Νέα Δημοκρατία: Βάζουν στο «κάδρο» και τον Παυλόπουλο

Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι έχει μία «πολύ καλή θεσμική συνεργασία» με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η Νέα Δημοκρατία βάζει ξανά στο… παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Είναι αυτονόητο πως, σε πρόσφατες παρεμβάσεις του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν λειτούργησε από μόνος του όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη παρέμβασης του ΠτΔ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε παρέμβαση από τον κ. Παυλόπουλο, εφόσον «διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη δεδηλωμένης» στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν κι όταν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν στην άρνησή τους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ζήτησε την παρέμβαση του μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αισθάνομαι ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει. Θα παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος;» είπε ο κ. Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Στην Πειραιώς «βράζουν» με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ανερυθρίαστα δήλωσε ότι για «αν βάλουμε κάποιους στη φυλακή, τότε θα κερδίσουμε τις εκλογές». Θα πει κανείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο αν. υπουργός Υγείας κάνει δήλωση που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ο χρόνος, όμως, που επιλέγει αυτήν τη φορά να το κάνει είναι ιδιαίτερος, καθώς η ατμόσφαιρα… μυρίζει εκλογές και κάλλιστα μπορεί κανείς να εκλάβει την ατάκα του κ. Πολάκη ως «μήνυμα» στους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να… κάτσουν φρόνιμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολίασε για το θέμα: «Οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν απλώς την οικονομία. Θα αφορούν και την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τη Ν.Δ. βλέπουν μία γενικότερη διάθεση υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών από τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό Τσίπρα – Καμμένου. Μάλιστα, δεν αποκλείουν αυτό να γίνει σε ακόμα πιο έντονο βαθμό όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές, με την πόλωση να κορυφώνεται διαρκώς και τα κυβερνητικά στελέχη –σύμφωνα με τις «γαλάζιες» πηγές– να «συνεχίζουν την προσπάθεια διχασμού των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει για μία ακόμη φορά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως του ανώτατου θεσμικού παράγοντα. Βέβαια, τον Ιούνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε θέσει στον Προκόπη Παυλόπουλο θέμα πολιτικής νομιμοποίησης – λόγω της πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου.

Τότε, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ζητήσει την παρέμβαση του ΠτΔ για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή πριν την υπογράψει ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε.

«Μην κοιτάτε αλλού»

Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επιτακτικά στους εταίρους μας το ζήτημα της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι δεν μπορούν να «κοιτούν αλλού» αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί. Με σβηστές τις κάμερες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ότι η Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος, συνεχίζει να είναι άκρως ευάλωτη και εκτός αγορών.

Αυτό είναι κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις τους, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πολλές φορές παραγνωρίζουν την πραγματικότητα, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν προς τα έξω την εικόνα ενός ελληνικού success story. Ο ίδιος φαίνεται να επεσήμανε στον ισχυρό άνδρα της Κομισιόν –αλλά και προς όλους τους πιθανούς αποδέκτες– ότι, εφόσον η χώρα δεν κατάφερε να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τότε το τρίτο πρόγραμμα έχει αποτύχει εν τοις πράγμασι στον αντικειμενικό του στόχο.

Τέλος, πηγές της Πειραιώς κάνουν λόγο για «εικόνα κυβερνητικής αποσύνθεσης», με αφορμή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, στον απόηχο της σύγκρουσης του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Από τη Ν.Δ. τόνιζαν ότι δεν έχει ξανασυμβεί πρωθυπουργός να παρακαλά τους υπουργούς τους να μην τον ρίξουν, ενώ συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη «βλέπουν» τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «αλληλοεκβιαζόμενους»: ο κ. Καμμένος απειλεί, δηλαδή, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας διαμηνύει στον κ. Καμμένο τρόπον τινά ότι έχει πλειοψηφία στη Βουλή και για μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, ακόμα και με βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση στην οποία εμφανίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και εκτιμούν ότι… μυρίζει εκλογές!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα