Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μετά από τις σφαίρες, πολιτικό παιχνίδι

Η Αρμενία ζητά από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για το «ντου» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και προειδοποιεί τη Δύση πως αν δεν λάβει σθεναρά μέτρα το  Αζερμπαϊτζάν θα εισβάλλει και στην Αρμενία

Τίτλοι τέλους –μόνιμου ή προσωρινού είναι δύσκολο να «διαγνωστεί» αυτή τη στιγμή– μπήκαν στην τριακονταετή σύγκρουση μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από την προ 20ημέρου «fast track» πολεμική επιχείρηση κατάκτησης από το Αζερμπαϊτζάν τού μέχρι πρότινος ανεξάρτητου θύλακα ο οποίος κατοικείτο κατά 90% από αρμενικό πληθυσμό.

Περίπου 120.000 ήταν σε απόλυτους αριθμούς αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι από τις 19 Σεπτεμβρίου που ο αζέρικος στρατός εξαπέλυσε την επίθεσή του στην περιοχή έχουν εγκαταλείψει ομαδικά τον αποκαλούμενο «Ορεινό Μαύρο Κήπο» προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην «μητέρα» Αρμενία.

Ελάχιστοι έχουν μείνει πίσω μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Σαμβέλ Σαχραμανιάν, που δηλώνει ότι θα παραμείνει στο πεδίο μαζί με μία ομάδα αξιωματούχων της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας έως ότου ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και ταυτοποίησης των νεκρών αλλά και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

Την περασμένη Κυριακή κλιμάκιο του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους ειδικούς να μην διαπιστώνουν ζημιές σε νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια ή σε χώρους πολιτισμού και λατρείας, διαψεύδοντας κατά κάποιο τρόπο την Αρμενία που κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση.

Προφανώς η διακεκαυμένη περιοχή βρίσκεται πλέον στο σημείο όπου η κατάπαυση του πυρός έχει δώσει τη σκυτάλη στο πολιτικό παιχνίδι. Από την μία πλευρά το Μπακού επιμένει ότι οι Αρμένιοι του θύλακα είναι καλοδεχούμενοι και μπορούν να παραμείνουν στην περιοχή αυτή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην ίδια την Αρμενία.

Από την άλλη, η Αρμενία ζητά από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν για το «ντου» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και προειδοποιεί τη Δύση πως αν δεν λάβει σθεναρά μέτρα το  Αζερμπαϊτζάν θα εισβάλλει και στην Αρμενία.

Η απάντηση της Ε.Ε. δεν ήρθε με κυρώσεις αλλά με κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για τους εκτοπισμένους. Για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός ή ο Αλλάχ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα