Μέτρα προστασίας της Αγίας Σοφίας ζητά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης από την Κομισιόν

Ερώτηση για τους «συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές στην Αγία Σοφία» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ

Να λάβει μέτρα, ώστε να διασωθεί ο διάκοσμος και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη «από τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια», καθώς «αποτελεί τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας, αλλά και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε.

Δύο χρόνια συνεχείς βανδαλισμοί και καταστροφές

Συγκεκριμένα, αφού αναφέρει ότι «πριν από δύο χρόνια, στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Τούρκου Προέδρου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος αν και από το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, την είχε μετατρέψει σε μουσείο» και πως «στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων εντός της Αγίας Σοφίας παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας», δύο χρόνια τώρα, «η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές» και «τον περασμένο Απρίλιο έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας», ενώ «συνεχίζονται οι καταστροφές των μαρμάρων, των ψηφιδωτών και των τοίχων του ναού».

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «μία ακόμα καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, αυτήν τη φορά αφαιρέθηκε διάκοσμος από την Αυτοκρατορική Πύλη».

Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «είναι σε γνώση της οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που γίνονται» και «τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ψηφιδωτών και του διάκοσμου της Αγίας Σοφίας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα