Νέα σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Στόχος του Μαξίμου να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπάιντεν νωρίτερα από πιθανό τετ-α-τετ του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν

Οι ομογενείς στις ΗΠΑ εξακολουθούν και στέλνουν μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι τώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν, αλλάζουν τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σίγουρα θα προωθηθούν πολύ πιο εύκολα οι ελληνικές θέσεις.

Του Μ.Κ.

Η αλήθεια είναι ότι και το Μαξίμου αναμένει ότι με τον νέο πλανητάρχη θα μπορέσει να ακούγεται περισσότερο, διότι οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις που είχαν Τραμπ κι Ερντογάν επέτρεπαν στον Τούρκο πρόεδρο να διακόπτει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο ακόμη κι εν μέσω μίας παρτίδας γκολφ.  Πλέον στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Ερνοτγάν δεν θα μπορεί να επικοινωνεί με περισσή ευκολία με τον Μπάιντεν.

Πάντως, στο Μαξίμου το μεγάλο στοίχημα είναι να συναντηθεί και να συνομιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον νέο πλανητάρχη νωρίτερα από τον Τούρκο πρόεδρο. Φυσικά το πρώτο εξάμηνο θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να δεχθεί πρόσκληση ο Έλληνας πρωθυπουργός να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Αφενός μεν λόγω της πανδημίας που έχει περιορίσει και τα ταξίδια των αρχηγών κρατών, αφετέρου δε διότι όπως είναι φυσικό και ο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει επαφές με ηγέτες χωρών που παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά.

Στόχος η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Πάντως, η ελληνική πλευρά και ειδικά η πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον με την αρωγή των ομογενών προσπαθούν να τοποθετήσουν στην ατζέντα συναντήσεων του νέου προέδρου των ΗΠΑ και τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο το δυνατόν νωρίτερα και σίγουρα πριν από τον Τούρκο πρόεδρο. Γι’ αυτό και το Μαξίμου επιδιώκει να υπάρξει έστω και μία μικρή σε χρόνο συνάντηση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μία σύνοδος, η οποία είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου (ακούγεται για τις 17 Φεβρουαρίου), όπως έχει προτείνει στον κ. Μπάιντεν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν καθορίσει την ημερομηνία της Συνόδου και απλά η ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και προτάθηκε από τον γεν. γραμματέα, διότι όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει πρέπει να ληφθεί μία πολύ σοβαρή απόφαση, όπως είναι «η διατήρηση των στρατευμάτων της συμμαχίας στο Αφγανιστάν ή αποχώρησή τους». Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που συμμετέχουν στην αποστολή «Resolute Support» του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, που αριθμεί τώρα 11.000 στρατιώτες, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς δεν είναι Αμερικανοί.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος θιασώτης του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει καλά τη Συμμαχία και αυτό είναι καλό για εμάς», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος εμμέσως στις δυσκολίες που υπήρξαν στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Και βέβαια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα τεθούν επί τάπητος η στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας, η άνοδος της ισχύος της Κίνας και φυσικά οι εντάσεις μεταξύ των συμμάχων, που είναι καυτό για τη χώρα μας.

Ο Τζο Μπάιντεν πολλάκις έχει καταφερθεί κατά του Ερντογάν για το έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία, όμως προηγούνται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.  Επίσης, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μπορεί να είπε στη Γερουσία ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος, σημειώνοντας πως θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, αλλά ο ίδιος είναι μέλος της σχολής διπλωματών των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει με τίποτε να χάσουμε την Τουρκία και να την παραδώσουμε στη Ρωσία».

Οι ομογενείς ισχυρίζονται πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα, ενώ αισιόδοξα ακούστηκαν τα όσα είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κογκρέσο

Ικανοποίηση για Ελλάδα

Ο Άντονι Μπλίνκεν παράλληλα με τις επικρίσεις στην Τουρκία εξέφρασε και την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υποψήφιος υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (3+1).

Ο Μενέντεζ έκανε την εξής ερώτηση στον υποψήφιο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: «Στο προηγούμενο Κογκρέσο, ηγήθηκα της προσπάθειας για την υπερψήφιση του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Ο νόμος προβλέπει μια νέα στρατηγική που βασίζεται στη συνεργασία των ΗΠΑ με τις τρεις δημοκρατίες της περιοχής, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πώς θα συνεχίσετε να ενισχύετε τις επενδύσεις που περιγράφονται στον νόμο και να ενισχύεται περαιτέρω τις κρίσιμες σχέσεις ασφάλειας με την Ελλάδα και την Κύπρο;»

Ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε ως εξής: «Ανυπομονώ να εξετάσω περαιτέρω αυτήν τη νομοθεσία και να συνεργαστώ με το Κογκρέσο και τους συναδέλφους σε όλες τις υπηρεσίες για την υποστήριξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Η σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι διμερείς δεσμοί έχουν βελτιωθεί, ξεκινώντας από τη κυβέρνηση Ομπάμα-Μπάιντεν».

Γνωρίζει τα προβλήματα

Για την προσωπική του εμπειρία για τη γνωριμία του με τον Μπάιντεν και κάποιες από τις συζητήσεις που είχαν στο παρελθόν, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει τον Μπάιντεν από την εποχή που ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και ο νέος πλανητάρχης ήταν γερουσιαστής με ειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις.

Αργότερα ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και ο κ. Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν πολλάκις για τα προβλήματα της περιοχής. Ειδικά για το θέμα της Λιβύης. Τότε μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είχε αντιταχθεί στο σχέδιο για επέμβαση στη Λιβύη. Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, τόνισε πως «ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και ξέρει και τις κινήσεις όλων των παικτών. Και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό και για τις ισορροπίες στην Μ. Ανατολή, αλλά και για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Όμως, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ένα ρητορικό ερώτημα για τον εάν ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του θα ασχοληθούν με την περιοχή, όπως παλιότερα, ή θα αφήσουν την όποια εμπλοκή τους για αργότερα, ρίχνοντας το βάρος τους κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην οικονομική κρίση που πλήττει και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα