Μυήθηκαν στον πολιτικό τουρισμό Αλέξης και Φώφη

Η πενταετία Νοέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2015 αποτέλεσε το απόλυτο κρύο ντους για τον Γιώργο Παπανδρέου. Από τα «ωσαννά» για την ευρεία νίκη του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά επί της Ν.Δ. στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, στην αποτυχία να εκλεγεί έστω απλός βουλευτής με το ΚΙΔΗΣΟ τον Ιανουάριο του 2015.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο διάστημα αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου είδε τη βόμβα της χρεοκοπίας της χώρας να σκάει στα χέρια του. Ως πρωθυπουργός υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και καθαιρέθηκε από το ίδιο το κόμμα του (ΠΑΣΟΚ), το οποίο διέσπασε τον Ιανουάριο του 2015 ιδρύοντας το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο κι απέτυχε να πιάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη Βουλή.

Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να επανέλθει στη Βουλή το 2019. Άντεξε 4,5 χρόνια πολιτικής ξηρασίας κι επανήλθε. Πώς τα κατάφερε αναρωτιούνται πολλοί, καθώς η αλήθεια είναι ότι έχει φανατικούς φίλους (λιγότερους), αλλά και ορκισμένους εχθρούς, παρά το γεγονός ότι έχει επιδείξει σε όλη του την πολιτική καριέρα ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικό πολιτισμό; Η εξήγηση που δίνουν οι περισσότεροι είναι ότι στο διάστημα της αποπομπής του από την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Παπανδρέου κρατήθηκε όρθιος χάρη στον πολιτικό τουρισμό. Το γεγονός ότι είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2006 του επέτρεψε ως νέος Φιλέας Φογκ να κάνει δεκάδες φορές τον γύρο του κόσμου.

Και απέδειξε στην πράξη τι σημαίνει να είσαι πολίτης του κόσμου. Εξάλλου η Σοσιαλιστική Διεθνής κάποτε ήταν κραταιά. Τώρα λειτουργεί ως ένας καλοκουρδισμένος τουριστικός οργανισμός (ίσως καλύτερο της TUI και σίγουρα πολύ πιο σοβαρός της Thomas Cook που χρεοκόπησε το καλοκαίρι του 2019) για να εξυπηρετεί γηραλέους και ξεπεσμένους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς άνδρες, οι οποίοι έχουν ξεχάσει πως είναι να κερδίζεις εκλογές. Όμως χάρη στον πολιτικό τουρισμό, όπου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο επουλώνουν τις… πληγές τους. Μάλιστα ο πολιτικός τουρισμός για κάποιους είναι εφάμιλλος του ιαματικού τουρισμού.

Αυτή την εποχή ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του φαίνεται ότι  κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο με την πεπονόφλουδα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης». Μία πρόταση, η οποία φαίνεται ότι άρεσε και στον Αλέξη Τσίπρα και στην Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι, όπως είναι πολύ πιεσμένοι από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κόμματά τους, την αποδέχθηκαν και την πιπιλούν ως καραμέλα, ειδικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Οπότε οι κ.κ. Τσίπρας και Γεννηματά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου και αντί να τρέχουν σε ψυχολόγους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη που μπορούν να τους προκαλέσουν τα κάθε λογής εσωκομματικά προβλήματα, να κάνουν μία πολιτική τουριστική θεραπεία, όπως είχε ακολουθήσει επί πολλά έτη ο ΓΑΠ.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα ταξίδια τόσο της κας Γεννηματά, όσο και του κ. Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι μία είδους θεραπεία. Διότι και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (που μετέχει ως παρατηρητής) γνωρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα απαρτίζεται από χασοδίκες σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει για ποιον λόγο η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε φάση απαξίωσης σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το εντυπωσιακό είναι ότι ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία κυβερνά μέχρι να πέσει, ενώ ο Αντόνιο Κόστα στη γειτονική Πορτογαλία δεν κέρδισε τις εκλογές. Απλά κατετάγη δεύτερος και εκμεταλλεύτηκε την απλή αναλογική και πρωθυπουργεύει.

Ειδικά αυτές τις ημέρες που η Ελλάδα βιώνει ένα πολύ σκληρό καύσωνα με θερμοκρασίες που παραπέμπουν σε ηφαίστειο δύο ταξιδάκια σε Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι σαφώς προτιμητέα. Σίγουρα η παραλία είναι ακόμη καλύτερη, αλλά κι εκεί θα είσαι κοντά στα προβλήματα, ενώ στις πρωτεύουσες Βελγίου και Γερμανίας τόσο στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όσο και στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αν μη τι άλλο υπήρξε ο πολιτικός πολιτισμός, σε αποκαλούσαν «κύριε πρόεδρε» και γενικά με τις επαφές που είχαν ξεχάστηκαν από τις καθημερινές σκοτούρες. Και ομολογουμένως είναι πολλές.

Και φυσικά ψάχτηκαν να βρουν άκρη με την υποψήφιο των Πρασίνων για την Καγκελαρία, την Αναλένα Μπέρμποκ. Για να καταλάβει κάποιος την υποκρισία των δύο Ελλήνων πολιτικών αρχηγών το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα έχει ως υποψήφιο τον Όλαφ Σολτς (υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μέρκελ), αλλά ΤσίπραςΓεννηματά ψάχνονται με τους Πράσινους.

Ανάσαναν με τα ταξίδια σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά

Και ολίγον παραμύθι

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας επειδή είναι από μόνος του ένα παραμύθι, στο Βερολίνο έκανε αμίμητα πράγματα. Βρέθηκε στην γερμανική πρωτεύουσα για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που είναι παρατηρητής. Και στο περιθώριο συναντήθηκε με τους συμπροέδρους της γερμανικής αριστεράς του Die Linke (Σούζαν Χένιγκ-Ουέλσον και Τζανίν Γουίσλερ) που ανήκουν στην ίδια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε και κάποιες επαφές με κάποια τρίτης και τέταρτης εθνικής στελέχη των Πρασίνων της Γερμανίας.

Το φοβερό ήταν ότι από την Κουμουνδούρου «πασπάλισαν» με ιδεολογήματα την τριήμερη απόδραση Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Κι έδωσαν και ιδεολογικό πρόσημο στις επαφές στο περιθώριο της απόδρασης:  «Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών δυνάμεων και ρευμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως ο συντονισμός της δράσης τους θα είναι καθοριστικός προκειμένου να υπάρξουν καθοριστικές αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και αντίστοιχα αναπροσανατολισμός στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μιλάμε ότι οι τύποι στην Κουμουνδούρου έχουν αναγάγει το παραμύθι σε επιστήμη. Επί τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση μας φλόμωσαν με τέτοιου είδους ακαταλαβίστικα κι ακόμη επιμένουν. Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί πως όλες αυτές οι προτάσεις είναι απείρως χειρότερες και από την ουτοπία και γι’ αυτό τους γυρίζουν την πλάτη. Όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΚΙΝΑΛ.

Απίθανη εισήγηση

Και πριν αναχωρήσει για πολιτικό τουρισμό ο κ. Τσίπρας προήδρευσε της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου ζήτησε να εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής και νίκης, με συνέπεια ακόμη και οι άθεοι σύντροφοι του να σταυροκοπιούνται και να ζητούν από τους τεχνικούς να φτιάξουν τα κλιματιστικά του χώρου που αντί δροσερό αέρα ψέκαζαν τον αρχηγό. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του στους συντρόφους τους:

«Παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανέστειλε τις δραστηριότητές μας, το κόμμα μας αξιοποίησε στο έπακρο την αναστολή του συνεδρίου μας για να προχωρήσουμε σε μία βαθύτερη προγραμματική επεξεργασία. Η προγραμματική συνδιάσκεψη είναι το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας. Και είναι μία ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, μάχης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Έχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Η παρουσία μας θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής, σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν».

Το κλίμα βέβαια στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάθε άλλο παρά ήρεμο ήταν. Τουναντίον υπήρξε μεγάλη αντίδραση και για το θέμα της αποζημίωσης της αποζημίωσης της Fraport από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τον Πολάκη. Η επίσημη γραμμή ήταν να ψηφιστεί η αποζημίωση για τα αεροδρόμια, αλλά λόγω της έντονης αντίδρασης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ειδικά του Νίκου Φίλη, ο κ. Τσίπρας αναδιπλώθηκε και αποφασίστηκε το παρών. Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν ήθελε ούτε το παρών και κάπου η κατάσταση πήγε να ξεφύγει και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φοβήθηκαν ανάλογα επεισόδια με την κύρωση της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά το άδειασμα του Αλέξη Τσίπρα στον Πολάκη αυτό έγινε με πολύ προσεκτικό τρόπο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τετραγωνίσει τον κύκλο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο εμβολιασμός, παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ: Το συνέδριο θα περιμένει

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα κόμματα, είτε διοργανώνουν τα συνέδρια τους, είτε τα προγραμματίζουν. Όλοι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν ειπωθεί πολλά για τον μετασχηματισμό του κόμματος και πώς η διεύρυνση και η προοδευτική συμμαχία θα αποτυπωθεί μέσα από την κορυφαία κομματική διαδικασία. Η πανδημία πήγε πίσω τις συνεδριακές διαδικασίες και κατά γενική ομολογία αυτό δεν βοήθησε την αξιωματική αντιπολίτευση να κλείσει έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Ήδη σε συνεδρίαση του πρωινού καφέ ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Δημήτρης Βίτσας ζήτησαν πιο επιτακτικά να ανακοινωθεί μια ημερομηνία μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να λάβουν θετική απάντηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να τόνισε πως πρέπει να ζυγίσουν κατ’ αρχάς τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν στις αρχές Σεπτεμβρίου και κατά πόσον επιτρέπουν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο με φυσική παρουσία.

Και η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι περί τον Τσίπρα είναι η αναγκαιότητα να κλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Διότι μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει τονίσει πολλάκις ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ακόμη δεν έχει φύγει από το μυαλό του κ. Μητσοτάκη το ενδεχόμενο να πιάσει στον ύπνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με αυτά τα δεδομένα, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολα να πραγματοποιηθεί νωρίτερα του Δεκεμβρίου.

Το νέο στοιχείο που υπάρχει στην «εξίσωση» του συνεδρίου είναι πως κάποια στελέχη θεωρούν ότι η διεξαγωγή του σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει εναγωνίως να ανεβάσει τα ποσοστά του δεν μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το κόμμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το συνέδριο δεν έχει τίποτα καινούργιο να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα