Μήνυσε τον Τζεφ Μπέζος η οικονόμος του: «Εργαζόμουν 14 ώρες την ημέρα χωρίς διάλειμμα»

Οι κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά

Μήνυση κατά του Τζεφ Μπέζος κατέθεσε η πρώην οικονόμος του για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας, ισχυριζόμενη ότι αναγκαζόταν να εργάζεται 14 ώρες χωρίς διάλειμμα σε «ανθυγιεινές συνθήκες».

Η Mercedes Wedaa εργάστηκε στην κατοικία του δισεκατομμυριούχου CEO της Amazon στο Σιάτλ για σχεδόν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ισχυρίζεται ότι δεν την σεβάστηκε λόγω της φυλής της και υποστηρίζει ότι απολύθηκε όταν διαμαρτυρήθηκε για τις διακρίσεις.

Όπως αναφέρει στην μήνυσή της, σύμφωνα με την Daily Mail, η ίδια και άλλοι εργαζόμενοι έπρεπε να σκαρφαλώνουν από τα παράθυρα για να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες κατά τη διάρκεια βραδινών πάρτι, καθώς τους είχε απαγορευτεί να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες μέσα στο κεντρικό σπίτι. Επίσης, δεν τους επιτρεπόταν ποτέ να κάνουν διαλείμματα ή να τρώνε μεσημεριανό γεύμα, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε στο King County Superior Court στο Σιάτλ – με τον δικηγόρο του Τζεφ Μπέζος να απαντά πως οι ισχυρισμοί της δεν έχουν «καμία βάση».

Ήταν επικεφαλής οικονόμος

Η Wedaa εργαζόταν στην κύρια κατοικία 5,3 στρεμμάτων του Μπέζος στην περιοχή του Σιάτλ, στο προάστιο Μεντίνα, αλλά μερικές φορές και σε άλλα σπίτια του. Προσλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και αργότερα έγινε επικεφαλής οικονόμος, έχοντας υπό την επίβλεψή της 5-6 άτομα. Μερικές φορές συναντούσε τον δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος όταν βρισκόταν στο σπίτι, υποστηρίζει η μήνυση.

Η οικονόμος πληρωνόταν με εξαψήφιο μισθό και απολύθηκε για θέματα απόδοσης, δήλωσε ένας εσωτερικός συνεργάτης στο Geekwire. Μόνο μετά την απόλυσή της κατέθεσε την μήνυση εναντίον του Μπέζος. Πριν εργαστεί για τον ιδρυτή της Amazon, ήταν οικονόμος για πλούσιες οικογένειες για 18 χρόνια, σύμφωνα με την αγωγή.

Για να πάει στην τουαλέτα, έπρεπε να τρέξει μέσω μονοπατιού σε άλλο χώρο

Όπως λέει στην μήνυσή της, εργαζόταν έως και 14 ώρες την ημέρα χωρίς διαλείμματα και χωρίς να έχει πουθενά να καθίσει για να ξεκουραστεί. Δεν υπήρχε επίσης «κανένα λογικά προσβάσιμο μπάνιο για τις οικονόμους» και για 18 μήνες αναγκάζονταν να σκαρφαλώνουν από το παράθυρο του πλυσταριού για να βγουν έξω, να τρέξουν κατά μήκος ενός μονοπατιού σε ένα άλλο βοηθητικό χώρο για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Ισχυρίζεται επίσης ότι οι καθαρίστριες «συχνά« εμφάνιζαν ουρολοιμώξεις επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα όπως έπρεπε. Επιπλέον λέει ότι «κανείς δεν της είπε ποτέ ότι δικαιούται διαλείμματα και κανείς δεν της είπε ποτέ να κάνει διάλειμμα. Δεν γνώριζε εάν είχε το νομικό δικαίωμα να κάνει διαλείμματα για ανάπαυση ή για το μεσημεριανό της γεύμα».

Όμως ο δικηγόρος του Τζεφ Μπέζος διέψευσε τους ισχυρισμούς της, λέγοντας στην Daily Mail πως στην πραγματικότητα εκείνη ήταν υπεύθυνη για τις ώρες διαλείμματος και των γευμάτων της.

Οι κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά

Πέρα από όλα αυτά, η οικονόμος ισχυρίζεται πως οι υπεύθυνοι του σπιτιού «αντιμετώπιζαν την ίδια και αργότερα άλλες ισπανόφωνες οικονόμους, διαφορετικά από τις λευκές», αναφέροντας πως την κορόιδευαν, την γελοιοποιούσαν, δεν την σέβονταν και την εξευτέλιζαν.

Στην αγωγή ισχυρίζεται ότι επειδή διαμαρτυρήθηκε για «διακρίσεις, αντίποινα, παραβίαση των νόμων περί μισθών και ωρών εργασίας, παραβίαση των νόμων περί υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας και των νόμων κατά της πρόσληψης εργαζομένων χωρίς χαρτιά» τα αφεντικά της την απέλυσαν. Σύμφωνα πάντα με την ίδια, στα χαρτιά της απόλυσης ανέφεραν πως ήταν «δυστυχισμένη» και είχε αρνητική επίδραση στην ομάδα.

Ο δικηγόρος της Πάτρικ Λίο ΜακΚάγκιν, δήλωσε στο Geekwire: «Η πελάτης μου είναι εξαιρετικά αξιόπιστη. Είναι μια σκληρά εργαζόμενη Αμερικανίδα, ένα άτομο που βρίσκεται σε αυτό τον κλάδο εδώ και μερικά χρόνια. Δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα με τους πρώην εργοδότες της».

«Ζήτησε 9 εκατομμύρια δολάρια κι όταν δεν τα πήρε έκανε μήνυση»

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Τζεφ Μπέζος, Χάρι Κόνελ, δήλωσε: «Ερευνήσαμε αυτούς τους ισχυρισμούς, δεν έχουν βάση και θα τους αναιρέσουμε. Η κυρία Wedaa έπαιρνε εξαψήφιο μισθό ετησίως και ήταν η επικεφαλής οικονόμος. Ήταν υπεύθυνη για τα διαλείμματα και τα γεύματά της και υπήρχαν αρκετές τουαλέτες και αίθουσες για να κάνει διάλειμμα τόσο η ίδια όσο και το υπόλοιπο προσωπικό. Τα στοιχεία θα δείξουν ότι απολύθηκε για λόγους απόδοσης. Αρχικά απαίτησε πάνω από 9 εκατομμύρια δολάρια και όταν η εταιρεία αρνήθηκε, αποφάσισε να καταθέσει αυτή την μήνυση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα