Ντοπέ οι «οράνιε» του ’60 και του ’70;

Ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στο ποδόσφαιρο της Ολλανδίας, αφού βιβλίο δημοσιογράφου με τίτλο, «Voetbal Mysteries. Opgelost», δηλαδή «Ποδοσφαιρικά μυστήρια. Λύθηκαν», κάνει αποκαλύψεις για χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους «οράνιε» των δεκατιών του ’60 και του ’70.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Χουίντο Ντέρκσεν μάζεψε μαρτυρίες από γιατρούς και ποδοσφαιριστές της εποχής, ανάμεσα στους οποίους και ο επί 31 χρόνια (1968-1999) ιατρός της ολλανδικής ομοσπονδίας και υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες, Φριτς Κέσελ. Ο Ντέρκσεν αποκαλύπτει κάποια στοιχεία από το βιβλίο του, σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας, το NOS:

«Σε αυτό το βιβλίο ο Κέσελ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι γνώριζε για το ντόπινγκ γενικά στο ολλανδικό ποδόσφαιρο και ειδικά για την εθνική ομάδα που έφτασε στους τελικούς του Μουντιάλ το 1974 και το 1978. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ποτέ δεν έδωσε αυτός ντόπα στους ποδοσφαιριστές.

Πολλοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές ντοπάρονταν σε εβδομαδιαία βάση. Από τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν χάπια και τα χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές της DOS (πρωταθλήτρια Ολλανδίας το 1958). Τη δεκαετία του ’70 υπήρξε εκτεταμένη χρήση αμφεταμινών στον Αγιαξ, τη Φέγενορντ και την Τβέντε. Τη δεκαετία του ’80, ύστερα από ένα κρίσιμο ματς με την Αλκμααρ, αρκετοί ποδοσφαιριστές της Φέγενορντ λιποθύμησαν στα αποδυτήρια δίχως προφανή αιτία.

Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ έπαιξαν στους τελικούς του Διηπειρωτικού με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε προφανώς ντοπαρισμένοι».

Στη συνέχεια, έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε τις μαρτυρίες δύο ποδοσφαιριστών της εποχής, του Κράι και του Ρεπ. Ο πρώτος λέει: «Πριν από το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 ο γιατρός Μαξ Αμπαρμπάνελ μου έριξε ένα χάπι στο τσάι. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν αμφεταμίνη». Ο Ρεπ σημειώνει από την πλευρά του την εμπειρία που είχε όταν αγωνιζόταν στη Σεντ Ετιέν, συμπαίκτης του νυν προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί: «Πριν από ένα ματς με την Αϊντχόφεν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1979 όλοι οι ποδοσφαιριστές πήραμε χάπια. Στα πρώτα πέντε λεπτά κερδίζαμε 3-0 (τελικό σκορ 6-0). Δεν είναι μυστήριο το ντόπινγκ εκείνη την εποχή. Ολοι κατάπιναν χάπια».

Επιπλέον, στον Ντέρκσεν αποκαλύπτεται και ο επί 12 χρόνια (1960-1972) μασέρ του Αγιαξ, Σάλο Μίλερ, ο οποίος επισήμανε ότι ο τότε γιατρός του Αγιαξ, Τζον Ρόλινκ, έδινε στους ποδοσφαιριστές χάπια που τους έλεγε ότι είναι βιταμίνες, αλλά ήταν αμφεταμίνες.

Ο Ρεπ στα 40 του χρόνια σε ματς προς τιμήν του Εουσέμπιο στη Λισσαβώνα κατέρρευσε και οι γιατροί του βρήκαν πρόβλημα στην καρδιά. Αρκετοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής είχαν καρδιακά προβλήματα σε νεαρή ηλικία: Νίκο Ράιντερς, Γιαν Γέουρινχ, Ντικ φαν Ντάικ, Γιόχαν Νέεσκενς.

Ο ποδοσφαιριστής-θρύλος της Τβέντε, ο Επι Ντροστ, πέθανε σε ηλικία 50 ετών το 1995, προδομένος από την καρδιά του. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι ο Ντροστ έπαιρνε χάπια πριν από κάθε ματς της Τβέντε (μαζί με άλλους), δίχως να το γνωρίζει ο προπονητής Κέις Ράιφερς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα