«Να πεινάσουν οι Τραμπιστές για να μάθουν»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε αποκλεισμό Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Έντονος είναι ο προβληματισμός και στην Αθήνα για το μπλόκο που επιχειρούν να επιβάλλουν στο Ταμείο Ανάκαμψης η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία. Και αυτό διότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένουν με αγωνία να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπιστεί η ύφεση που πλήττει όλες τις χώρες, λόγω της πανδημίας.

Ουγγαρία και Πολωνία δεν αποδέχονται δύο βασικούς όρους. Δηλαδή να σταματήσουν να χειραγωγούν την δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, διότι έτσι θα αφαιρούνται κονδύλια. Τόσο ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία, όσο και ο Ματέους Μαραβιέτσκι στην Πολωνία δεν επιθυμούν να ισχύσουν αυτοί οι δύο όροι, καθώς στις χώρες τους κάνουν ακριβώς αυτό που απαγορεύει η Ευρώπη.  Έτσι απειλούν με βέτο. Στην ίδια ρότα κινείται και η Σλοβενία, καθώς ο Γιάνες Γιάνσα, εκτιμά ότι απειλώντας θα λάβει περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μαραβιέτσκι (Πολωνία), Όρμπαν (Ουγγαρία) ισορροπούν σε επικίνδυνο σχοινί

Οι πρωθυπουργοί Ουγγαρίας και Πολωνίας θεωρούνται σκληροί «Τραμπιστές», ενώ ο Σλοβένος είναι πιο ήπιος. Ήδη ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις όπως εκδιωχθούν οι τρεις «τραμπιστές», οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία προκαλούν. Μάλιστα πριν ξεκινήσουν τις απειλές των «Τραμπιστών» για το Ταμείο Ανάκαμψης το κλίμα ήταν τεταμένο, όταν η Κομισιόν προειδοποίησε τη Βουδαπέστη να μην αγοράσει το αμφιλεγόμενο ρωσικό εμβόλιο για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των εμβολίων που αναμένεται να εγκρίνει σύντομα η Ε.Ε.

«Να πεινάσουν» προτείνει ο Ολλανδός

Μέρκελ και Μακρόν εκτιμούν ότι τελικά, μετά από το σχετικό μασάζ, οι τρεις χώρες δεν θα προχωρήσουν στις απειλές τους και θα συμμορφωθούν. Όμως ήδη ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την αγανάκτηση του. Όμως το χειρότερο είναι ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έχει έτοιμη πρόταση, την οποία θα καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι πολύ σκληρή. Να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης με 25 χώρες, αφήνοντας εκτός κονδυλίων την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Σλοβενία.

Για μία ακόμη φορά πρέπει να καταφέρουν να πείσουν τους πάντες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν

Εάν υιοθετηθεί η πρόταση του Ρούτε, τότε οι τρεις χώρες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε άτακτη χρεοκοπία. Οι αγορές θα τις βρουν ανοχύρωτες και θα τις χτυπήσουν σαν το χταπόδι. Ο Ολλανδός το γνωρίζει αυτό και όπως ισχυρίζεται «δεν μπορεί να παίξουμε το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών σε μικροπολιτικά παιχνίδια». Οι Ολλανδοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο και θα σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους τρεις «Τραμπιστές», ότι τέλειωσε η περίοδος της τρέλας, ενώ υπό την απειλή της χρεοκοπίας ίσως κινητοποιηθούν δυνάμεις σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία που θα «επαναστατήσουν» κατά του λαϊκισμού.

Απλά να σημειώσουμε, ότι το περασμένο καλοκαίρι η Ολλανδία και ο Μαρκ Ρούτε ηγήθηκε κατά της σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πέρασε μετά από πολύ κόπο και υποχωρήσεις εκ μέρους της Μέρκελ και του Μακρόν. Και τώρα μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο Ολλανδός πρωθυπουργός από πολέμιος έχει γίνει φανατικός οπαδός του Ταμείου και των ευρωπαϊκών κονδυλίων και δεν κρατιέται για να τα βάλει στα ολλανδικά ταμεία. Όμως, όπως εκτιμούν και παράγοντες της Κομισιόν, τελικά ίσως αυτός ο εκβιασμός αναγκάσει τους «Τραμπιστές» να καταλάβουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκληρώνει την θητεία του στις 19 Ιανουαρίου και θα μείνουν ως καλαμιές στον κάμπο, δίχως καμία υποστήριξη. Και φέρνουν ως παράδειγμα την βιασύνη του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει μία συμφωνία για το Brexit όπως-όπως για να μην υποστεί μεγαλύτερες συνέπειες και η Βρετανία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα