ΜΕΤΩΠΑ: Ανοιχτά τα εθνικά με Κύπρο, Σκόπια και Τουρκία

Άλλος ένας μεγάλος πονοκέφαλος για το Μαξίμου είναι τα εθνικά θέματα. Εκεί όπου τα πάντα είναι ρευστά. Και πώς να μην είναι, όταν έχεις γείτονα την Τουρκία, στην οποία δεν μπορείς να έχεις καμία απολύτως εμπιστοσύνη. Επί όλων των ζητημάτων που άπτονται στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ο Ερντογάν θα κάνει το επόμενο βήμα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο. Διότι μπορεί μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου να υπάρχει μορατότιουμ, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, όμως οι γερμανικές εκλογές μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Οι υποψήφιοι καγκελάριοι που βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις δεν είναι το ίδιο φιλικοί με την Τουρκία, όπως η Μέρκελ. Ο Άρμιν Λάσετ (Συντηρητικοί), ο Όλαφ Σολτς (Σοσιαλδημοκράτες) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) ναι μεν συμφωνούν με την πιο ενεργή συμμετοχή της Γερμανίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά κρατούν αποστάσεις από τη φιλότουρκη Μέρκελ. Οπότε, τα περιθώρια για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στενεύουν.

Στο Κυπριακό τα πάντα είναι ανοικτά. Όμως τώρα έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη του πρώην προέδρου των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ότι ο Ερντογάν ήταν αντίθετος με τη συμφωνία που έκανε ο ίδιος με τον Νίκο Αναστασιάδη τον Νοέμβριο του 2019, την τορπίλισε και ενεπλάκη στις εκλογές για να εκλεγεί ο εκλεκτός του, ο Τατάρ. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται να αναγνωριστεί ως κράτος αυτό των Τουρκοκυπρίων, αλλά να προσαρτήσει αυτό το μέρος του νησιού στην Τουρκία. Δηλαδή, να γίνει τουρκική επαρχία. Εάν ισχύει η εκτίμηση Ακιντζί, τότε το Κυπριακό λαμβάνει άλλες διαστάσεις.

Αλλά και με τα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ήδη το αφήγημα Τσίπρα κατέρρευσε. Ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών απομακρύναμε τη Βόρεια Μακεδονία από την Τουρκία και πλέον η Ελλάδα θα ελέγχει τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας. Ήδη η Β. Μακεδονία υπέγραψε πενταετή συμφωνία για στρατιωτική-οικονομική συνεργασία και πρωτόκολλο για την εφαρμογή της. Σύμφωνα με το IBNA, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων σε ετήσια βάση, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τη Βόρεια Μακεδονία για τον εκσυγχρονισμό των ικανοτήτων του στρατού και την ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης. Δηλαδή, οι Τούρκοι θα εκπαιδεύσουν τον στρατό των Σκοπιανών. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Χουλουσί Ακάρ και Ραντμίλα Σεκκερίνσκα. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρείχε στη Βόρεια Μακεδονία τεράστια βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέχρι και πολλές χιλιάδες δόσεις εμβολίων.

Οπότε η τελευταία ενέργεια της κυβέρνησης Ζάεφ προσφέρει ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για να βάλει στο συρτάρι μια και καλή την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και που προκαλούν αναταραχή σε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ακόμη και σε αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τα μνημόνια από υποχρέωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα