Ο Οκτώβριος θα φέρει… καταιγίδα κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Η απόφαση των τραπεζών να θέσουν «εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος» τους στρατηγικά κακοπληρωτές με ληξιπρόθεσμα δάνεια, σε συνδυασμό με το τέλος της αποχής των δικηγόρων, αναμένεται να φέρει… καταιγίδα κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια αλλά και οφειλές στο Δημόσιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο, ενώ οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα προβληματικά δάνεια «στριμώχνουν» τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες για τις οφειλές τους. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να δίνουν τριμηνιαίους στόχους για τις εισπράξεις από ρυθμίσεις, ρευστοποιήσεις και πωλήσεις δανείων δείχνει ότι η διαδικασία θα σκληρύνει.

Σε καμία περίπτωση οι τραπεζίτες δεν θέλουν μαζικές κατασχέσεις, καθώς αυτό θα είναι πρόβλημα και για την αγορά και για τη λειτουργία τους αλλά το σίγουρο είναι ότι σε πρώτη φάση θα μπούνε στο στόχαστρο οι δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δανειολήπτες δηλαδή οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά για δικούς τους λόγους δεν το κάνουν. Ο στόχος των τραπεζών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων έχει οριοθετείται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στην ΤτΕ ότι θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες, αξιοποιώντας τα εργαλεία του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν περιοριστεί στο 30,8% του χαρτοφυλακίου τους από το 47% σήμερα και επιπλέον θα πρέπει να διαχειριστούν τον όγκο καθυστερούμενων οφειλών.

Αναφορικά με τους ιδιώτες επιδιώκουν να προχωρήσουν σε νέο γύρο ρυθμίσεων προτείνοντας βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες λύσεις με μείωση επιτοκίου, καταβολή χαμηλότερης δόσης ή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα