Microsoft: Στη γραμμή εκκίνησης η κατασκευή του πρώτου data center

Ως το τέλος της εβδομάδας οι επισημες ανακοινώσεις με τις πληροφορίες να «δείχνουν» την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Εντός τριετίας η λειτουργία

Τρεισήμισι χρόνια μετά η μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) της Microsoft στη χώρα μας μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης. Ως το τέλος της εβδομάδας, όπως είπε χθες σε ειδική εκδήλωση Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος κα Γιάννα Ανδρονοπούλου, αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος του έργου έπειτα απ’ την κλειστή διαγωνιστική διαδικασία που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός φαίνεται ότι θα είναι η Κοινοπραξία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ιταλική Renco. Η τελευταία στα 45 χρόνια πορείας της, παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης και κατασκευής έργων στους τομείς της ενέργειας, των αστικών υποδομών κοκ ενώ με τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν ξανασυνεργαστεί σε άλλα projects.

Υπενθυμίζεται στο διαγωνισμό της Microsoft, συμμετέχουν ακόμα η Ακτωρ – Intrakat και η ΜΕΤΚΑ. Η πρώτη φάση του έργου με βάση την ετοιμότητα του αναδόχου αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, όπως εκτίμησε η κα Ανδρονοπούλου χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Η επένδυση

Υπενθυμίζεται πως το έργο της ανέγερσης έχει συνολικό προϋπολογισμό 976,168 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια. Εξ αυτών 77,400 εκατ. έχουν δαπανηθεί για την αγορά των κατάλληλων οικοπέδων στην περιοχή, τα 404,956 εκατ. θα διατεθούν για την κατασκευή των κέντρων δεδομένων, ενώ περί τα 264,192 εκατ. θα κοστίσει ο τεχνολογικός και ψηφιακός εξοπλισμό τους.

Επίσης οι λειτουργικές δαπάνες της οκταετίας, όπως δαπάνες μισθοδοσίας, διαχείρισης εγκαταστάσεων, συντήρησης κλπ. ανέρχονται σε 229,620 εκατ. ευρώ. Σε ο,τι αφορά τα κίνητρα που έχει λάβει η Microsoft από την ένταξή του έργου στις στρατηγικές επενδύσεις αυτά αφορούν αποκλειστικά στην ταχεία αδειοδότηση της επένδυσης και στη χωροθέτησή της μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ).

Το data center δυναμικότητας 19,2 MW θα αναπτυχθεί στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54). Στην έκταση θα δημιουργηθούν τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14.100 τ.μ.. Σε επόμενη φάση θα επιδιωχθεί η κατασκευή άλλων δύο data centers στο Κορωπί.

Σε λειτουργία το 2027

Όπως τόνισε χθες η κα Ανδρονοπούλου τα Data Centers δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το 2027 καθώς σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία από την ανέγερσή κέντρων δεδομένων, απαιτούνται περί τα 3 με 4 χρόνια για την ολοκλήρωσή των εργασιών.

Παρ’ όλα αυτά ήδη υπάρχει σημαντική ζήτηση από μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις εγχώριες cloud υποδομές που θα δημιουργήσει η Microsoft. Στους βασικούς πρώτους «μισθωτές» συγκαταλέγονται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς), η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο Όμιλος Μυτιληναίου, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κοκ

Άλλωστε, σύμφωνα με την κυρία Ανδρονοπούλου, οι υπηρεσίες cloud της Microsoft τρέχουν με υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, γεγονός που επιβεβαιώνει τον έντονο ρυθμό ψηφιοποίησης στον οποίο έχει εισέλθει ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας.

Η Microsoft, όπως έκανε χθες γνωστό, συνδυαστικά με την ανάπτυξη του data center, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ∆ήμο Σπάτων πρωτοβουλία για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα