεράστιας διαφοράς στις εκλογές, αλλά και στις δημοσκοπήσεις. Προφανώς αυτό το παζλ καλείται συχνά-πυκνά να το επιλύει ο κ. Μητσοτάκης και όταν υπάρχουν διαφωνίες, αυτές να ομαλοποιούνται δίχως να παίρνουν διαστάσεις. Και είναι πολύ λογικό να υπάρχουν.

Προς ώρας το κυβερνητικό σχήμα απολαμβάνει την ηρεμία, έχοντας φυσικά να επιλύσει δύσκολους γρίφους, όπως είναι η ακρίβεια, παρακολουθώντας τον εσωκομματικό πόλεμο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα