Μετρούν τα συν και τα μείον του… στρίβειν από τη Βουλή

Αναστάτωση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση να αποχωρήσει το κόμμα από τη συζήτηση στη Βουλή για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σχετικά με τις off shore εταιρείες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά το γεγονός ότι άπαντες συμφωνούν με την επιλογή «να μη συρθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο γήπεδο που επέλεξε ο κ. Τσίπρας» και να μη νομιμοποιήσει μία εμφανώς αντισυνταγματική και αντιευρωπαϊκή διάταξη, ο χειρισμός που επελέγη αλλά και το ότι, τελικά, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή έμειναν, σε επίπεδο εικόνας, αναπάντητα από τη Συγγρού προκάλεσαν προβληματισμό.
Δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που εκτίμησαν ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να δώσει έστω ένα μέρος της κοινοβουλευτικής μάχης και όχι να αποχωρήσει από την έναρξη της διαδικασίας, ενώ, λιγότεροι είναι η αλήθεια, εκτιμούσαν ότι το κόμμα έπρεπε να μείνει μέχρι τέλους. Η απόφαση ελήφθη μέσω μίας ανοικτής γραμμής που είχε στηθεί μεταξύ του επιτελείου Μητσοτάκη και των κομματικών στελεχών που βρίσκονταν στη Βουλή και θεωρήθηκε η κατάλληλη επιλογή καθώς:

α) Επέτρεπε να μη νομιμοποιηθεί η αναδίπλωση του πρωθυπουργού και να χρεωθεί εξ ολοκλήρου εκείνος τους χειρισμούς των τελευταίων 24ώρων.
β) Έφερνε τη Ν.Δ. έξω από το δίλημμα που έθετε η κυβέρνηση, δηλαδή είτε να υπερψηφίσει, χάριν της διαφάνειας, μία εμφανώς αντισυνταγματική διάταξη, είτε να αρνηθεί ψήφο κατηγορούμενη από την κυβέρνηση για συγκάλυψη συμφερόντων.
γ) Ακύρωνε τον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα να στρέψει το σύνολο της συζήτησης στην πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από θέση απολογούμενου να βρεθεί σε θέση κατηγόρου.

Ήδη, η Ν.Δ. μετρά τα κέρδη και τις όποιες ζημίες από τον χειρισμό της Τετάρτης, ενώ η προσπάθειά της εφεξής επικεντρώνεται στην ανάδειξη τόσο των «προ διόρθωσης» επιλογών της κυβέρνησης και, φυσικά, στην αποδόμηση της νέας διάταξης ως εξόχως αντισυνταγματικής. Γι’ αυτόν τον λόγο κατατέθηκε στη Βουλή επερώτηση 38 βουλευτών, όπου καλούν την κυβέρνηση να αποκαλύψει ποιος υπουργός μετέχει σε εξωχώρια εταιρεία.

Μιλούν για ήττα
Σε αντίθεση με τα όσα λένε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηγετική ομάδα του κόμματος κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», με την υπόθεση των off shore, μετά και την κυβερνητική οπισθοχώρηση  μπροστά στις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και τις επικρίσεις στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος. Η Ν.Δ. εξακολουθεί και μετά την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να θέτει το ερώτημα «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;».

Εξελίξεις
Πάντως, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζονται ότι από τον Σεπτέμβριο οι εξελίξεις θα είναι δραματικές, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει και η κλεψύδρα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, θα αδειάσει τελείως. «Δεν είμαι σε θέση να ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά ξέρω ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά η πραγματικότητα των Ελλήνων θα γίνει πολύ χειρότερη», λέει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται στις κλειστές συσκέψεις του προέδρου της ΝΔ με το στενό επιτελείο του, «αυτή η μαγική ανάκαμψη για την οποία μας είχε προειδοποιήσει ο κ. Τσίπρας να δέσουμε τις ζώνες μας, γιατί θα απογειωθούμε, δεν θα έρθει. Θα δέσουμε τις ζώνες μας, γιατί θα έχουμε μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις». Η εκτίμηση που υπάρχει στη Συγγρού για τη φθορά του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται και στα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τα οποία, η κοινωνία και οι πολίτες, γυρνούν την πλάτη στον κ. Τσίπρα, γιατί, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «δεν δέχονται άλλο από τους πολιτικούς να τους κοροϊδεύουν».

Με βάση την παραδοχή αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι το κόμμα του θα κερδίσει μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο γνωρίζει ότι ακόμη και τότε «καχυποψία θα υπάρχει», όπως λέει στους συνεργάτες του. Για αυτό έχει αποφασίσει η στρατηγική του να χτιστεί σε δύο πυλώνες: στην ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων και στην αλήθεια.

Με τη Μέρκελ
Παράλληλα, στη Συγγρού εκτιμούν πως η συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ έχει τη σημασία της και για την ελληνική κοινωνία. Και αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναλύσει στη Γερμανίδα καγκελάριο τις θέσεις του για την οικονομία (σ.σ. πρόταση για 2% πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη) και το προσφυγικό.

Υπό τη σκιά των συζητήσεων και σε κύκλους του ΕΛΚ για τη στάση της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην καγκελάριο ότι «δεν καταψηφίσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λογική τους, αλλά το Ταμείο που είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα». Αυτό ήταν και το βασικό επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ., που δεν δέχθηκε ενστάσεις από την Α. Μέρκελ, η οποία όμως άκουσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να της εξηγεί το σχέδιο του κόμματός του για άλλο μείγμα πολιτικής, μέσω μείωσης των φόρων και των δαπανών και της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν με την παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επί του προσφυγικού που αφορά πάρα πολύ τη γερμανική πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η προβληματική διαχείριση της κυβέρνησης διόγκωσε το πρόβλημα και ανέφερε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πρέπει να είναι μακράς πνοής, ώστε οι ροές να παραμείνουν μειωμένες.

Πυρά Αυγενάκη από τη Ρόδο
Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε σε ομιλία του στη Ρόδο ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη να τελειώνει με αυτή». Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καταλογίζει αυταπάτη αλλά απάτη προς όλους τους Έλληνες, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έβαλε τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο. Ο ίδιος στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, εκθειάζοντας τη στάση των νησιωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα