Μιχαλοπούλου για κορωνοϊό:«Είναι ένας τρομερός ιός, χτυπά όλα τα όργανα»

Η διευθύντρια της 4ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» μίλησε για την νόσο αλλά και για τη μάχη που δίνει το προσωπικό του ΕΣΥ

Για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις επιδράσεις του στον άνθρωπο αλλά και για τη μάχη που δίνουν με τη νόσο το προσωπικό του ΕΣΥ μίλησε στην ΕΡΤ η Πέπη Μιχαλοπούλου, διευθύντρια της 4ης Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η κυρία Μιχαλοπούλου, Πνευμονολόγος στην ειδικότητα, υποστήριξε αρχικά ότι «είμαστε σε καλή κατάσταση», εξηγώντας ότι ο αριθμός των ασθενών στο «Σωτηρία» ολοένα μειώνεται. «Έχουμε 50 ανθρώπους με κορωνοϊό και 14 διασωληνωμένους. Πάμε εξαιρετικά καλά και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, όταν θα νοσηλεύουμε όχι μόνο Covid-19, αλλά και τα δικά μας περιστατικά, ΧΑΠ και άλλα» προσέθεσε, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6».

Ξεκινούν τα rapid test, ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία», από τις 4 Μαΐου, το νοσοκομείο θα αρχίσει να δέχεται και άλλα περιστατικά. Επιπλέον, τόνισε ότι «από σήμερα θα έχουμε και το rapid test, το οποίο θα βοηθήσει στη διαλογή των ασθενών, ώστε να μην έχουμε Covid-19 μαζί με άλλα περιστατικά. Θα βγαίνει σε 45 λεπτά το αποτέλεσμα.»

Η κυρία Μιχαλοπούλου εξέφρασε την ευχή να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στο προσεχές διάστημα, εκφράζοντας, ωστόσο, ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων:

«Ο καλός καιρός ευνοεί. Πιστεύουμε ότι με τη ζέστη, τον ήλιο και την υγρασία χάνει από τη λοιμογόνο δυναμή του ο κορωνοϊός. Ελπίζουμε να μιμηθεί άλλες λοιμώξεις, όπως η γρίπη. […] Μας φοβίζει τώρα (σ.σ. με τη χαλάρωση των μέτρων) ότι μπορεί να έχουμε πάλι μια επιδείνωση, μια αύξηση κρουσμάτων, γιατί δεν νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα προσέξουν όσο χρειάζεται όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν. Ηταν καλά τα μέτρα, αλλά ήταν υπό πίεση. Θα αυξηθούν τα περιστατικά μάλλον. Ευελπιστούμε να μας φτάνουν τα κρεβάτια και οι μονάδες.»

«Είναι ένας τρομερός ιός, χτυπά όλα τα όργανα»

Η Πνευμονολόγος του «Σωτηρία» στη συνέχεια μίλησε για όσα έχουν ήδη διαπιστώσει στο νοσοκομείο για την πραγματική ισχύ του κορωνοϊού. Αναφορικά με τα συμπτώματα, η Πέπη Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στα «κλασικά συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Ομως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Η νόσος επίσης μπορεί να είναι διφασική. Δηλαδή να παρουσιάσουν ύφεση τα συμπτώματα, ο ασθενής να είναι καλύτερα για 3-4 μέρες και μετά να ξανακάνει πυρετό και συμπτώματα. Συνήθως στη δεύτερη φάση είναι πιο σοβαρά τα συμπτώματα» υπογράμμισε.

Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς. Η κυρία Μιχαλοπούλου εξήγησε στην ΕΡΤ:

«Ο ιός πιάνει τα πάντα. Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid. Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός. Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα.»

Οι ύπουλες θρομβώσεις και το σύμπτωμα των εφήβων

Η διευθύντρια της 4ης Κλινικής του «Σωτηρία» στη συνέχεια τόνισε ότι «είναι σαφές ότι πιάνει όλα τα όργανα. Μια θωρακαλγία μπορεί να σημαίνει ακόμα και πνευμονική εμβολή, γι’ αυτό πρέπει να απευθυνόμαστε στο γιατρό.» Οπως είπε, ο κορωνοϊός «είναι ένας εξαιρετικά θρομβογόνος ιός. Σε νεκροψίες έχουν βρεθεί μικροέμβολα σε όλα τα όργανα. Ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια κάνει, που κλινικά δεν μπορείς να τη δεις στο σπίτι, αλλά φαίνεται στο νοσοκομείο.»

Η Πέπη Μιχαλοπούλου σημείωσε επίσης ότι «ένας θωρακικός πόνος σημαίνει και μυοκαρδίτιδα», ενώ διευκρίνισε ότι ο ιός προσβάλλει ακόμα και το δέρμα. «Περιγράφονται στα πόδια, στα άκρα δάχτυλα, κυανώσεις. Δάχτυλα με κυάνωση και καύσο. Μπορεί να είναι φλεγμονή, ή μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση στον κορωνοϊό ή και μικροέμβολα. Αυτό παρατηρήθηκε σε μαθητές και εφήβους, αλλά το βλέπουμε και στη γρίπη και σε πάσχοντες βαριά. Εξαφανίζεται με τον καιρό» είπε καταλήγοντας η ιατρός του «Σωτηρία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα