Μόνοι μας εάν χρειαστεί θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα

Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε ένας καλός φίλος της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και πρωτοστάτησε στις κυρώσεις των Αμερικανών κατά της Τουρκίας. Η θέση που κατέχει ο γερουσιαστής θεωρείται κλειδί και γι’ αυτόν τον λόγο όλοι οι Έλληνες διεθνολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στο τι θα πει. Διότι πολύ απλά γνωρίζουν ότι η θέση τού επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι εφάμιλλη, μην πούμε πιο ισχυρή, από αυτήν του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ό,τι κι εάν αποφασίσει ο Άντονι Μπλίνκεν, πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Μενέντεζ στη Γερουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο, εισηγήθηκε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας (για τους S-400), η Επιτροπή τις ενέκρινε, παρά τις προσπάθειες να τις ματαιώσει ο Ντόνλαντ Τραμπ στο τελευταίο διάστημα της θητείας του. Και το γράφουμε για να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να διαθέτει ισχυρούς φίλους, όπως ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν είναι πρωτάρης στη συγκεκριμένη Επιτροπή, αλλά είχε θητεύσει και παλαιότερα πρόεδρός της (2013-2015) επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Φυσικά, στην Ελλάδα τα πάντα διαστρεβλώνονται. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διατρανώνει ότι είναι φίλος της Ελλάδας, αλλά είναι γερουσιαστής των ΗΠΑ και το πρώτο που τον ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Ο ίδιος εκλέγεται στο Νιου Τζέρσεϊ και στηρίζεται στο ελληνικό στοιχείο, και από εκεί πηγάζει η θετική του διάθεση για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του, ο Μενέντεζ εκμεταλλεύεται και τα παραστρατήματα του Ερντογάν (δεν έχει συμπάθειες στους κόλπους των Δημοκρατικών) και αναδεικνύει την αντιπάθειά του προς την τουρκική ηγεσία.

Όμως είναι εντελώς διαφορετικό να αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, από το να τον θεωρούμε ως φύλακα-άγγελο της Ελλάδας. Πρωτίστως οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι ο Μενέντεζ θα στηρίξει και θα κινηθεί για τα αμερικανικά συμφέροντα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα ελληνικά, τότε όλα βαίνουν καλώς. Αυτό εξάλλου το έκανε γνωστό ο γερουσιαστής και στην ομιλία του, υποστηρίζοντας για την Τουρκία πως «ελπίζω ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος, ο οποίος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή». Όλοι φυσικά καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία επί Ερντογάν ποτέ δεν πρόκειται να συμπεριφερθεί όπως επιθυμεί ο Μενέντεζ. Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Αμερικανοί ναι μεν επιμένουν στις κυρώσεις, όμως δεν θέλουν να χάσουν από τη σφαίρα επιρροής τους την Τουρκία. Οπότε, κι εμείς θα πρέπει να κατανοήσουμε πως το φίδι από την τρύπα, που λέει και λαός μας, μόνοι μας θα το βγάλουμε.

Γι’ αυτό ας είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Διότι παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε μορατόριουμ μεταξύ Μητσοτάκη κι Ερντογάν (στα χνάρια της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ), εν τούτοις η Τουρκία συνεχίζει τις από αέρος παραβιάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τις ημέρες που η Τουρκία καιγόταν με τους Τούρκους πολίτες να επιτίθενται φραστικά εναντίον του Τσαβούσογλου για έλλειψη πυροσβεστικών αεροπλάνων, τούρκικα μαχητικά συνέχιζαν απτόητα τις παραβιάσεις. Ακόμη και τη νύχτα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Αττική, στις 9 το βράδυ, οι Τούρκοι έστελναν στο Αιγαίο δύο F-16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, για νυχτερινή παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου η Άγκυρα δεν σταμάτησε να προκαλεί. Μόνο μία ημέρα έκατσε φρόνιμη. Ήταν την ημέρα που επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συζήτησαν για τον κίνδυνο νέου προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν. Έως τις 24 Αυγούστου έχουν καταγραφεί συνολικά 137 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι περισσότερες (43) στις 3 Αυγούστου, όταν δύο ελικοφόρα κατασκοπευτικά ναυτικής συνεργασίας αεροσκάφη CN 235 εντοπίστηκαν στον εθνικό εναέριο χώρο.

Όταν, λοιπόν, η Τουρκία έχει δείξει αυτό το πρόσωπο, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι ακόμη και μετά την τελευταία δήλωση του Ερντογάν την Πέμπτη το βράδυ, όταν υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, καθώς ήδη έχει δεχθεί περίπου πέντε εκατομμύρια γενικότερα από άλλες χώρες. Οπότε, ας σκεφθούμε τι έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο αρχαίος τραγικός ποιητής ο Αισχύλος, όταν έγραψε το «ων έχεις αυτός κράτει» που στα νεοελληνικά μεταφράζεται σε «κάνε κουμάντο μόνος σου στα δικά σου πράγματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα