Ο «lover» Αλέξης που πλήγωσε τον αρχηγό Αλέξη

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Γεωργούλη τρομάζουν την Κουμουνδούρου που προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται και να μην έχουν απώλειες, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι

Παραδοσιακά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχουν ασπρόσμενα γεγονότα, δηλώσεις, ή πράξεις που στο τέλος της ημέρας παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Άλλες φορές την πληρώνουν πρόσωπα και άλλες τα ίδια τα κόμματα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για παράδειγμα το 1993 ο Παντελής Οικονόμου κι ενώ όλοι ανέμεναν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους του να ονειρεύονται χρυσά κουτάλια, μίλησε για λελογισμένη οικονομική πολιτική. Τελικά το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τη δήλωση, αλλά ο ίδιος ο κ. Οικονόμου απέτυχε να εκλεγεί πληρώνοντας την ειλικρίνεια του.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 στις δημοσκοπήσεις έδειχνε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά στην πρόθεση ψήφου, αλλά ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ μιλώντας στην Καρδίτσα, όταν το πλήθος τον αποθέωνε άρχισε να φωνάζει κι αυτό από το βήμα «Καρδίτσα-Καρδίτσα». Οι περισσότεροι που ήταν δίπλα του ενθουσιάστηκαν. Εκτός από τους επικοινωνιολόγους. Κι όντως το ΠΑΣΟΚ στο τέλος κατάφερε να θέσει το δίλλημα που πέρασε στην κοινωνία «τον απρόβλεπτο, ή τον σοβαρό καθηγητή». Και τελικά έγινε η ανατροπή.

Το 2004 μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και η παράδοση του δαχτυλιδιού από τον Κώστα Σημίτη στον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ μείωσε την απόσταση-με βάση τις δημοσκοπήσεις- και όλοι άρχισαν να μιλούν για ανατροπή. Τότε συνέβησαν δύο περιστατικά το ένα μετά το άλλο. Πρώτα μία κακοκαιρία στην εθνική οδό, όπου εγκλωβίστηκαν στα χιόνια δεκάδες αυτοκίνητα και παρά το γεγονός ότι Γιώργος Παπανδρέου με τα πόδια έτρεξε κοντά τους για να τους παρηγορήσει, ήρθε η δήλωση-δέσμευση του Κώστα Καραμανλή ότι θα μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους υπαλλήλους στο δημόσιο, όπου έδωσε την άνετη νίκη στη Νέα Δημοκρατία. Άσχετα εάν μετά ως υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος κόντεψε να προσλάβει στο δημόσιο μέχρι και τα δέντρα και όχι μόνο τους συμβασιούχους.

Το 2009 όλοι γνώριζαν ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείτο στις δημοσκοπήσεις. Εξάλλου είχε κερδίσει λίγους μήνες νωρίτερα (Ιούνιο) τις ευρωεκλογές σε μία εκλογική αναμέτρηση με μεγάλη αποχή. Το γλυκό έδεσε στην ΔΕΘ, όταν ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο ότι για την επόμενη τριετία θα παγώσουν οι συντάξιμες αποδοχές και οι μισθοί στο δημόσιο. Τα στελέχη της Ν.Δ. φόρεσαν πλερέζα, ενώ μία εβδομάδα αργότερα η νίκη του ΠΑΣΟΚ «κλείδωσε» με το λεφτά υπάρχουν.

Το 2019 και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο και η φονική πυρκαγιά που αφάνισε το Μάτι, αλλά και το ότι δεκαπέντε ημέρες αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας απολάμβανε τις διακοπές σε κότερο επιχειρηματία. Μάλιστα οι συνταξιούχοι του το φύλαγαν, καθώς λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές έδωσε από 300-400 ευρώ σε όλους ως 13η σύνταξη, αλλά στην κάλπη μαζικά η 3η ηλικία επέλεξε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό τέτοια γεγονότα, όπως οι καταγγελίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και ξυλοδαρμό πάντα παίζουν ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων και πάντα δημιουργούν προβλήματα στα κόμματα στα οποία ανήκουν. Εξάλλου όπως επισημαίνουν και οι δημοσκόποι η υπόθεση της Εύας Καϊλή κόστισε δημοσκοπικά στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Και τώρα πρέπει να ξεκινήσει για καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές από το 9-9,5% που το καταγράφουν, ενώ θα ήταν διαφορετικά να ξεκινούσε την επίσημη προεκλογική περίοδο από το 12% που το κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις πριν από την σύλληψη της κ. Καϊλή. Ανάλογη ζημιά υπέστη δημοσκοπικά και η Νέα Δημοκρατία λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών. Πριν τα Τέμπη όλες οι δημοσκοπήσεις έκαναν λόγο ότι το κυβερνών κόμμα θα μπει στην τελική ευθεία με ποσοστά πέριξ του 32%, ενώ τώρα είναι στο 30%.

Κι άλλες καταγγελίες

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως μόλις έγινε γνωστό το θέμα Γεωργούλη τον απομάκρυνε από το κόμμα και από την ευρωομάδα, εν τούτοις δημιουργούνται πολλά κι εύλογα ερωτηματικά. Κάτι που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη στο Λαύριο να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της κ. Χρονοπούλου (η καταγγέλλουσα) λέγοντας πως «εμείς θα είμαστε πάντα με την πλευρά των θυμάτων».

Και η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη το επόμενο διάστημα, όταν θα αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη και όταν περάσει την πόρτα του εισαγγελέα και του ανακριτή στις Βρυξέλλες. Κι όπως επισημαίνουν οι νομικοί που γνωρίζουν τον βελγικό δικανικό σύστημα ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής κινδυνεύει με προφυλάκιση, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ποινές για βιασμό και κακοποίηση στο Βέλγιο ανέρχονται μεταξύ πέντε με δέκα χρόνων, όμως η ποινή δεν είναι εξαγοράσιμη. Τουναντίον εκτίεται κανονικά μέχρι και τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Όλοι, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε πως ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών να δούμε τον καταγγελμένο εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται σε σωφρονιστικό κατάστημα. Ή ακόμη και μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου να υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες για βάναυση και κακοποιητική συμπεριφορά του κ. Γεωργούλη;

Τα ερωτήματα

Αναμφίβολα επειδή ο κ. Γεωργούλης κατηγορείται για βαρύτατα ποινικά αδικήματα δεν σημαίνει ότι έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ για προσωπικές συμπεριφορές. Όμως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις φήμες που υπήρχαν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο για τον δημοφιλή ηθοποιό. Διότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στις δηλώσεις των στελεχών του. Άλλα είπε ο Στέλιος Κούλογλου, άλλα ο Δημήτρης Παπαδημούλης και άλλα η Πόπη Τσαπανίδου.

Ο κ. Κούλογλου είπε ότι ο κ. Παπαδημούλης τον κάλεσε προ δύο ετών, η κ. Τσαπανίδου ότι αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2022. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης, αφού αιωρήθηκε μεταξύ 2020 και 2022 αποφάσισε να συνταχθεί με την επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου.

Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για τις φήμες που ακούγονταν στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσαν τον ευρωβουλευτή, ο οποίος αρνήθηκε το οτιδήποτε. Όμως οι φήμες δεν ήταν για τον βιασμό και τον ξυλοδαρμό της Ελένης Χρονοπούλου, για τον οποίο κινδυνεύει με βαριά ποινή ο κ. Γεωργούλης. Ήταν για την καταγγελία ασκούμενης στο γραφείο του για σεξουαλική παρενόχληση, όπως και για μπούλινγκ που ασκούσε σε άνδρα συνεργάτη του για τα κιλά του.

«Υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του περίπου στην αρχή της θητείας του. Έβριζε και είχε εξάρσεις» αναφέρει νέα μαρτυρία για τον Αλέξη Γεωργούλη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο κ. Γεωργούλης μίλησε με τον κ. Παπαδημούλη εν συνεχεία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτάθηκε στις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, όπου δεν υπήρχε καταγγελία, όπως ισχυρίζεται η κ. Τσαπανίδου. Κι όμως και η νεαρή ασκούμενη και ο συνεργάτης του κ. Γεωργούλη είχαν κάνει καταγγελίες. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα κενό, στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που υπήρχαν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά πως δεν έλαβαν κάποιο μέτρο; Άρα κάποιος λέει ψέματα. Είτε οι υπηρεσίες του ευρωκοινοβουλίου που κάλυψαν τις καταγγελίες, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν δεν βαριέσαι και έπνιξαν το θέμα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση ότι κι εάν ισχυρίζονται από την Κουμουνδούρου.

Επί του θέματος παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ που σε ανακοίνωση του παίρνοντας αφορμή κάποια υπονοούμενα που άφησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης απεύθυνε ερωτήματα στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όπως και η οικογένεια του θύματος έμαθαν το τραγικό αυτό γεγονός τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης καλείται να μας απαντήσει:

-Πως ερεύνησε τις φήμες, που ακούγονταν για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ;

-Εξέφραζε την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση η ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, στην οποία επικαλείται τάχα πολιτική δίωξη και αφήνει απαράδεκτα υπονοούμενα για τον χρόνο του αιτήματος άρσης της ασυλίας του;»

Γενικά όλα αυτά τα χρόνια ο ευρωβουλευτής είχε αλλάξει πολλούς συνεργάτες έχουν φύγει πολλοί, και γιατί ήταν δυσαρεστημένοι, αλλά και γιατί ο ίδιος ο ευρωβουλευτής επέλεγε να προσλαμβάνει ασκούμενους με πολύ βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, κάτι που είχε προκαλέσει ενοχλήσεις. Πάντως όπως λένε στους κόλπους των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, «ο Αλέξης Γεωργούλης συμπεριφερόταν περισσότερο ως Greek Lover στους διαδρόμους του ευρωκοινοβουλίου εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ένας ωραίος άνδρας».

Οι διαδικασίες
Το αίτημα των βέλγικων αρχών που έλαβε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα πρέπει να παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου (JURI)κοινοβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την επομένη εβδομάδα, 24 και 25 Απριλίου. Ωστόσο έγινε γνωστό ότι το ζήτημα της άρσης ασυλίας του τέως πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το μεσημέρι της Παρασκευής, ο εισηγητής για την υπόθεση της άρσης ασυλίας του Αλ. Γεωργούλη αναμένεται να οριστεί στις 8 Μαΐου. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μια συνεδρίαση προκειμένου να οριστούν οι συντονιστές για το συγκεκριμένο φάκελο και σε μεταγενέστερο στάδιο θα κληθεί ο κ. Γεωργούλης να μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή αλλά και να γίνει η ψηφοφορία για την άρση ή μη της ασυλίας. Τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να δώσουν τη γνώμη τους. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι στις 30 Μαΐου, όμως δεν πρέπει να αποκλείεται έκτακτη συνεδρίαση αν αυτό ζητηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Μετά θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια, δεν είναι εντούτοις σίγουρο αν θα είναι το θέμα στην επόμενη Ολομέλεια, αυτό εναπόκειται στις εσωτερικές διαδικασίες της Ευρωβουλής. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα λυθούν τα χέρια της εισαγγελέως και το θέμα θα πάρει τη δικαστική οδό.

 

Η καθυστέρηση των αρχών

Αναμφίβολα υπάρχουν κι ερωτηματικά για την αργοπορία των βελγικών αρχών, καθώς η καταγγελία με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από την Ελένη Χρονοπούλου έγινε στις αρχές του 2020, ενώ το όνομα του Γεωργούλη δόθηκε στις βελγικές αρχές τέσσερις μήνες αργότερα. Γιατί οι Βέλγοι περίμεναν τρία χρόνια για να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες κατά του πρώην  ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ; Η εξήγηση που δόθηκε από πηγή των βελγικών αρχών ήταν: Πρώτον, οι βελγικές αρχές άρχισαν να ερευνούν αν υπήρχαν και άλλα περιστατικά βίας από το ίδιο πρόσωπο.

Δεύτερον, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα όλες οι υποθέσεις να πάνε πολύ πίσω χρονικά.

Ο διπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα Γεωργούλη προκάλεσε και νέο ρήγμα στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι από την Χαριλάου Τρικούπη είναι πυρ και μανία με το ότι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (δημοσιογράφος με έντονη δραστηριότητα στα social media) ήταν αυτή που δημοσιοποίησε το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου με προφανή στόχο να ξεκινήσουν τα troll της Κουμουνδούρου (οι γνωστοί ψεύτικοι λογαριασμοί) και να επιτίθενται στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που ανάγκασε την ίδια την κ. Χρονοπούλου να ανακοινώσει τις ακριβώς συνέβη.

Να σημειώσουμε ότι η Ελένη Χρονοπούλου εκτός από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (είναι στο Πολιτικό Συμβούλιο) είναι και μεταξύ των νομικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Κύρτσου «είναι ένα πρόσωπο ισχυρό σε κρίσιμη θέση».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται πως είναι αθώοι του αίματος, αλλά ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του εμφάνιση: «Υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έκανε τη διακίνηση του ονόματος. Αυτό το ξέρουμε. Και πήρα τηλέφωνο ενόψει των εμφανίσεών μου να ρωτήσω και μου είπαν και το όνομα. Δεν είναι δικό μου θέμα να πω το όνομα, θα το πει το κόμμα μου. Το όνομα του θύματος κάποιος το διακίνησε και έτσι το κάναμε δύο φορές θύμα». Όντως το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ποια είναι η δημοσιογράφος-κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ- που δημοσιοποίησε τα στοιχεία της Ελένης Χρονοπούλου, αλλά προς ώρας από την Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν αποφασίσει εάν και πότε θα δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία.

Την ίδια ώρα η μητέρα της ολυμπιονίκης Κατερίνας Στεφανίδου, Ζωής Βαρέλη-Στεφανίδη αναπαρήγαγε χυδαίο πρωτοσέλιδο του «Μακελειού» επικροτώντας το. Προκλήθηκε ένταση και τελικά η κ. Βαρελή-Στεφανίδη έσβησε τις αναρτήσεις και ζήτησε συγνώμη, την οποία αποδέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει υποψήφια. Όμως έσκασαν κι άλλα μπουμπούκια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως η Αναστασία Γαϊταρτζή, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Θεσσαλονίκης υπονοώντας ότι είναι στημένο γεγονός ακριβώς πριν τις εκλογές. Αλλά και το ίδιο έκανε και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Λάρισας, Βασίλης Μίγας.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ μετά το σχόλιο του για τον ΣΥΡΙΖΑ «το βαρέλι δεν έχει πάτο» εξέδωσε και ανακοίνωση: «Η παραίνεση στη χθεσινή μας ανακοίνωση “αρχίστε να σβήνετε”, κακώς εκτιμήθηκε επιπόλαια από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Μήπως ο κ. Τσίπρας αισθάνεται σήμερα την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για την υποψήφια του κόμματος του, στη Β’ Θεσσαλονίκης, Αναστασία Γαϊταρτζή, που χαρακτηρίζει “στημένη ” τη σοβαρή ποινική υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο ευρωβουλευτής τους; Αλήθεια τι είδους συναισθήματα του γεννώνται, διαβάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του κόμματος του, Βασίλη Μίγα; Και με τα θύματα και με τον οχετό;

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα Γεωργούλη ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου με την δικαιολογία, ότι μεταβαίνει στην Γερμανία, όπου συναντήθηκε και με τον Όλαφ Σολτς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα