Ο άκρατος δικαιωματισμός δεν είναι… δικαίωμα όταν μιλάμε για παιδιά

Η άλλη όψη του νομίσματος για τη θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρακτορείο Bloomberg ότι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν σύντομα πραγματικότητα και στην Ελλάδα δεν ξένισε όποιον γνωρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ανοιχτών οριζόντων άνθρωπος και πολιτικός ο Κυριάκος είπε αυτό που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί πέντε «σκαλοπάτια» στην κατάταξη της οργάνωσης ILGAEurope σχετικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη, ξεπερνώντας χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Αν υπάρχει μία ένσταση σε όλη αυτή τη συζήτηση αυτή δεν αφορά το επιχείρημα του πόσο έτοιμη και ώριμη είναι η ελληνική κοινωνία να δεχτεί μια πραγματικότητα αλλά το αν είναι κριτήριο νομοθέτησης το τι κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη χωρίς να προσμετρούνται άλλες σοβαροί παράμετροι. Το έχει επισημάνει αυτό αρκετές φορές και με πολύ εύγλωττο τρόπο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν και στην ελληνική κοινωνία τάσεις που απαντώνται σε κάποιες δυτικές χώρες και υποκαθιστούν «το ιερό πρόσωπο της μάνας και του πατέρα, στα επίσημα έγγραφα, με περιφράσεις του τύπου: “Γονέας 1” και “γονέας 2”».

 

Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση ουδείς αρνείται το δικαίωμα κάποιου να διαχειρίζεται τη ζωή του και να την περάσει με όποιον αυτός νομίζει και όπως καταλαβαίνει. Όταν όμως μιλάμε π.χ. για το διεκδικούμενο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδία –που δεν αποκλείεται να αποτελεί την επόμενη «πίστα» της νομοθέτησης–, τότε η συζήτηση αφορά και τις ζωές κάποιων λιλιπούτιων βλασταριών που δεν έχουν ερωτηθεί. Και ενδεχομένως αυτά τα βλαστάρια να μην μπορούν να διαχειριστούν τη συνθήκη να βλέπουν λ.χ. τον συμμαθητή τους να προσέρχεται στις σχολικές γιορτές με τη μητέρα και τον πατερά του κι εκείνα με τον μπαμπά/μαμά 1 και τον μπαμπά/μαμά 2.

Όπως προφανώς δεν ρωτήθηκαν εκείνα τα πιτσιρίκια στη Θεσσαλονίκη όπου οι γονείς τους τα πήγαν τα περασμένα Χριστούγεννα σε εκδήλωση όπου μία drag queen διάβασε χριστουγεννιάτικο παραμύθι σε μαθητές δημοτικού. Πριν φτάσουμε επομένως να συζητάμε αν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο η κοινωνική πλειοψηφία ή κατηγορηματικά αντίθετη όπως πολλοί διαβλέπουν, δέον γενέσθαι είναι να ξεκαθαριστεί ότι το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στον αυτοπροσδιορισμό δεν γεννά ένα παράλληλο δικαιωματισμό να δημιουργεί παραστάσεις στο παιδί του ώστε να αποκτήσει κι εκείνο τον ίδιο προσανατολισμό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα