Ο Ερντογάν αποκτά τέταρτο γεωτρύπανο

Υπάρχουν συνολικά πέντε πλοία αυτής της κατηγορίας στον κόσμο

Μετά την ανακάλυψη 540 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της για έρευνα, προσθέτοντας νέα δύναμη στον στόλο της.

Πλέον, μετά τα Fatih, Yavuz και Kanuni, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας εντάσσεται στον στόλο.

Πρόκειται για το «Αλπαρσλάν», το οποίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από τη Νότια Κορέα και θα φτάσει στην Τουρκία στις 19 Μαΐου (ημέρα οδύνης του Ποντιακού Ελληνισμού και Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού).                                                                       Σύμφωνα με την εφημερίδα YeniSafak, το γεωτρύπανο αυτή τη στιγμή πλέει στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής και, αν δεν υπάρξει αλλαγή ή διακοπή στην καθορισμένη διαδρομή, το πλοίο θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι Τασουτζού στη Μερσίνα στις 10:00 το πρωί της 19ης Μαΐου.

Υπάρχουν συνολικά πέντε πλοία αυτής της κατηγορίας στον κόσμο, ένα από τα οποία αποκτά η Τουρκία. Το πλοίο έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση και να λειτουργήσει σε βάθος 3.600 μέτρων.

Το πλοίο θα έχει πλήρωμα 200 ατόμων και είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία 7ης γενιάς. Διαθέτει 2 κατάρτια και 2 ασφαλή συστήματα BOP 7 ram και σύστημα απόσβεσης κυμάτων (CMC) και στα δύο κατάρτια.

Η πρώτη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου, «που θα ενισχύσει την ισχύ της Τουρκίας στις θάλασσες», θα είναι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είναι καθ’ οδόν, δηλώνοντας ότι: «Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκτήσει έναν πλήρως ανεπτυγμένο στόλο γεωτρυπάνων η χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα παντού. Τώρα ανυπομονούμε να παραλάβουμε και το τέταρτο γεωτρύπανό μας, το οποίο είναι καθ’ οδόν προς την Τουρκία. Καλοτάξιδο και καλορίζικο!».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα