MYTILINEOS: Η πολυεθνική «σημαιοφόρος» της ελληνικής βιομηχανίας

Ο όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό

«Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, Έλληνα θα ανταμώσεις» διαβεβαιώνει η λαϊκή σοφία και η περίπτωση του Καναδά είναι ενδεικτική μια μεγάλης αλήθειας την οποία διαπίστωσαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου βρέθηκαν στη βορειοαμερικανική ομοσπονδιακή χώρα με τους περίπου 350.000 ομογενείς.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Η συγκυρία της επίσκεψης ήταν ιδιαίτερη και για τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και για τον ιδρυτή και διοικητικό ηγέτη της MYTILINEOS. Ο μεν Κυρ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τον Καναδά μετά από το μακρινό 1983. Ο δε Ευ. Μυτιληναίος βρέθηκε στον Καναδά την ημέρα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου όντας ουσιαστικά ο πολυεθνικός «σημαιοφόρος» του ελληνικού επιχειρείν.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας ήταν παρών σε κάποιες από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό στο Τορόντο, καθώς και στο Economic Club of Canada όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με καλεσμένους επιχειρηματίες και επενδυτές που εκπροσωπούσαν τράπεζες, εταιρείες ακινήτων και logistic centers.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο γεννήτορας της MYTILINEOS μόνο άγνωστο πρόσωπο δεν είναι στον Καναδά. Κι αυτό διότι η εταιρεία του Ευ. Μυτιληναίου έκανε το περασμένο καλοκαίρι «απόβαση» στην Αλμπέρτα, την γνωστή επαρχία του δυτικού Καναδά, επενδύοντας συνολικά 1,16 δισ. ευρώ για την εξαγορά –μέσω της M Renewables– ενός χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1,4 GW.

Γιατί στον Καναδά

Η επένδυση της MYTILINEOS στον Καναδά είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει στην μέχρι σήμερα ιστορική πορεία της η εταιρεία και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το deal βρήκε πρόσφορο έδαφος στον Καναδά. Όπως έχει εξηγηθεί από τον ίδιο τον Ευ. Μυτιληναίο η κυβέρνηση του Καναδά παρείχε σημαντικά κίνητρα σε νέα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας γεγονός που ο ελληνικός όμιλος αξιοποίησε.

Ειδικότερα, η καναδική κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει μέτρα όπως απευθείας επιχορηγήσεις ή πίστωση φόρου για επενδύσεις σε «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες μπορούν να παρέχουν  έως και 30% επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχικών δαπανών ορισμένων έργων παραγωγής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη της «πράσινης» μετάβασης σε όλες τις επαρχίες του Καναδά. Η επένδυση κεφαλαίου περιλαμβάνει την εν λόγω πίστωση (περίπου 430 εκατ. δολαρίων Καναδά βάσει του επιλέξιμου κεφαλαίου των έργων).

Ούτε η επιλογή της επαρχίας Αλμπέρτα έγινε τυχαία, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή «απολαμβάνει» την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στον Καναδά, που απαιτείται για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων.

Επιπρόσθετα, η Αλμπέρτα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ΑΠΕ στη Βόρεια Αμερική και έχει στόχο να επιτύχει 30% παραγωγή από «καθαρές» πηγές ενέργειας έως το 2030. Ταυτόχρονα, έχει θεσπίσει μια εξορθολογισμένη διαδικασία αδειοδότησης που ευνοεί τον επιχειρηματικό σχεδιασμό.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι όσο ελκυστικός είναι οικονομικά ο Καναδάς για την Ελλάδα, το ίδιο ισχύει και αντίστροφα αφού Οτάβα και Τορόντο αναζητούν αντίστοιχες επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και σε αυτές τις «προσεγγίσεις»  ο Ευ. Μυτιληναίος έχει ξεχωριστή θέση και λόγο.

Ο λόγος; Καταρχάς ο Έλληνας επιχειρηματίας ήδη έχει προσελκύσει τη Fairfax Financial Holdings του Πρεμ Γουάτσα (σ.σ. τα είπαν κατ΄ ιδίαν στον Καναδά) με τον μεγαλοεπενδυτή να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην MYTILINEOS.

Κατά δεύτερον ο Ευ. Μυτιληναίος κατέχει και την ιδιότητα του πρόεδρου της Eurometaux, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, κι ως εκ τούτου έχει την ευχέρεια να συνομιλεί θεσμικά και στο ανώτατο υψηλό επίπεδο με τις ηγεσίες των χωρών της Δύσης.

Στο DNA της MYTILINEOS η εξωστρέφεια

Μπορεί η εξαγορά της MYTILINEOS στην Βόρεια Αμερική να είναι η πρώτη αυτού του είδους και μεγέθους για τον εγχώριο ενεργειακό –και όχι μόνο– κολοσσό, δεν είναι καινοφανής η εξωστρέφεια που επιδεικνύει ο όμιλος του Ευ. Μυτιληναίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η MYTILINEOS Energy & Metals έχει αναπτύξει ισχυρή διεθνή παρουσία στις αγορές και των πέντε ηπείρων, σε περισσότερες από 30 χώρες, με περισσότερους από 5.442 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση της MYTILINEOS στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή μετρά μία οκταετία.

Ο χρόνος δεν είναι μεγάλος ωστόσο στη διάρκεια αυτών των λίγων χρόνων η ελληνική εταιρεία κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ο πλέον ολοκληρωμένος developer έργων σε ολόκληρο το φάσμα των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας).

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της MYTILINEOS σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται  σε 10,5 GW, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί το καναδέζικo deal, η συνολική ισχύς του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ελληνικής εταιρείας θα υπερβαίνει τα 11,9 GW.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα