Ο «ψηλός» ΥΠΕΞ και οι «χαμηλές» πτήσεις του…

Ακατανόητη και πολιτικά υποβολιμαία(;) επίθεση του Νίκου Δένδια στον Αντώνη Σαμαρά –χωρίς να τον ονοματίζει– γιατί ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ είπε αυτά που έπρεπε να έχει πει προ καιρού ο ίδιος…

Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό στους παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ, ότι το Μαξίμου έχει ψαλλιδίσει τα… φτερά του Νίκου Δένδια, ο οποίος μετά τον καβγά με τον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όπου κέρδισε σε δημοφιλία και  «ενεγράφη» ως δελφίνος αναδεικνύοντας τις αρχηγικές του τάσεις.

Οι αιτίες (παραστρατήματα κατά τους «Μαξιμιλιανούς») πολλές, η αφορμή όμως ήταν η απίστευτη γκάφα του κ. Δένδια να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρξει επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία, επειδή του το είχε πει ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος λέει ψέματα ακόμη και στον καθρέφτη του.

Το χειρότερο ήταν η αφωνία του κ. Δένδια, όταν ο Λαβρόφ ανέφερε το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων ως Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου όταν θέλει να μιλήσει για εθνικά θέματα, υπάρχουν άλλοι δίαυλοι μέσω των οποίων «ζυμώνουν» την κοινωνία και όχι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Προ ολίγων ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανακοίνωσε επί της ουσίας τι θα αναφέρει ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ προς τον Τζο Μπάιντεν για τα ελληνοτουρκικά θέματα. Λίγες ώρες αργότερα με επίσημη ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακριβώς τα ίδια που είχε πει η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Βρήκε ευκαιρία ο Δένδιας

Στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στα εθνικά μας θέματα, νουθετώντας τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τους γείτονες, επαναλαμβάνοντας το καθιερωμένο πλέον σλόγκαν του 2021 πως «με τους πειρατές του Διεθνούς Δικαίου δεν κάνεις διάλογο».

Ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά «του λόμπι του κατευνασμού», το οποίο ζητά –όπως είπε– από την Ελλάδα κινήσεις κατευνασμού της Τουρκίας και όχι διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο:

«Θυμίζω ότι υπάρχει στην Ελλάδα το λόμπι του κατευνασμού που διείσδυσε σε όλα τα κόμματα. Οπαδοί της εύκολης τακτοποίησης των εθνικών μας θεμάτων που ζητούσαν να μην πάμε με τη Γαλλία αλλά με τη Γερμανία, που δεν μας στηρίζει.

»Διαφώνησα με διερευνητικές συνομιλίες, με το να κάνουμε επίσημο διάλογο την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν και ο Ερντογάν κατάφερε να αποφύγει τις κυρώσεις, όπως ζητούσε η Μέρκελ.

»Ο Ερντογάν κλιμάκωνε τις προκλήσεις του και σήμερα σαρώνει με υπερπτήσεις στο Αιγαίο και κανείς δεν επιβάλλει κυρώσεις γιατί δεν επιβάλλονται όταν βρίσκεται σε διάλογο μαζί του. Δεν υπήρξε ύφεση, δεν είχαμε ημέρωμα του θηρίου, αλλά συνεχή κλιμάκωση.

»Οι μόνες αποφάσεις του ΟΗΕ που δεν είχε καταπατήσει η Τουρκία ήταν αυτές για τον εποικισμό στην Αμμόχωστο, τις οποίες καταπάτησε πλέον. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας, και, όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις κυρώσεις.

»Η Τουρκία δεν κάμφθηκε, αλλά αποθρασύνθηκε. Πήγε να με βαφτίσει ακραίο, το λόμπι του κατευνασμού. Οι εθνικές επιλογές πρέπει να αντανακλούν τις ελπίδες του έθνους και όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες του λαού που οι ίδιοι επιδιώκουν».

Κι εκεί που ο Δένδιας είναι στην απέξω και δεν τον «παίζουν», αποφάσισε να παρέμβει και να αφήσει αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την ελληνοαμερικανική συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Αντί να εξηγήσει τι περιλαμβάνει η συμφωνία που υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, πού είναι τα «γκρίζα» σημεία (αν υπάρχουν βέβαια), ποιες οι υποχρεώσεις μας και ποια τα οφέλη μας, ο κ. Δένδιας θυμήθηκε τις ηγετικές του βλέψεις θεωρώντας σωστό ότι πρέπει να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στον πρώην πρωθυπουργό.

Έτσι, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός, επίσης, δεν συνιστά πατριωτισμό. Ιδίως από πολιτικούς του πατριωτισμού ως οπισθοδρομικό σύνδρομο εκχέει μία βαθύτατη ανασφάλεια. Θυμίζει το γνωστό πίσω στα κανόνια μας, ως εάν οι λέξεις θα μπορούσαν να προστατεύσουν τη χώρα».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε επίσης: «Εμείς πιστεύουμε σε έναν πατριωτισμό που πηγάζει από αυτοπεποίθηση, από βαθιά αίσθηση της ταυτότητάς μας. Έναν πατριωτισμό ανοικτό, εγκάρδιο, που εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Έναν πατριωτισμό που έχει προσλάβει τα μεγάλα διακυβεύματα του 21ου αιώνα. Την ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών. Να έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου. Η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει. Και αυτή η συμφωνία είναι ένα εργαλείο για να αισθανθούμε ασφαλείς εσωτερικά για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρέπει να μεγαλώσουμε την αντίληψή μας για τα πράγματα, και όχι να επανέλθουμε σε σύνδρομα φοβικά που τελικά μέσα από τον περιορισμό, αντί να μας ενδυναμώνουν, μας αποδυναμώνουν».

Σωστά τα είπε ο κ. Δένδιας, αλλά δεν μας είπε ποια είναι η λύση που έδωσε έναντι του Τουρκολιβυκού μνημονίου; Για ποιον λόγο ασχολείται μόνο με κορώνες κατά της Τουρκίας (αραιά και που) και απέρριψε το δικαίωμα της Ελλάδας να ερευνήσει για υδρογονάναθρακες, με βάση τα σχέδια που υπήρχαν από την εποχή του Γιάννη Μανιάτη; Διότι αυτά είναι πατριωτισμός και όχι οι δηλώσεις του στυλ «η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Το «όραμα» του προφανώς ονειρικού χαρακτήρα, το διέκοψαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για έναρξη των ερευνών στα χωρικά μας ύδατα…

Πέραν όμως των «οραμάτων» του ΥΠΕΞ, εντύπωση προκάλεσαν και κάποιοι χαρακτηρισμοί του, που πέραν του ότι είναι ανυπόστατοι, αποδεικνύουν ότι το μέγεθος σε ύψος του ανδρός δεν συμβαδίζει με κάποιες ηθικού χαρακτήρος εκφράσεις, χαμηλού επιπέδου…

Οι ξεκάθαρες θέσεις του Α. Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ υποκρύπτουν «ιδιωτικές προσωπικές ατζέντες» κ. Δένδια;

Ο αναμφισβήτητος πατριωτισμός του πρώην πρωθυπουργού φανερώνει απλά ένα «Σύνδρομο οπισθοδρομικού χαρακτήρα που εμπνέει βαθύτατη ανασφάλεια»;

Πας καλά κύριε Νίκο;

Ο πολιτικός που στήριξε τον Κυριάκο για την προεδρεία της ΝΔ το 2016 και όργωσε την Ελλάδα το 2019 για να εκλεγεί πρωθυπουργός έχει τώρα «προσωπική ατζέντα» και αισθάνεται «ανασφάλεια» ;

Τρικυμία εν κρανίω…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα