Μου είπε η Τουλουπάκη: «Την επόμενη εβδομάδα θα μπουν φυλακή οι Σαμαράς, Στουρνάρας, Γεωργιάδης και Λοβέρδος»

Τι κατέθεσε επί εξάωρο ο Νίκος Μανιαδάκης στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πώς αποδόμησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

«Οι εισαγγελείς με πίεζαν να καταθέσω κατά των Σαμαρά, Γεωργιάδη, Λοβέρδου, Στουρνάρα, λέγοντάς μου ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπουν φυλακή και δεν είναι σωστό να τους ακολουθήσω». Αυτή η φράση του Νίκου Μανιαδάκη από την εξάωρη κατάθεσή του στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή, έπαιξε σε όλα τα ΜΜΕ, διότι όπως και να το κάνουμε ακούγεται εντυπωσιακό το πώς οι εισαγγελείς Διαφθοράς έτσι εύκολα μπορούν να προφυλακίσουν έναν πρώην πρωθυπουργό, τον κεντρικό τραπεζίτη και δύο πρώην υπουργούς.

Όμως από την κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα που αναδεικνύουν τον ύποπτο ρόλο της κας Ελένης Τουλουπάκη, όπως επίσης και το ότι φαίνεται να καθοδηγείτο από… αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento». Κατ’ αρχάς, ας μην ξεχνάμε ότι η εφημερίδα, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε εξελιχθεί σε διώκτη των πολιτικών αντιπάλων του κ. Τσίπρα, από τον Νοέμβριο του 2018 είχε προαναγγείλει ότι «ο κ. καθηγητής θα μετατρεπόταν από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο», εκείνος επέστρεψε κανονικά στην Ελλάδα, καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε δώσει άδεια στον κ. Μανιαδάκη να πηγαινοέρχεται στην Ισπανία, όπου από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2018 είχε ξεκινήσει να εργάζεται στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, κάποιος λέει ψέματα. Διότι η κα Τουλουπάκη στο απολογητικό της υπόμνημα στην αίτηση εξαίρεσης που έχει καταθέσει ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι έλαβε καταθέσεις από τον Μανιαδάκη και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2018. Κι όμως, ο κ. Μανιαδάκης, όπως ανέφερε στον κ. Ζαχαρή, στις παραπάνω ημερομηνίες βρισκόταν στο εξωτερικό.

Λάθος το όνομα της γυναίκας του

Ο Νίκος Μανιαδάκης αποδόμησε πλήρως το υπόμνημα της Ελένης Τουλουπάκη και στο σημείο που ανέφερε ότι οι μάρτυρες κατέθεσαν μια φορά (απλώς λόγω δυσκολιών έκαναν τμηματικές καταθέσεις). Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι η Κελέση δεν άλλαξε αυτοβούλως την κατάθεσή της, όπως ισχυρίζεται η Τουλουπάκη. Απλά είχαν κάνει λάθος όνομα. Η Κελέση στην πρώτη κατάθεσή της ισχυριζόταν ότι «ο Μανιαδάκης μέσω της  γυναίκας του –ονόματι Ψημμίτη– έπαιρνε μαύρο χρήμα για να δωροδοκεί  κυρίως τον Λοβέρδο». Ο Μανιαδάκης, λοιπόν, κατέθεσε στον κ. Ζαχαρή ακράδαντα στοιχεία και ημερομηνίες για τις πιέσεις των εισαγγελέων, ώστε να αποκαλύψει τη ροή του μαύρου χρήματος. Τότε ο Μανιαδάκης είπε στους εισαγγελείς διαφθοράς ότι τη γυναίκα του δεν την έλεγαν Ψημμίτη. Τότε, όλως συμπτωματικώς, προσήλθε αυτοβούλως η Κελέση και άλλαξε την κατάθεσή της…

 Το παραμύθι του συμβούλου

Πολλάκις έχει αναφερθεί ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας. Κι όμως, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και όχι τα πρακτικά.

Κι όμως, η κα Τουλουπάκη αποδέχθηκε πλήρως τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες Σαράφης και Μανίας. Ο Μανιαδάκης κατέθεσε στον κ. Ζαχαρή έγγραφο από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με ημερομηνία 27 Ιουλίου του 2013, με αποστολέα τον Νίκο Μανία. Στο mail ο Μανίας γράφει στον Μανιαδάκη: «Κύριε Καθηγητά, χάρηκα για την γνωριμία και επιθυμώ να συνεργαστούμε». Να σημειώσουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε φύγει από το υπουργείο Υγείας 15 μήνες νωρίτερα. Να σημειώσουμε ότι εάν ο κ. Μανιαδάκης ήταν σύμβουλος του Λοβέρδου, πώς δεν τον γνώριζε ο κ. Μανίας τη διετία 2010-2012 που βρισκόταν στο υπουργείο ως εξωτερικός συνεργάτης, υπεύθυνος για τα προγράμματα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης; Η λογική λέει πως οι δυο τους θα είχαν γνωριστεί εάν ο Μανιαδάκης ήταν όντως σύμβουλος του Λοβέρδου, όπως ισχυρίζονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες, καθώς με τους άλλους συμβούλους του πρώην υπουργού ο κ. Μανίας είχε τουλάχιστον μία τυπική καλημέρα.

Στις ΗΠΑ

Ο Νίκος Μανιαδάκης μίλησε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την εξάωρη ανάκρισή του στις ΗΠΑ από τις αμερικανικές αρχές στις 29 Αυγούστου του 2018. Όπως είπε, τρεις εισαγγελείς και τρεις πράκτορες του ζητούσαν να πει πως δωροδόκησε πολιτικούς και ειδικά τον Λοβέρδο. Ο Μανιαδάκης εξήγησε ότι ουδέποτε ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού.

Πώς έγινε μάρτυρας

Στην εξάωρη κατάθεσή του, ο κ. Μανιαδάκης εξήγησε επακριβώς στον κ. Ζαχαρή πώς εντάχθηκε στην κατηγορία μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Πρώτα δέχθηκε ελέγχους από τον ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία στο σπίτι του για τα οικονομικά του ιδίου και της γυναίκας του, της οποίας παρεμπιπτόντως το επώνυμο είναι Φαρμάκη. Εν συνεχεία, με εντολή της Μαρίας Παπασπύρου έγινε έλεγχος στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για τα εκεί οικονομικά του, ενώ ακολούθησε κι ένα τρίτος γύρος, πάλι με εντολή της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, για τη θητεία του ως διοικητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης το 2004-2006.

Όλοι οι έλεγχοι τύγχαναν τεράστιας προβολής από την εφημερίδα «Documento». Και εν συνεχεία οι εισαγγελείς Διαφθοράς τού πρότειναν να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, προκειμένου να μιλήσει για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα φάρμακα. Μάλιστα, του ζήτησαν να καταθέσει με ψευδώνυμο, διότι από τις τεχνικές αναλύσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την ελεγχόμενη εταιρεία. Ξεκίνησε να αναλύει τεχνικά την υπόθεση μέχρι το καλοκαίρι του 2017. Τότε ήταν που του ζήτησαν να καταθέσει στοιχεία εναντίον Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Λοβέρδου, Βενιζέλου. Η απάντησή του ήταν στερεότυπη: «Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικούς».

Στον κ. Ζαχαρή ο Νίκος Μανιαδάκης κατονόμασε τον προστατευόμενο μάρτυρα Σαράφη με το πραγματικό όνομά του, που είναι Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης. Επίσης ανέφερε και την κατάθεση του διαφημιστή Βουλκίδη. Ο διαφημιστής στην κατάθεσή του προς την κα Τουλουπάκη ανέφερε ότι έδινε μίζες στον Δεσταμπασίδη για να συνεχίσει να έχει σύμβαση με τη Novartis. Κι όμως, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς αγνόησε την κατάθεση Βουλκίδη και εξακολούθησε να έχει ως προστατευόμενο μάρτυρα τον Δεσταμπασίδη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης