Ο Πούτιν εθνικοποίησε με διάταγμα τυπογραφεία νορβηγικού ομίλου

Νέες κυρώσεις ζητά η Πολωνία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, θέτει υπό κρατική διαχείριση τα περιουσιακά στοιχεία των εκδοτικών εγκαταστάσεων η διαχείριση των οποίων είχε ανατεθεί από τον νορβηγικό όμιλο Amedia στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ο νορβηγικός εκδοτικός οίκος Amedia άφησε τον πλήρη έλεγχο των τυπογραφείων του στην Ρωσία στον Μουράτοφ, έναν βετεράνο δημοσιογράφο, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, τον Απρίλιο του 2022, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησαν αδύνατη για την Amedia τη συνέχιση της εκδοτικής του δραστηριότητας στη Ρωσία.

Ο Πούτιν εφέτος έχει υπογράψει διατάγματα για τον προσωρινό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε τέσσερις δυτικές εταιρείες στη Ρωσία, αναθέτοντας μάλιστα τον Ιούλιο στον ανιψιό του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ τη διοίκηση της θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone.

Τα πρώην περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Amedia στη Ρωσία εξακολουθούν να φέρουν το όνομα της εταιρείας και το διάταγμα απαριθμεί τα τυπογραφεία που διαθέτει σε πέντε πόλεις, η διαχείριση των οποίων έχει περάσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας, Rosimushchestvo.

Πρόκειται για τα τυπογραφείο που διαθέτει ο όμιλος στις πόλεις Μόσχα, Γιεκατερίνεμπρουγκ, Νοβοσιμπίρσκ, Τσελιάμπινσκ και Βορόνεζ.

Τα συγκεκριμένα τυπογραφεία χρησιμοποιούσε η Novaya Gazeta

Ο Μουράτοφ προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του από τις αρχές της Ρωσίας ως «ξένου πράκτορα», έγραψε αυτό το μήνα η εφημερίδα Novaya Gazeta, που εκδίδει ο Μουράτοφ.

Η Novaya Gazeta χρησιμοποιούσε στο παρελθόν τα τυπογραφεία της Amedia, αλλά η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στη Ρωσία το 2022, ως απάντηση στη νομοθεσία που επιβάλλει αυστηρές ποινές για τη δυσφήμιση των ενεργειών του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους της έχουν έκτοτε ανασυνταχθεί εκδίδοντας την εφημερίδα με την ονομασία Novaya Gazeta Europe στη Λετονία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο όμιλος Amedia ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία και παραδίδει τη διαχείριση των τεσσάρων εκτυπωτικών μονάδων της στον διευθυντή της Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ.

«Δεδομένων των όσων βλέπουμε τώρα από τις ρωσικές αρχές στην Ουκρανία, η Amedia δεν μπορεί να συνεχίσει να διευθύνει την εκτυπωτική της επιχείρηση στη χώρα. Η ανεξάρτητη Novaya Gazeta, η οποία εκτυπώνεται στα τυπογραφεία μας, σταμάτησε όλες τις εκδόσεις της μετά από προειδοποιήσεις της Roskomnadzor (σ.σ. ρυθμιστική αρχή ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών). Η Amedia αποσύρεται τώρα από τη συμφωνία, αφήνοντας τον έλεγχο στον βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης Μουράτοφ», ανέφερε η εταιρεία στο δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει τότε.

Με αυτόν τον τρόπο γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe o όμιλος ήθελε να υποστηρίξει τον ανεξάρτητο Τύπο στην Ρωσία.

Όπως έγραψε ο ιστότοπος Vaznie istorii επικαλούμενος δικές του πηγές, τη στιγμή της εθνικοποίησης, τα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν περιέλθει στην διαχείριση του Μουράτοφ ή της Novaya Gazeta.

Το πέμπτο τυπογραφείο, στην πόλη Βορόνεζ έπρεπε να περάσει στην διαχείριση του τοπικού εκδότη και δημοσιολόγου Αλεξάντρ Λάπιν, έγραψε η εφημερίδα Kommersant.

Έξι τυπογραφεία διέθετε ο όμιλος Amedia

Συνολικά ο όμιλος Amedia διαθέτει στην Ρωσία έξι τυπογραφεία, τέσσερα εκ των οποίων είναι δικής του ιδιοκτησίας, και δύο με Ρώσους μετόχους.

Την 1η Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπεριέλαβε τον διευθυντή της εφημερίδας Novaya Gazeta και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων». Σύμφωνα με το υπουργείο, συμμετείχε στη δημιουργία και διανομή υλικού «ξένων πρακτόρων» και «χρησιμοποίησε ξένες πλατφόρμες για τη διάδοση απόψεων που αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση αρνητικής στάσης απέναντι στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Ρωσίας».

Στη συνέχεια, ο Μουράτοφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από διευθυντής της Novaya Gazeta κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, όπου θα αμφισβητήσει δικαστικά την αναγνώρισή του ως «ξένου πράκτορα».

Νέες κυρώσεις ζητά η Πολωνία

Η Πολωνία πρότεινε σήμερα οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία να περιλαμβάνουν την απαγόρευση πώλησης ρωσικών διαμαντιών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) ενώ ζήτησε επίσης να ευθυγραμμιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας με εκείνες της Μόσχας.

Στην πρόταση της Βαρσοβίας, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, ζητείται να απαγορευτεί η εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών και να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία Alrosa. Από την πώληση διαμαντιών η Ρωσία είχε έσοδα 4,5 δισεκ. δολάρια το 2021.

«Η Alrosa στηρίζει τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ευθέως και πλαγίως, εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιβάλει 11 δέσμες κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η Πολωνία ζητάει τώρα να απαγορευτεί η εισαγωγή τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (TPE) που προέρχεται από ρωσικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των λογισμικών και των υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό LPG για να διαφυλάξει την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της αγοράς και να αποτρέψει τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα