Ο φόβος της κάλπης (και της Θέμιδας) φύλαξε τα έρμα…

Η πολιτική υπεροψία που διακρίνει την ελληνική κυβέρνηση επηρέασε και τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος επί σειρά μηνών έκανε σχέδια επί χάρτου με στόχο να αλλάξει τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών -αναβάλλοντας τες από τον Μάιο του 2019 για τον Οκτώβριο του ίδιου έτους – αδιαφορώντας τόσο για το μπάχαλο που θα προκαλούσε όσο και για τις συνταγματικές παραβιάσεις του νομοθετήματός του. Και όμως, εκείνα που ο υπουργός Εσωτερικών αγνοούσε, η «Α» τα είχε γράψει ήδη από τον Ιανουάριο!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Ό,τι και να γινόταν έπρεπε να βρούμε τρόπο να γίνει αυτό που έγινε», σχολίασε στην «Α» βουλευτής της συγκυβέρνησης όταν τον ρωτήσαμε για τη σκοπιμότητα της τροπολογίας με την οποία η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι διπλή με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών.

«Υπάρχει γενικότερος εκλογικός σχεδιασμός;» τον ρωτήσαμε.

Κι εκείνος μας εξήγησε: «Δεν έχει σημασία. Είναι σαφές πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση αν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος κάνει λόγο για εθνικές εκλογές τον Μάιο. Δεν ήταν όμως αυτή η ανάγκη που οδήγησε στην τροπολογία. Εμείς είχαμε από την πρώτη στιγμή τονίσει πως η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν προβληματική. Κατ’ αρχήν για λόγους κόστους.

»Δεν έχουμε λόγο σε διάστημα τριών μηνών να στήνουμε διαφορετικές κάλπες. Δεν υπάρχει ανάγκη ώστε να δικαιολογηθεί η δαπάνη η οποία δεν είναι μικρή ούτε για τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε και για τους πολίτες. Κάποιος που δεν ψηφίζει στον τόπο διαμονής του είτε θυμωμένα θα πάει στις κάλπες είτε θα απέχει. Καμία από τις δύο προοπτικές δεν είναι υπέρ της κυβέρνησης.

»Από εκεί και πέρα είναι και το συνταγματικό θέμα. Μεταθέτουμε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατείνοντας την θητεία των διοικήσεων. Γιατί; Ποια ανάγκη το γεννά; Θυμίζω ότι οι σημερινές διοικήσεις είναι πενταετείς. Τους δίνουμε και άλλους έξι μήνες; Και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο θεωρούμε δεδομένο πως κάποιοι θα προσφύγουν αποφασίσει υπέρ τους; Τότε δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση σε κάθε επίπεδο. Οπότε η επιλογή είναι τώρα οι εκλογές να γίνουν με τις ευρωεκλογές και οι νέες διοικήσεις να γνωρίζουν πότε θα λήγει η θητεία τους. Αν στο μέλλον υπάρξει ανάγκη να τα δούμε αυτά πάλι συνολικά, θα το κάνουμε».

Ο φόβος του ΣτΕ

Οι ανησυχίες αυτές όπως διατυπώνονται στην «Α» έφτασαν μέχρι το Μαξίμου από τον ίδιο τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έως πρόσφατα δεν συζητούσε καν αυτό το ενδεχόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε τότε μέσω του γραμματέα της ΚΟ τους βουλευτές εκείνους που θα κατέθεταν την τροπολογία, την οποία όμως θα συνέτασσε το αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε να μη βρεθεί ο Π. Σκουρλέτης απολογούμενος στην ολομέλεια και γι’ αυτό. Όπερ και εγένετο.

Οι συνέπειες από μια απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου θα ήταν μεγάλες, καθώς θα τίθονταν σε αμφισβήτηση ακόμα και οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων κατά το διάστημα της… παρατεταμένης θητείας, ενώ και η μισθοδοσία των αυτοδιοικητικών θα μπορούσε να βρεθεί στον αέρα.

Το χειρότερο μια γενικότερη ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Η αλλαγή, όμως, εξυπηρετεί δυνητικά και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν: με τέσσερις κάλπες στην σειρά εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφύγει ένα κομμάτι της οργής των πολιτών οι οποίοι θα εκτονωθούν αλλού και θα συγκρατήσει τα ποσοστά του.

Περί αντισυνταγματικότητας

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Π. Σκουρλέτης είχε ενημερωθεί για την αντισυνταγματικότητα των επιλογών του ήδη από τις αρχές του χρόνου, όπως είχε αποκαλύψει η «Α» στο φύλλο της 13ης Ιανουαρίου. Γράφαμε τότε: «Σε αλλαγή σχεδίων υποχρεώνεται ο Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με την αλλαγή του χρόνου πραγματοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αυτό διότι, όπως ενημερώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, τα σχέδιά του προσκρούουν στο Σύνταγμα». Εξηγούσαμε δε «πως μια αντίστοιχη σκέψη (σ.σ. επιμήκυνση του χρόνου της θητείας) είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων πριν από μερικά χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Τότε αφορμή ήταν η μικρής διάρκειας θητεία των προηγούμενων διοικήσεων (3,5 χρόνια) και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξετάσει το ενδεχόμενο οι θητείες τους να παραταθούν για μερικούς μήνες. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε σύντομα όμως, καθώς όπως διαπίστωσε η τότε κυβέρνηση θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που προσπαθούσε να λύσει.

»Σήμερα, τα σχέδια του Πάνου Σκουρλέτη σκοντάφτουν πάνω στο ίδιο το Σύνταγμα. Η παράταση της θητείας δεν προβλέπεται, ενώ έκτακτες ανάγκες δεν προκύπτουν. Ειδικά με δεδομένο πως ο υπουργός σχεδιάζει ήδη σχεδόν δυο χρόνια νωρίτερα την αλλαγή των ημερομηνιών. Ταυτόχρονα, στο γραφείο του υπουργού έχουν φτάσει πληροφορίες που θέλουν τα λοιπά κομματικά επιτελεία να προετοιμάζονται για τη μάχη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

»Εφόσον ο υπουργός Εσωτερικών επιμείνει στην απόφασή του, τότε οι κομματικοί υποψήφιοι, κατά μόνας στην πλειοψηφία τους, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα της αλλαγής αυτής. Δεν θα έχει καμία τύχη. Δεν το τόλμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έψαξε το θέμα πολύ καλά. Κατέληξε γρήγορα στο συμπέρασμα πως μια και μόνο προσφυγή ήταν αρκετή να τινάξει τις εκλογές στον αέρα. Δεν θα το τολμήσουν ούτε τώρα από την κυβέρνηση. Εκτός και αν το κάνουν για να προκαλέσουν τις εντυπώσεις”, σχολιάζει στην “Α” πρώην περιφερειάρχης ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος».

Στο διά ταύτα: παρά τις προειδοποιήσεις, ο Π. Σκουρλέτης το πίεσε μέχρι τέλους, οπότε και την τελευταία στιγμή σώθηκε από μια στημένη τροπολογία που όμως διέσυρε το Κοινοβούλιο.


ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ

«Εθνικές κάλπες πριν το καλοκαίρι του ‘19 δεν στήνονται»

Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην «Α» ότι τα σενάρια που θέλουν τον Μάιο του 2019 να στήνονται τριπλές και όχι διπλές κάλπες δεν θα γίνουν πράξη. Το ρεπορτάζ συνεχίζει να «τρέχει», αλλά δεν διαψεύδεται και συμβαδίζει με την πρόβλεψη των παροικούντων την (παρα)πολιτική Ιερουσαλήμ. Ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να πάει σε βουλευτικές εκλογές την επόμενη άνοιξη –με τον περισσότερο από ορατό κίνδυνο να τις χάσει– δίχως να έχει «εξασφαλίσει» μία πολιτικά ευνοϊκή για αυτήν επόμενη ημέρα στη Θέμιδα.

Θυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου του 2019 λήγει η θητεία του προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πέππα, και της προϊσταμένης εισαγγελέως Α.Π., Ξένης Δημητρίου (σ.σ. πιθανότερος αντικαταστάτης της ο σημερινός αντιεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής), και δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι δικαστικά… ντράβαλα μπορεί να προκύψουν για πρώην και νυν κυβερνώντες (διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, μηνύσεις για την υπόθεση Novartis κ.ά.), ζητούμενο για την Ηρώδου Αττικού είναι να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να «ελέγχει» –στο όριο του νόμιμου και του εφικτού– τον Άρειο Πάγο ακόμη και όντας στα έδρανα της αντιπολίτευσης. “A”

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα