Μεταρρυθμίσεις και όχι νέες περικοπές

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου μπαίνει η κυβέρνηση, θέτοντας επί τάπητος μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα προκειμένου να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα πως τα όσα απομένουν πλέον να γίνουν από το Μνημόνιο, αφορούν μεταρρυθμίσεις και όχι περικοπές.

Μόνο τυχαία δεν είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι το τρέχον εξάμηνο «είναι εξαιρετικά πυκνό», δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το μείζον παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα και αν οι δανειστές μας θα δεχθούν τη χρησιμοποίηση του 70% εξ αυτού για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αρχίσει ήδη να φτάνουν στην Αθήνα, ώστε από αύριο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την άφιξη και των επικεφαλής Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ.

Την ίδια ώρα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι «μόνο μια πολιτική απόφαση που θα λαμβάνει υπόψιν το προεκλογικό της περιόδου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η μακροχρόνια κρίση στο εκλογικό σώμα, «μπορεί να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών μας».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως οι δανειστές μας ήδη κινούνται προς την κατεύθυνση διατύπωσης ενστάσεων με κυριότερη ότι για να υπολογισθεί το ποσό προς διανομή, θα αφαιρεθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα όλα τα μη μόνιμα μέτρα με προφανή στόχο το απρόσμενο όπως όλα δείχνουν πλεόνασμα του 2013 να χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι και για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού του τρέχοντος έτους.

Χρυσή Αυγή
Στο εσωτερικό μέτωπο ζητούμενο παραμένει η τύχη της Χρυσής Αυγής. Αν και όπως δηλώνουν στην κυβέρνηση το θέμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, στο εσωτερικό της υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Κι αυτό διότι μια ισχυρή ομάδα στελεχών πιστεύει ότι η απαγόρευση της εγκληματικής οργάνωσης θα οδηγήσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων της όχι στη Ν.Δ. αλλά σε αντιμνημονιακά κόμματα. Τα στελέχη αυτά πιστεύουν ότι η ψήφος προς την Χ.Α. είναι μια τιμωρητική ψήφος που δύσκολα στην κάλπη θα πιστωθεί στη Ν.Δ..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα