Ξανά η ανομία στα Πανεπιστήμια;

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, «ροκανίζει» την Πανεπιστημιακή Αστυνομία επιφορτίζοντας τους πρυτάνεις για την ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τα κέντρα ανομίας

Ένα νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αυτό για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία που φέρει  τις υπογραφές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Νίκης Κεραμέως από τις θέσεις τότε του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της υπουργού Παιδείας, αντίστοιχα, κινδυνεύει να εκθέσει ως ανακόλουθο το φρεσκοεκλεγμένο κυβερνόν κόμμα.

Κι αυτό διότι ο επίσης φρεσκοδιορισμένος στο Προστασίας του Πολίτη υπουργός Νότης Μηταράκης αποκάλυψε ότι το πλαίσιο λειτουργίας του ειδικού σώματος επανεξετάζεται. Ειδικότερα, ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε την άποψη ότι τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς όπως χαρακτηριστικά επιχειρηματολογεί ο υπουργός ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων και όχι να περιφρουρεί την ασφάλεια των ακαδημαϊκών χώρων.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω ο υπουργός αποκάλυψε επίσης ότι δημιουργείται –με δική του υπουργική απόφαση την οποία ήδη έχει υπογράψει– μικρό σώμα έφιππης αστυνομίας αποτελούμενης από 6 άλογα και 10 αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα περιπολούν αλλά θα… ποζάρουν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Για το τελευταίο χρειάστηκε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της ίδιας ημέρας για να αποκατασταθεί η τάξη καθώς ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η πρόταση του υπουργού του για τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας δεν γίνεται αποδεκτή.

Δεδομένου όμως ότι οι κυβερνητικές πηγές που διέρρευσαν το «όχι» Μητσοτάκη δεν αναφέρουν τίποτα για τους σχεδιασμούς που αφορούν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία παραμένει εκκρεμές το τι μέλλει γενέσθαι με έναν εμβληματικό για την Νέα Δημοκρατία νόμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εμπνευστές του νόμου είχαν πολλές φορές αναφερθεί στο καθεστώς ανομίας που επικρατούσε επί χρόνια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έστω, λοιπόν, με διάφορα μπρος-πίσω και με τον νόμο να μην επιτρέπει τη οπλοφορία των πανεπιστημιακών αστυνομικών εντός των αιθουσών (σ.σ. την ώρα που ο αντίπαλος «στρατός» ήταν εξοπλισμένος με  μολότοφ, καδρόνια και άλλα φονικά όπλα) είχε γίνει κατορθωτό επί θητείας του Τάκη Θεοδωρικάκου στη λεωφόρο Κατεχάκη το ειδικό σώμα των περίπου 1.000 στελεχών να βρίσκεται στα προαύλια κεντρικών πανεπιστημίων (βλ. ΕΚΠΑ, Αριστοτέλειο) και λειτουργούσε αποτρεπτικά για επίδοξους μπαχαλάκηδες.

Αν όντως αυτό το μέτρο καταργηθεί (σ.σ. όχι φυσικά με απλή υπουργική απόφαση που ως γνωστόν δεν μπορεί να καταργήσει έναν νόμο) το βασικό ερώτημα που προκύπτει και ξεχνά να απαντήσει ο κ. Μηταράκης είναι ποιος θα προστατεύει τους πρυτάνεις, τους καθηγητές και τα στελέχη των ΑΕΙ που ουκ ολίγες φορές έχουν κινδυνεύσει οι ίδιοι από επιθέσεις εντός και εκτός του πανεπιστημίου.

Συμπερασματικά από το «ροκάνισμα» του νόμου που επιχειρείται δια στόματος Μηταράκη, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι δύο: και τα πανεπιστήμια που κατάφεραν με το ισχύον μέτρο να βρουν εν μέρει την ηρεμία τους αλλά και το κυβερνόν κόμμα που θα φανεί παντελώς ανακόλουθο με όσα διακήρυττε για το θέμα από το μακρινό πια 2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα