Μπάιντεν, ΑΟΖ και… φιλοφρονήσεις η ταμπακιέρα της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ Σίσι

Το "καρφί" του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία, για μεταφορά στη Λιβύη στρατιωτικών δυνάμεων

Πολύ από… Τζό Μπάιντεν, επανεπιβεβαίωση της σημαντικότητας της καλοκαιρινής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, αλλά και φιλοφρονήσεις για την ισλαμιστική μετριοπάθεια που επιδεικνύει το Κάιρο περιείχε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τετ-α-τετ με τον Αλ Σϊσι έγινε λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο νέος πλανητάρχης «θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και της ασφάλειας στην περιοχή μας».

Την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός τη συνέδεσε και με την «εμβληματική» όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία της 6ης Αυγούστου στο πλαίσιο της οποίας οριοθετήθηκαν μερικώς οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας-Αιγύπτου.

«Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

East Med και μεταναστευτικό
Όπως έγινε γνωστό δια χειλέων του Κυριάκου Μητσοτάκη οι δύο άντρες συζήτησαν για τον East Med, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να τονίζει ότι «Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα». Όπως είπε «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Αναφερόμενος εξάλλου στο μεταναστευτικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο» όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χωρών και του Ισραήλ».

«Η λύση στη Λιβύη πρέπει να είναι πολιτική και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος στη βάση των διεθνών κανόνων δικαίου» είπε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό».

Αλ Σίσι: Απορρίπτουμε κάθε προσβολή προς οποιαδήποτε θρησκεία
Δεδομένης της επανεμφάνισης στην Ευρώπη φονικών χτυπημάτων που έχουν στον πυρήνα τους τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Αλ Σϊσι «την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις στην Ευρώπη από ακραίους ισλαμιστές, ο κ. Σίσι ξεκαθάρισε ότι η Αίγυπτος απορρίπτει κάθε προσβολή προς οποιαδήποτε θρησκεία.

Σημειώνεται ότι της συνάντησης Μητσοτάκη – Αλ Σϊσι είχε προηγηθεί η κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον Αιγύπτιο πρόεδρο ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα