«Να έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου»

«Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχει», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σχέδιο που πρότεινε στους «θεσμούς», ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά ανέφερε πως «θέλω να πιστεύω ότι έως τις 22 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει υπάρξει συμφωνία και θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο». Στο πλευρό του υπουργού Εργασίας, βρέθηκαν ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Ζίμερ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Τόμας Χάντελ.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ζούγκλα που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Στόχος είναι να αναμορφωθεί πλήρως το μοντέλο αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Συμφωνήσαμε να υπάρξει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα», ανέφερε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Χάντελ σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέβαλε στο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Είναι προς το καλό όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι «θα δώσει σήμα εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2015 μιλούσαν για μεγάλη ύφεση ενώ αυτή τελικά ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ. Για να μην ανακοπεί η δυναμική χρειάζεται να μην χάνουν χρόνο οι πλευρές. Η Αθήνα έχει δώσει την πρόταση για το ασφαλιστικό εδώ και ένα μήνα και η απάντηση που έχουν δώσει οι θεσμοί είναι “ότι αξιολογείται”. Αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί και την Ευρώπη ως σύνολο που έχει ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων να αντιμετωπίσει».

Τέλος, ο Τόμας Χάντελ κατήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου πως κάποια τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με το Ευρωκοινοβούλιο και μάλιστα -όπως είπε- θα θέσει το θέμα στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς. «Η Ελλάδα συχνά δαιμονοποιείται και τώρα κάποιοι θέλουν να κάνουν το ίδιο για το προσφυγικό», προσέθεσε. «Δεν μπορεί να φορτωθεί στους ώμους της Ελλάδας όλο το προσφυγικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα