Μέτρα για να ανακάμψουμε οικονομικά, ζητά ο Μπόζινταρ Ντάνεφ

Κρίσιμες ώρες περνά η Βουλγαρία. Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου (ΒΙΑ), Μπόζινταρ Ντάνεφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Bulgaria On Air έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της χώρας του, αφού όπως τόνισε, βρίσκεται στο χείλος της εθνικής καταστροφής.

Μάλιστα, ο εν λόγω οικονομολόγος τόνισε ότι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα σε βάθος χρόνου, για τα οποία ο ίδιος  έχει μια πρόταση στα υπόψη , που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, με ορατά αποτελέσματα μετά από έναν χρόνο.Ωστόσο, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια μέτρα είναι αυτά, σημειώνοντας ότι «όταν η κυβέρνηση μας ρωτήσει θα πούμε την ενημερώσουμε σχετικά».

200 ημέρες εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Παράλληλα, ο κ. Ντάνεφ υποστήριξε ότι στη νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, με πρωθυπουργό τον Πλάμεν Ορεσχάρσκι, θα δοθούν 200 ημέρες εμπιστοσύνης παρά το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, τα έσοδα του προϋπολογισμού που πηγαίνουν κυρίως στην κοινωνική σφαίρα, είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας.

Όπως υπογράμμισε, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έχουν δημοσιευτεί μπορεί να μην είναι ακριβή, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπήρχαν επενδύσεις στη χώρα το περασμένο έτος, η κατανάλωση μειώθηκε, το έλλειμμα αυξήθηκε, και συνεπώς, «δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική για να αυξάνεται το ΑΕΠ».

Ακόμη, ο κ. Ντάνεφ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα 8.69 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν από την πρώην κυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος GERB, είναι ο λόγος για την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται τώρα η χώρα.

«Μεταρρυθμίσεις απαιτούνται σε όλους τους τομείς, καθώς δεν υπάρχει φορέας στη Βουλγαρία που να λειτουργεί με πρότυπα ανεπτυγμένων χωρών», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο οικονομολόγος, ο διαχωρισμός των κοινωνικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι υποχρεωτικός, καθώς η ένωσή τους είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε χώρα.
Επιπλέον, ο κ. Ντάνεφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Βουλγαρία πρέπει να προσελκύσει άμεσα επενδύσεις προκειμένου να βοηθήσουν στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Τέλος, ο οικονομολόγος, επικαλούμενος στοιχεία του 2012, υποστήριξε ότι οι επενδυτές μείωσαν το ενδιαφέρον τους για τη χώρα, αφού το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία είναι ασταθές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα