ΜΙΑΝΜΑΡ: Η εκκωφαντική σιωπή μιας χώρας στον γύψο

Ακολουθώντας το «κάλεσμα» αντικαθεστωτικών δυνάμεων οι Βιρμανοί αντέδρασαν στα πρώτα γενέθλια της χούντας πραγματοποιώντας σιωπηλή απεργία και αφήνοντας έρημα από κόσμο τους δρόμους και τα καταστήματα

Ήταν 1 Φεβρουαρίου του 2021 όταν οι «γαλονάδες» των Ενόπλων Δυνάμεων της Μιανμάρ καταλάμβαναν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τερματίζοντας μία παρένθεση δημοκρατίας που βίωνε για δέκα χρόνια η μεγάλη χώρα της νοτιοανατολική Ασίας.

Έκτοτε έχουν περάσει 12 μήνες στη διάρκεια των οποίων η αλλοτινή Βιρμανία ζει μία χαώδη και βάναυσα αντιδημοκρατική πραγματικότητα με περισσότερους από 1.500 πολίτες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω των συγκρούσεων και σχεδόν 9.000 κρατούμενους στις φυλακές του καθεστώτος, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το τοπικό παρατηρητήριο καταγγέλλοντας φρικτά περιστατικά βασανισμών, βιασμών και εκτελέσεων δίχως δίκη.

Πέρα από τον ανταρτοπόλεμο στο οποίο επιδίδονται πολιτοφυλακές αλλά και διάφοροι μαχόμενες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ καλείται να συγκρουστεί με έναν «άυλο» και ταυτόχρονα «εκκωφαντικό» αντίπαλο που χρησιμοποιεί ως όπλο τη σιωπή του.

Ο λόγος για τους πολίτες της χώρας που ακολουθώντας το «κάλεσμα» αντικαθεστωτικών δυνάμεων αντέδρασαν στα πρώτα γενέθλια της βιρμανικής χούντας πραγματοποιώντας σιωπηλή απεργία και αφήνοντας έρημα από κόσμο τους δρόμους και τα καταστήματα. ‘είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης  η οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, η Ρανγκούν, έμοιαζε με πόλη-φάντασμα καθώς δεν κυκλοφορούσε… ψυχή ζώσα και πολλά καταστήματα είχαν κλειστές τις πόρτες τους. «Η σιωπή είναι η πιο ισχυρή κραυγή που μπορούμε να απευθύνουμε στους στρατιώτες και την αιματηρή καταστολή τους» έγραψε ένας αντιφρονών στο Twitter.

Από τον περσινό Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σιωπηλές απεργίες, μία εκ των οποίων τον Δεκέμβριο στη διάρκεια της οποίας ακολουθήθηκε το ίδιο μοτίβο, δηλαδή άδειασμα των οδών και κλείσιμο των μαγαζιών. Οι στρατηγοί είχαν προειδοποιήσει τότε ότι πλέον τέτοιου είδους ενέργειες ενδέχεται να χαρακτηρίζονται εσχάτη προδοσία. Επίσης είχαν απειλήσει να πάρουν τον έλεγχο των καταστημάτων που μένουν κλειστά.

Πιέσεις…

Με φόντο τη βάρβαρη διακυβέρνηση του στρατιωτικού καθεστώτος η διεθνής κοινότητα αποπειράται άλλοτε ηπιότερα και άλλοτε εντονότερα να πιέσει τους «γαλονάδες» της Μιανμάρ να εγκαταλείψουν τη βία και να επιστρέψουν στους στρατώνες. Καταρχάς ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν στη Μιανμάρ έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από την άλλη ΗΠΑ και Μ. Βρετανία αρκούνται σε λεκτικές απειλές ότι θα αναγκάσουν τους στρατιωτικούς και τους υποστηρικτές τους να λογοδοτήσουν.

Ουσιαστικό αποτέλεσμα, πάντως, δεν υπάρχει για την ώρα, εξαιρουμένης μία έωλης και ανέξοδης δέσμευσης του επικεφαλής της βιρμανικής δικτατορίας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα Global New Light είπε ότι μόλις η κατάσταση στη χώρα «ηρεμήσει και σταθεροποιηθεί» θα οργανώσει «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα