Μύλος στην Βουλή με την τροπολογία Χαρίτση

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε το σύνολο της αντιπολίτευσης στην τροπολογία που έφερε προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης, δίχως να παραιτηθούν από βουλευτές.

«Η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή συνιστά πολιτική πράξη», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει  νωρίτερα στην Ολομέλεια την τροπολογία για την κατάργηση του κωλύματος ανάμεσα σε βουλευτή και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Ο κ. Χαρίτσης, επισήμανε ειδικότερα ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους, προκειμένου ιδίως να διασφαλίζεται ότι η εξ αντικειμένου πολιτική επιλογή της έκθεσής τους ως υποψηφίων να μην επηρεάζει ή να μη δημιουργεί υπόνοιες επηρεασμού του λειτουργήματος τους.

Αντίστοιχα, ο κοινός νομοθέτης αξιώνει τη συνδρομή της συγκεκριμένης προϋπόθεσης και για τους δημόσιους λειτουργούς ή υπαλλήλους που θέτουν υποψηφιότητα για την ανακήρυξή τους ως μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.

«Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα στους βουλευτές να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα. Προφανώς εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα» σημείωσε.

Εκλογομαγειρέματα

Άμεση ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη από πλευράς της Ν.Δ. ο οποίος έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα» . Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι’ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όσο για την άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος σε ευρωεκλογές, ο Μάκης Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά».

Αναφορικά με την κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων επειδή θα γίνουν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα (ευρωεκλογές, εκλογές στις Περιφέρειες, εκλογές για την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού, ανάδειξη τοπικών συμβουλίων), ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες. «Προτάξατε τα εκλογομαγειρέματα του κ. Τσίπρα έναντι της αρτιότητας της εκλογικής νομοθεσίας», είπε ο Μάκης Βορίδης και αναρωτήθηκε γιατί να μην γίνουν οι ευρωεκλογές με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

Η Χριστοφιλοπούλου

«Δεν είναι τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα», είπε η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», επέμεινε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που τόνισε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα «γονατογράφημα», ενώ και το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε είναι ένα λάθος αναλογικότερο σύστημα που θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Τα άλλα κόμματα

Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής, με αφορμή την τροπολογία με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή:«Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες στο παρά πέντε. Το σωστό είναι οι πολιτικές επιλογές να προσαρμόζονται στους κανόνες και όχι οι κανόνες στις πολιτικές επιλογές, όσο και αν αυτό βολεύει και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».

«Είναι λάθος το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, αλλάζοντας την εκλογική διαδικασία 20 ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών. Ο βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι τροποποιεί την εκλογική διαδικασία με κομματική στόχευση, και αυτό θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους να αποστασιοποιηθούν εξαιτίας αυτής της κυνικής διαχείρισης μικροκομματικών επιδιώξεων.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στις τροπολογίες που εισάγουν διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία. «Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα; Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και θα μείνουμε στο παρών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής. Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στον Κλεισθένη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων μίας κοινότητας, στο 60%, των μελών του συμβουλίου της, ο επικεφαλής της να ορίζεται από τον συνδυασμό του και η ποσόστωση των γυναικών να αφορά στο σύνολο της επικράτειας και σε όχι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα