Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: Δεν ισχύει τεκμήριο αν… δεχθείτε να ελεγχθείτε!

Σήμερα κλείνει η δημόσια διαβούλευση- Θα εξεταστούν περαιτέρω βελτιώσεις και ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των εποχικών επιχειρήσεων - επαγγελμάτων

Στις 10 απόψε το βράδυ κλείνει η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 2.000 σχόλια πολιτών και φορέων επί των άρθρων του. Τα μισά εξ αυτών όμως, αφορούν αποκλειστικά στις διατάξεις για το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογηθούν για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2024.

Το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στη διαβούλευση, θα φανεί μόλις εισαχθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στην Βουλή, αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη. Ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μελετούν ήδη τις αλλαγές που πρέπει να επέλθουν.

Η πιο μεγάλη ανατροπή, θα αφορά ακριβώς στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Και σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr από το οικονομικό επιτελείο, θα δίνει το ελεύθερο στους φορολογουμένους επαγγελματίες, να αρνούνται και να απορρίπτουν το τεκμαρτό ποσό, το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα γι αυτούς φορολογική αρχή.

Με έναν όρο όμως!

Όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν στην εφορία ότι λένε αλήθεια και δεν είχαν τίποτα να κρύψουν!

Σε τέτοια περίπτωση, το «μπαλάκι» περνά απευθείας στον ίδιο τον φορολογούμενο. Προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει 300 ή 500 ή 1.000 ευρώ επιπλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ουσιαστικά θα πρέπει να προκαλέσει φορολογικό έλεγχο στον εαυτό και στην επιχείρησή του, αλλά και διάφορες στα περιουσιακά στοιχεία ή καταθέσεις του, από τις οποίες θα επιβεβαιώνεται ότι δεν έχει προσαυξήσει το εισόδημά του περισσότερο, από όσο ο ίδιος δηλώνει στην εφορία ότι βγάζει κάθε χρόνο από το επάγγελμά του.

Οι σκέψεις που υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο είναι να δοθεί δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος αλλά με ελέγχους “πόθεν έσχες”, δηλαδή με το “ξεσκόνισμα” κινητών, ακινήτων, καταθέσεων, ομολόγων- αμοιβαίων κεφαλαίων, καταναλωτικών δαπανών, δανείων, καρτών, σε βάθος 5ετίας. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, στο υφιστάμενο πλαίσιο των έμμεσων τεχνικών ελέγχου- οι αποκαλούμενοι έλεγχοι τύπου IRS- προστίθενται με το νομοσχέδιο νέες τεχνικές, που θα καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τέτοιες “ακτινογραφίες”.

Βελτιώσεις σχεδιάζονται και στον τρόπο αντιμετώπισης των εποχικών επιχειρήσεων- επαγγελμάτων, καθώς είναι προφανές ότι π.χ. μια καντίνα σχολείου ή ένα κατάστημα εποχικών ειδών, έχει “νεκρές” περιόδους. Ανάλογη αντιμετώπιση πιθανώς να έχουν επαγγελματίες, όπως όσοι παραδίδουν μαθήματα ξένων γλωσσών.

Με μεγάλη προσοχή προσεγγίζουν στο ΥΠΕΘΟ και τους συντελεστές με τους οποίους προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αφενός για όσους ξεπερνούν το μέσο τζίρο του ΚΑΔ τους αφετέρου για όσους έχουν προϋπηρεσία ή προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπό διαβούλευση διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Οι συντελεστές αυτοί είναι: 

  • *35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • *70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • *100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Υπό σκέψη είναι ακόμα το να μπορεί να λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα π.χ. ο/η σύζυγος να είναι μισθωτός, συνταξιούχος ή και επαγγελματίας, έτσι ώστε να εξαιρείται κάποιος από το νέο τεκμαρτό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα