Μιζοκάλαντα

Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκαλούν οι μίζες από τη μία και οι εκβιασμοί από την άλλη. Οι δυο υποθέσεις διαφθοράς έχουν γαλαζοπράσινο χρώμα και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης καλούνται να ισορροπήσουν εν μέσω αποκαλύψεων. Όλα αυτά λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου και την επιστροφή της τρόικας, αλλά και ενώ τα προβλήματα της καθημερινότητας απαιτούν στενή παρακολούθηση.

Ρεπορτάζ: Καίτη Καλογήρου

Tα πρώτα του Χριστούγεννα στις φυλακές του Κορυδαλλού έκανε ο Αντώνης Κάντας, όπως άλλωστε και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι, την εποχή που όλοι έτρωγαν με τα «χρυσά κουτάλια» από τις μίζες των εξοπλιστικών.

Με τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό συμπληρώθηκε το… τρίο Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος, Κάντας και το παρεάκι της απόλυτης διαφθοράς βρίσκονται πλέον στο… φυσικό τους περιβάλλον.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι ανακριτές αλλά και η ομάδα κρούσης των εισαγγελέων διαφθοράς μελετούν προσεκτικά την ομολογία Κάντα, διασταυρώνουν στοιχεία, και ετοιμάζονται να δέσουν και τους άλλους κρίκους στην αλυσίδα της μεγάλης έρευνας.

Για πρώτη φορά, άλλωστε, η Δικαιοσύνη έχει στη διάθεση συγκεκριμένα στοιχεία για τη διαδρομή του μαύρου χρήματος, που οδηγούν σε συγκεκριμένα ονόματα από τον χώρο των μεσαζόντων, των επιχειρηματιών, αλλά και των πολιτικών προσώπων.

Για τους τελευταίους, η βασική πράξη της δωροδοκίας έχει παραγραφεί, χάρη στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, έρχεται όμως η ώρα τους να την πατήσουν όπως ο Τσοχατζόπουλος που «δέθηκε» με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους και λίστα με τις 26 εταιρείες που είχαν υπογράψει συμφωνίες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 11,099 δισ. ευρώ.

Η κατάθεση του Αντώνη Κάντα, πρώην στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, έδειξε διαδρομές για τις υποθέσεις των υποβρυχίων, την αναβάθμιση των αμερικανικών αρμάτων Μ48, των ΜΙΡΑΖ 2000, του συστήματος ASRAD, αλλά και μικρότερων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έτρεξαν την τετραετία 1998-2001.

Ποιους κατονομάζει

Ο Α. Κάντας κατονομάζει διάφορα πρόσωπα στην απολογία του ως εμπλεκόμενα στις μίζες μαμούθ. Όπως υποστηρίζει, αυτός που του έδωσε το σακ βουαγιάζ με τα 600.000€ για να μη φέρει αντιρρήσεις για τα Leopard ήταν ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος. Λέει για παράδειγμα ο Κάντας ότι συνεργάτης του Λιακουνάκου του είχε πει πως: «Τα προγράμματα που εκπροσωπούσε θα επιλέγονταν οπωσδήποτε, γιατί αυτό το είχε συμφωνήσει ο ίδιος ο Λιακουνάκος με Σμπώκο και Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα πάντα με τον πρώην ….. στα μεγάλα προγράμματα τα χρήματα στον Τσοχατζόπουλο θα τα έδιναν οι κατασκευάστριες εταιρείες τις οποίες εκπροσωπούσε ο Λιακουνάκος. Τα χρήματα στον Σμπώκο θα τα έδινε ο ίδιος ο Λιακουνάκος, και σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Σμπώκο και κάτω θα τα έδινε ο κ. Αποστόλου».

Κλείνοντας μάλιστα την απολογία του, ο Αντώνης Κάντας θυμήθηκε να αφήσει… σπόντες και για μια προμήθεια επί εποχής Μητσοτάκη.

Λέει επί λέξει: «Ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής είναι το γεγονός ότι κατά την προμήθεια των αεροπλάνων στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, όπου ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F16, ενώ ο Έβερτ υπέρ των F15. Αυτό με εξέπληξε διότι ήταν στο ίδιο κόμμα. Μάλιστα, όταν επελέγησαν τα F16, στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ υπέρ της προμήθειας των F15 τα οποία εκπροσωπούσε ο κ. Λιακουνάκος».

Στο σημείο πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Κάντας στην κατάθεσή του αναφέρει ότι έλαβε χρήματα (600.000 ευρώ) από τον κ. Λιακουνάκο σε ρευστό και όχι με κατάθεση σε λογαριασμό, γεγονός το οποίο θα πρέπει να αποδείξει ενώπιον των ανακριτικών αρχών. Εφ’ όσον στην κατάθεσή του δεν επικαλείται μάρτυρες για το γεγονός αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών του για τη φερόμενη αυτή καταβολή.

 Λοιποί εμπλεκόμενοι

Ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε ακόμα στους:

1. Πάνο Ευσταθίου, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD. Έχει ήδη λάβει κλήση για να απολογηθεί στις 2 Ιανουαρίου.

2. Φάνη Λυγινό, τραπεζίτη που του άνοιξε τους λογαριασμούς που πήγαιναν οι μίζες.

3. Σπύρο Μεταξά, τον δικηγόρο που τους έφτιαξε τις offshore.

4. Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της κατασκευάστριας των kornet .

5. Παύλο Νικολαΐδη, «πρόεδρος, όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».

6. Λάμπρο Μπαρτζώκα, υπάλληλο της ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK.

7. Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ’ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

8. Χρήστο Τούμπα, εκπρόσωπο της EMBRAER, από τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.

9. Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της Ericsson που του κατέβαλε χρήματα για τα ARTHUR.

10. Τον κ. Κομνόπουλο που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού.

11. Κι έναν Oswald, διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.

12. Θωμά Λιακουνάκο, εκπρόσωπο κατασκευαστριών εταιρειών, για τον οποίο ο Κάντας αποκαλύπτει ότι είναι το πρόσωπο που του είχε δώσει χρήματα ακόμα και σε σακ βουαγιάζ.

H αρχή της… μίζας!

Το «βρώμικο» 1989, εισέπραξε την πρώτη του μίζα ο Αντώνης Κάντας, όπως προκύπτει από την απολογία του.

Τα χρήματα τα έπαιρνε είτε μέσω τραπεζικών λογαριασμών είτε τοις μετρητοίς σε συναντήσεις που γίνονταν στο γραφείο του. Στη συνέχεια οι διαχειριστές του τα μετέφεραν σε σακούλες στο εξωτερικό… Οι μίζες αφορούσαν 11 εξοπλιστικά προγράμματα που κατονομάζει και άλλα για τα οποία «δεν θυμάται»:

1. Υποβρύχια: 500-600.000 ευρώ.

2. Asrad, σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger: περίπου 1.500.000 ευρώ.

3. ΚΟRNET, αντιαρματικοί πύραυλοι: περίπου 3 εκατ. δολάρια (τα 700.000 ευρώ σε μετρητά).

4. OSA AMK, αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς: 1.700.000 δολάρια.

5. Αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN: 750.000 ευρώ.

6. ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου): 250.000 ευρώ.

7. ARTHUR, ραντάρ αντιπυροβολικού: 240.000 ευρώ.

8. ΜΙRAGE 2000-5: 800.000 ευρώ.

9. EXOCET, πύραυλοι σε πυραυλακάτους Πολεμικού Ναυτικού: περίπου 400.000 ευρώ.

10. LEOPARD 2: 600.000 σε σακ βουαγιάζ στο γραφείο του από τον Θωμά Λιακουνάκο.

11. Αναβάθμιση των αμερικανικής προέλευσης αρμάτων Μ48 με γερμανική τεχνολογία (1989): 1.000.000 ευρώ.

12. Από άλλα προγράμματα που «δεν θυμάται»: 1.000.000 ευρώ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα