MYTILINEOS: Ντιλ με Glencore, ενεργειακό «διαζύγιο» με ΔΕΗ και πρόβλεψη για διπλασιασμό μεγεθών

Μετά το 2023 το εργοστάσιο της Αλουμίνιον στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα

Η… χαρά του δημοσιογράφου ήταν οι εργασίες της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Mytilineos της 15ης Ιουνίου. Κι αυτό διότι η τοποθέτηση του διοικητικού ηγέτη της, Ευάγγελου Μυτιληναίου, έβγαλε πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις για το μεσοπρόθεσμο «αύριο» της εταιρείας.

Δίνοντας το στίγμα του εταιρικού σχεδιασμού με χρονικό ορίζοντα το 2023, ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε κατ’ αρχάς ότι ο ενεργειακός γάμος τής Αλουμίνιον της Ελλάδος με τη ΔΕΗ έχει ακόμη δύο χρόνια ζωής, αλλά μετά το 2023 θα επέλθει το οριστικό «διαζύγιο».

Ειδικότερα, στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η καινούργια σύμβαση της γνωστής θυγατρικής τής Mytilineos στον τομέα Μεταλλουργίας με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία θα αφορά την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Αλουμίνιο Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που όμως θα είναι και η τελευταία στις έξι δεκαετίες που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, το εργοστάσιο της Αλουμίνιον θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σημειώνεται ότι η μονάδα φυσικού αερίου είναι υπό κατασκευή και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η κατασκευή των φωτοβολταϊκών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,48 GW που αγόρασε πρόσφατα η Mytilineos από την Egnatia Group.

Τα «γιατί» και τα «πώς» αυτής της απόφασης σχετίζονται με τη στοχοθεσία περί «πρασινίσματος» της Αλουμίνιο της Ελλάδος που περιέγραψε στη Γ.Σ. ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos. «Θα πρασινίσουμε το Αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, συμπληρώνοντας ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την επέκταση του εργοστασίου της αλουμίνας στο Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Το «πρασίνισμα» της παραγωγής αλουμινίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το είχε προαναγγείλει η εταιρεία και όπως εξήγησε ο Ευ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τα δικαιώματα ρύπων επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς, επιβάλλοντας την απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, αλλά και επιφέροντας αύξηση κόστους. Ειδικά για τη Mytilineos, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της είπε ότι το θέμα των ρύπων επηρεάζει το κόστος του αλουμινίου και την ενέργεια που χρησιμοποιεί, και κατέληξε: «Σύντομα δεν θα μπορεί να παραχθεί αλουμίνιο από ενέργεια που παράγεται από άνθρακα».

Ο Ευ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε, επίσης, την επίτευξη νέας συμφωνίας δεκαετούς διάρκειας με τον διεθνή μεταλλευτικό-ενεργειακό κολοσσό της Glencore αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, βάσει της οποίας οι τιμές για την προμήθεια αλουμίνας και αλουμινίου θα είναι «φιξαρισμένες» για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Τρέχουν» τα πρότζεκτ στις ΑΠΕ

Στο πλαίσιο της ολιστικής στρατηγικής, με την οποία η Mytilineos προσεγγίζει τις επενδυτικές κινήσεις της αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο επικεφαλής της εταιρείας παρουσίασε στην ετήσια τακτική Γ.Σ. την εξέλιξη της πορείας υλοποίησης των έργων ΑΠΕ του ομίλου. Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος εντός των ελληνικών συνόρων από τα 1.480 MW της Εγνατίας, τα 572 θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το καλοκαίρι και στην αποθήκευση έχει αιτηθεί 25 έργα αποθήκευσης.

Στο εξωτερικό, η Mytilineos έχει υπό κατασκευή 507 MW, εκ των οποίων τα 120 MW παραδίνονται άμεσα στην Αυστραλία. Επίσης 444 MW είναι έτοιμα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται και 788 MW (από για 362 MW που ήταν τον Φεβρουάριο), τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στα τέλη του 2021. Σημείωσε, τέλος, ότι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκεται ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο 4.000 MW.

Μέρισμα και δωρεάν μετοχές

Κατά τα λοιπά, η Γ.Σ. της Mytilineos ενέκρινε τη διανομή μερίσματος €0,364/μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής 24 Ιουνίου και ημερομηνία διανομής στους μετόχους την 1η Ιουλίου. Επίσης αποφάσισε τη διανομή μετοχών στα στελέχη της εταιρείας σε πέντε φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει το 2021. Αφορά 2.750.000 από τις ίδιες μετοχές της εταιρείας, που θα δοθούν ως ανταμοιβή στα στελέχη και θεωρείται οικειοθελής παροχή.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ευθυγράμμιση των πολιτικών της εταιρείας με τα διεθνή best practices, αλλά και να ταυτίσει τα κίνητρα του μάνατζμεντ με αυτά των μετόχων. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ως επιβράβευση για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της εταιρείας, στα στελέχη της Mytilineos θα μοιραστούν δωρεάν 700.000 μετοχές της εταιρείας.

Αυτό το τελευταίο έχει τη σημασία του, καθώς, όπως εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος, τα επόμενα χρόνια η Mytilineos θα μεγεθυνθεί θεαματικά, με τον ιδρυτή και επικεφαλής της να συμπληρώνει ότι ήδη το τρέχον –πανδημικό– έτος θα είναι αρκετά καλύτερη χρονιά από την περσινή, προβλέποντας διπλασιασμό της κερδοφορίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα