Οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να δώσουν λύσεις στο προσφυγικό

Ο κίνδυνος εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν και τα… καμπανάκια από την Κομισιόν και τους εταίρους, φαίνεται πως κινητοποίησαν την κυβέρνηση που αποφάσισε να δει λίγο πιο σοβαρά το προσφυγικό ζήτημα. Άλλωστε, υπάρχει μπροστά μας και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, όπου είναι σίγουρο πως θα ασκήσει σκληρή κριτική στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου και μετά από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η  επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hot spots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι:
1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αφήνοντας ωστόσο αιχμές και για τη στάση της ΕΕ, σχολιάζουν: «Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα