Ο λόγος που αναβλήθηκε η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα αφεθούν ελεύθεροι

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλεπόταν αρχικά για σήμερα (23/11), αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.

«Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα την ώρα έναρξης της εκεχειρίας», διευκρίνισε.

Ήδη, ανέφερε, «υπήρξε χθες μια ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των Καταριανών και Αιγύπτιων μεσολαβητών».

«Η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 ομήρους γυναίκες και παιδιά -κάτω των 19 ετών- και ταυτόχρονα 30 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν και η συμφωνία θα συνεχιστεί κατά τον ίδιο τρόπο», διευκρίνησε.  Επίσης, θα σταματήσουν οι μάχες στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας και περιορισμένες θα είναι οι υπερπτήσεις των ισραηλινών αεροπλάνων στον βορρά.

«Η καθυστέρηση οφείλεται σε λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής σχετικά με τα ονόματα ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο που θα παραδοθούν», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Μέσω Αιγύπτου η απελευθέρωση;

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτάθηκε αρχικά «να παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν τους παραλάβει η ισραηλινή πλευρά».

«Μετά προτάθηκε να γίνει κατ’ αρχάς μια ιατρική επίσκεψη από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας των ομήρων και μετά μια ιατρική επίσκεψη στους άλλους άμαχους ομήρους για να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας τους», συμπλήρωσε.

Όπως υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με όλους τους μηχανισμούς που θα αποφασισθούν. «Θα εφαρμόσει αυτόν που θα επιλεγεί», διαβεβαίωσε.

«Οι Καταριανοί, Αιγύπτιοι και Αμερικανοί μεσολαβητές θα φροντίσουν για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα σημειώσουν αν υπάρξουν παραβιάσεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και των συνομιλιών για να φθάσουμε σ’ αυτή», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματέυσεις για την εκεχειρία συνεχίζονται «με θετικό τρόπο» και πως η συμφωνία «θα εφαρμοσθεί μέσα στις επόμενες ώρες».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα