Μπαλτάκος, Λυσσάνδρου στη Βουλή: “Η FIFA θα αποβάλει την Ελλάδα”

Στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος και ο αντίστοιχος της Stoiximan Super League, Μηνάς Λυσσάνδρου.
Οι δύο άνδρες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) επιβάλει ποινές σε ομάδες, εξηγώντας πως θα υπερβεί το αυτοδιοίκητο. Κάτι που, όπως τόνισαν, θα επιφέρει αποβολή της ΕΠΟ (άρα και των ελληνικών συλλόγων), ενώ τέθηκε και το παράδειγμα της Ινδίας. Επίσης, στάθηκαν και στις διατάξεις για τους συνδέσμους φιλάθλων.

«Υπάρχει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ. Πρωτοβαθμίως ο αθλητικός δικαστής της Super League 1 και δευτεροβαθμίως από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA, οι μόνες ποινές που αναγνωρίζει για ομάδες είναι οι ποινές που επιβάλλονται από την Εθνική Ομοσπονδία κάθε χώρας. Αν επιβληθεί ποινή σε ομάδα, δηλαδή, κεκλεισμένων των θυρών ή κάτι άλλο από φορέα που δεν ανήκει στην Ομοσπονδία, ακόμα και αν η Ομοσπονδία συμφωνήσει, η FIFA θα τιμωρήσει την Ομοσπονδία, θα την αποβάλει, όπως έκανε πρόσφατα με την Ινδία.
Ο νομοθέτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι οι σύνδεσμοι εξαρτημένοι από τις ΠΑΕ, αλλά οι ΠΑΕ εξαρτημένες από τους συνδέσμους και όσο πιο πολύ τιμωρούνται οι ΠΑΕ με αντικειμενική ευθύνη για πράξεις των συνδέσμων, τόσο περισσότερο οι σύνδεσμοι ενισχύονται. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί η οπαδική βία ή η συνδεσμιακή βία μέσω τιμωρίας των ΠΑΕ και μάλιστα με αντικειμενική ευθύνη», ανέφερε ο Τάκης Μπαλτάκος.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ τοποθετήθηκε και σε ερώτηση για την διαλεύκανση των εκθέσεων που έρχονται από την Sportradar: «Δεν είμαστε στον Μεσαίωνα για να υπάρχει μόνο μία ποινή για όλες τις περιπτώσεις χειραγώγησης, ακόμη και για μια κίτρινη κάρτα».
Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Μπλατάκος αμφισβήτησε τη δυνατότητα να υπάρχει μέσω του νομοσχεδίου μία λέσχη για κάθε ΠΑΕ, με τον κ. Βρούτση να του απαντά «Κάνετε λάθος. Εμείς αναγνωρίζουμε μία λέσχη μόνο που θα συνδεθεί με την ΠΑΕ. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό που λέτε με αυτό που θα συμβεί. Από εδώ και πέρα, θα ξέρουμε ότι κάθε ΠΑΕ θα συνδέεται μόνο με μία λέσχη».

Από την πλευρά του ο Μηνάς Λυσσάνδρου τόνισε: «Η εξουσία της ΔΕΑΒ να επιβάλλει κυρώσεις, κατά την άποψή μας, είναι προβληματική τόσο υπό το πρίσμα της θεμελιώδους Αρχής του Δικαίου καθώς και λόγω της υπέρβασης του αυτοδιοίκητου, καθώς έχουμε τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και θεωρούμε και επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να εξαντλείται εκεί.
Δεν θεωρούμε ορθό τον προσανατολισμό της τιμωρίας των ΠΑΕ από ένα όργανο διοικητικό. Έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας, έχουμε καταθέσει τις παρατηρήσεις μας, είμαστε σε συνεννόηση και σε ανοιχτό διάλογο με καλή διάθεση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή διατύπωση», προσθέτοντας πως «η υπερβολική τυπολατρία ή βαριά διαδικασία με τα εισιτήρια και τους ελέγχους οδηγήσει στην ταλαιπωρία των υγιών φιλάθλων. Δεν θέλουμε τα αυστηρότερα μέτρα, δεν θέλουμε τα θεωρητικά καλύτερα, θέλουμε τα κατάλληλα μέτρα για να εξαλείψουμε τη βία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα