ΠΑΣΟΚ: Ξόρκια για πιθανή αποσυσπείρωση

Η αποχώρηση Λοβέρδου και η γκρίνια Καστανίδη ανησυχούν την Χαριλάου Τρικούπη, αλλά τηρεί σιγή ιχθύος

Στις εκλογικές αναμετρήσεις της 21Ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ ναι μεν αύξησε τις δυνάμεις του, αλλά απώλεσε τρεις έμπειρους βουλευτές, τον Κώστας Σκανδαλίδη, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη. Από τους τρεις ο μοναδικός που παραμένει ενεργός στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος κι ανέλαβε και την προεδρία της Επιτροπής που θα επιλέξει το που θα δώσει χρίσματα σε Περιφέρειες και Δήμους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε ζητώντας και την διαγραφή του από τα μητρώα μελών του ΠΑΟΣΚ, ενώ στις τηλεοπτικές πολιτικές εκπομπές κάνει λόγο για «αποχώρηση προσωπική λύτρωση», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ τονίζει με έμφαση «το πρώην κόμμα μου». Τέλος ο Χάρης Καστανίδης εξακολουθεί να φέρει βαρέως ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να τον αφήσει εκτός Βουλής και μάλιστα σε δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» υποστήριξε: «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνονται με ευπρέπεια και με σεβασμό σε οποιοδήποτε άνθρωπο. Ένας αρχηγός δικαιούται να κάνει πολιτική ανανέωση αλλά πρέπει να την κάνει με στοιχειώδη ευπρέπεια. Να με συναντούσε και να μου το έλεγε, όχι να λέει πριν τις εκλογές ότι αγώνας δεν γίνεται χωρίς τον Καστανίδη και μετά να με αφήνει εκτός Βουλής».

Την ίδια ώρα η Χαριλάου τηρεί σιγή ιχθύος με στόχο φυσικά να αποτρέψει φαινόμενα εσωστρέφειας, καθώς ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ειδικά μετά την αποχώρηση Λοβέρδου, να κουνήσουν μαντήλι στο ΠΑΣΟΚ κι άλλα στελέχη, όχι απαραίτητα πολιτικοί φίλοι του πρώην υπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι οι δρόμοι του Νίκου Ανδρουλάκη με τους δύο ανθυποψήφιους του στις εσωκομματικές εκλογές κινούνταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε μετά την εκλογή του να κρατήσει μία απόσταση από τα δύο έμπειρα στελέχη και ποτέ δεν ζήτησε τη γνώμη τους για την στρατηγική του κόμματος. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αρνούνται να αναφερθούν στα ζητήματα που θέτουν τα δύο έμπειρα πολιτικά στελέχη και ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει στοχοπροσηλωθεί στο πως θα αυξήσεις τις δυνάμεις του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ έχουν λάβει σοβαρά υπόψη και την δήλωση του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, της Ζέφης Δημαδάμα, ότι «η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού, αλλά προβληματισμού», καθώς αποτυπώνει σε μεγάλο ποσοστό το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος. Διότι ναι μεν οι φανατικοί υποστηρικτές του κ. Ανδρουλάκη ισχυρίζονται ότι δεν θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι από την αποχώρηση Λοβέρδου και την γκρίνια Καστανίδη, όμως ακόμη και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Λοβέρδου εντός του κόμματος δεν είναι σύμφωνοι με την φυγή. Διότι όπως υποστηρίζουν «τέτοιες αποχωρήσεις πλήττουν την συσπείρωση ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Την ίδια ώρα στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν προχωρήσει αρκετά με τα λεγόμενα χρίσματα, αλλά υπάρχουν αγκάθια σε αρκετές περιοχές, με πρώτη και καλύτερη στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του ο Γιάννης Σγουρός, όμως στην Χαριλάου Τρικούπη η «νέα γενιά» δεν είναι και τόσο πρόθυμη να του δώσει το χρίσμα. Βέβαια την υποψηφιότητα του πρώην Περιφερειάρχη και πρώην νομάρχη Αθηνών στηρίζουν και ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Και οι δύο είχαν παραβρεθεί  στην εκδήλωση του κ. Σγουρού (όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του αλλά και 55 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους), μαζί με πληθώρα παλαιών και νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και τον σύζυγο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, τον Ανδρέα Τσούνη. Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ήθελε να δώσει το «πράσινο» χρίσμα σε ένα νεότερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο Γιάννης Σγουρός το 2019 πήρε το 17,4 % των ψήφων χάνοντας την δεύτερη θέση από τη Ρένα Δούρου για 36.910 ψήφους. Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 πήρε στην Αττική 103.000 ψήφους, ενώ ο Γιάννης Σγουρός 277.000. Δηλαδή οι ψηφοφόροι του κέντρου προτίμησαν τον Σγουρό και όχι το ΠΑΣΟΚ. Με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις ο Σγουρός φέρεται να είναι δεύτερος, που και αυτό είναι μία επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ.

 «Ανοιχτές» πόρτες

Έχοντας το μυαλό τους στο δεύτερο μισό του εκλογικού κύκλου, δηλαδή στους σταθμούς των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν τον διμέτωπο, γνωρίζοντας πως με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να χτυπήσουν την πόρτα τους και πασοκογενή στελέχη που δείχνουν διάθεση επιστροφής στο παλιό τους σπίτι. Παρότι οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρά ανοιχτές για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που ενδεχομένως επιλέξουν το παλιό τους κομματικό σπίτι στις ερχόμενες κάλπες, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μεταγράφηκαν για την (κατά Ανδρουλάκη) «καρέκλα της εξουσίας» τα πράγματα δεν είναι το ίδιο απλά – η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού δεν φαίνεται να τους περιλαμβάνει, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά ήδη να έχει ξεκαθαρίσει πως δύσκολα θα υπάρξουν ηχηρές «επιστροφές αεροδρομίου», οι οποίες θα δυσκόλευαν και τους πασόκους που «έμειναν στα δύσκολα» χωρίς να μετακομίσουν σε ένα μεγαλύτερο κόμμα εξουσίας.

Ήδη κυκλοφόρησε μία λίστα ονομάτων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ για τα οποία οι πόρτες για πιθανή επιστροφή είναι κλειστές. Οι ΠΑΣΟΚογενεις του ΣΥΡΙΖΑ  στη συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν εκτός Βουλής, με αποτέλεσμα να γίνεται ήδη λόγος για έναν αργό πολιτικό θάνατο και το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαν να επαναπατριστούν στη… γη της Χαριλάου Τρικούπη.

Από το ΠΑΣΟΚ πάντως η απάντηση είναι «όχι», κάτι που έχει ξεκαθαρίσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με στενούς του συνεργάτες αλλά και στελέχη να τονίζουν ότι πρόδωσαν την παράταξη για να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.

Ήδη στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς ανακοινώσεις για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας δείχνουν ότι θέλουν να αναδειχθούν ως το πραγματικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει την Κουμουνδούρου να παρουσιάζει χαμηλά αντανακλαστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα