Μήνυση μαμούθ κατά Τραμπ – Ποιοι και γιατί τον κατηγορούν

Στο στόχαστρο 196 Δημοκρατικών βουλευτών έχει μπει ο Ντόναλντ Τραμπ αφού κατέθεσαν μήνυση εναντίον του για διαφθορά. Οι βουλευτές κατηγορούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ  ότι έλαβε χρήματα μέσω του ομίλου των επιχειρήσεών του από ξένες κυβερνήσεις, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.Η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στο σύνταγμα της χώρας, αναφέρεται στη μήνυση.

«Η αποτυχία του Προέδρου να μας ενημερώσει για τις αμοιβές αυτές, να αποκαλύψει τις πληρωμές που εισπράττει και τα οφέλη που αποκομίζει, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι που αγνοούμε», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.

Ανάλογες αιτιάσεις ανέφεραν στη μήνυση που κατέθεσαν τη Δευτέρα οι Γενικοί Εισαγγελείς του Μέριλαντ και της Περιφέρειας της Κολούμπια.

Ενώ σε μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν από μη κερδοσκοπική ένωση εστιατορίων για την προστασία της ηθικής, αλλά κι από έναν διοργανωτή εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία, ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του.

Η διάταξη αυτή (emoluments clause) απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα δεύτερο πεδίο παραβίασης της συνταγματικής διάταξης εντοπίζεται στην διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών του Τραμπ από τον ίδιο, παρά την παραχώρηση της διοίκησης στους γιους του.

Ο Λευκός Οίκος είχε υποστηρίξει ότι τα ξενοδοχειακά εισοδήματα του Τραμπ δεν μπορούν να ενταχθούν στην διάταξη περί αντικανονικών πληρωμών του Συντάγματος των ΗΠΑ και μίλησε για πολιτικά κίνητρα πίσω απ’ τις μηνύσεις.

Ο Όμιλος επιχειρήσεων Τραμπ από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι θα διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών τις πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα