Ο χειμώνας αργεί: Ήπιος ο Νοέμβριος, μειώνει την πίεση στα αποθέματα φυσικού αερίου

Βαθιά ανακούφιση προς το παρόν, τόσο στα νοικοκυριά που ανησυχούν για το κόστος της θέρμανσης όσο και στις κυβερνήσεις

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν ήπιο καιρικά Νοέμβριο, μειώνοντας την πίεση στα αποθέματα φυσικού αερίου καθώς η ενεργειακή κρίση περιορίζει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές από τις προβλέψεις Maxar Technologies LLC και Marex δεν δείχνουν σημαντικό κρύο για τον Νοέμβριο, προσφέροντας μια ανακούφιση, τόσο στα νοικοκυριά που ανησυχούν για το κόστος της θέρμανσης όσο και στις κυβερνήσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου μετά την πτώση της ρωσικής προσφοράς.

Πότε θα έρθει ο χειμώνας και ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο

«Όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας, το ζεστό ξεκίνημα του Νοεμβρίου θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο σημάδι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι περιστασιακές εξάρσεις κρύων ρευμάτων δεν μπορούν να αποκλειστούν για τον Νοέμβριο και για τη χειμερινή σεζόν 2022-2023 συνολικά», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στο Maxar.

Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο ήπιος καιρός θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με τον Dross του Maxar. Άλλοι μετεωρολόγοι έχουν προτείνει πιθανή επιστροφή στις μέσες θερμοκρασίες το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου.

Ο εθνικός μετεωρολόγος της Γερμανίας, Deutscher Wetterdienst, δήλωσε ότι ο ζεστός καιρός που επικρατεί τώρα στη χώρα πρόκειται να συνεχιστεί, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας βλέπει επίσης τις θερμοκρασίες υψηλότερες από το συνηθισμένο. Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιθανότητες για έναν πιο κρύο από το κανονικό χειμώνα αυξάνονται, αν και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει ένας μέσος χειμώνας μέχρι τον Ιανουάριο, ανέφερε το βρετανικό Met Office.

Η καθυστέρηση της περιόδου θέρμανσης μείωσε τις τιμές του φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε την κορύφωση του Αυγούστου, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου 80% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Οι εκρήξεις των τιμών στην αγορά έχουν αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, με πολλούς να προετοιμάζονται για λογαριασμούς άνευ προηγουμένου τον φετινό χειμώνα.

Την Τρίτη, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της περιόδου θέρμανσης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να πέφτουν έως και 5,5%.

Το φθινόπωρο στην Ευρώπη ήταν ήδη ασυνήθιστα ζεστό, με τον Οκτώβριο να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό ημέρων με ανάγκες για θέρμανση από το 2000, είπε ο Dross. Αυτό βοήθησε να παραμείνει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, οι οποίες είναι πλέον γεμάτες κατά περίπου 95% σε ολόκληρη την ήπειρο, με τις εγκαταστάσεις της Γερμανίας να βρίσκονται πάνω από τον στόχο, σχεδόν στο 99%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα