Ο Σιμόν έδωσε στην Ισπανία το Nations League κόντρα στην Κροατία

Στα πέναλτι με δυο αποκρούσεις του χάρισε τον τίτλο μετά το 0-0 του αγώνα

H Iσπανία κατέκτησε το πρώτο Νations League στην ιστορία της! Ύστερα από 120′ χωρίς γκολ στον αγώνα με την Κροατία, οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου ο Ουνάι Σιμόν έβαλε δύο «στοπ» και χάρισε στη «Φούρια Ρόχα» τον τίτλο.

Η Ισπανία ανέλαβε την πρωτοβουλία, αλλά έπρεπε να φτάσει το 12΄ για να σημειωθεί η πρώτη καλή στιγμή, με το συρτό σουτ του Γκάβι από το όριο της περιοχής να περνά δίπλα από τη ρίζα του δεξιού δοκαριού.

Οι Κροάτες έδιναν τον δικό τους ξεχωριστό παλμό στις εξέδρες, την ίδια ώρα που η ομάδα τους προσπαθούσε να φέρει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή με γεμίσματα από τα άκρα.

Σιγά-σιγά το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς άρχισε να απειλεί και μάλιστα το έκανε σταθερά μέχρι το φινάλε του ημιχρόνου.

Αρχικά, οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στο 24′, με τους δύο κεντρικούς αμυντικούς της Ισπανίας, Λαπόρτ και Λε Νορμάν, να παρεμβαίνουν καταλυτικά στις προσπάθειες των Κράμαριτς και Πάσαλιτς, αντίστοιχα. Ειδικά, στην πρώτη περίπτωση, όπου ο επιθετικός της Χόφενχαϊμ βρέθηκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Σιμόν, με τον αντίπαλό του να του παίρνει την… μπουκιά από το στόμα. Εν συνεχεία, ο πορτιέρε της «Φούρια Ρόχα» μπλόκαρε τις κεφαλιές του Πέρισιτς (31′ και 39′), ο οποίος -παίζοντας εκ νέου ως αριστερό μπακ-χαφ- έκανε συχνά την κίνηση στην πλάτη της άμυνας.

Η Ισπανία φώναξε ξανά «παρούσα» μέσω καλής τελικής προσπάθειας στο 42′, όταν η γυριστή κεφαλιά του Μοράτα έφυγε αρκετά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Χωρίς σκορ και χωρίς αλλαγές μπήκαν στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες. Χαμηλό το τέμπο και πάλι, με τον Γιουράνοβιτς να απειλεί στο 51′ με διαγώνιο σουτ και τον Ασένσιο να «απαντά» στο 57′ ύστερα από ωραίο ξεδίπλωμα της ομάδας του.

Οι αλλαγές συνέβαλαν ακόμα περισσότερο στην πτώση του ρυθμού. Βέβαια, η Ισπανία συνέχισε να ήταν εκείνη που απειλούσε στο δεύτερο μέρος. Όπως συνέβη με Ρουίθ (76′ και 77′) και Ασένσιο (77′), κυρίως όμως στο 84′, στη σημαντικότερη στιγμή στην κανονική διάρκεια του αγώνα: Ο νεοεισελθών Φάτι έπιασε το σουτ μέσα από έναν όμιλο παικτών εντός περιοχής, με τον Πέρισιτς να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Κι αφού έφυγε άουτ και το διαγώνιο σουτ του Ασένσιο στο 90′, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο έξτρα ημίωρο.

Εκ νέου η Ισπανία τις επιθετικές πρωτοβουλίες στο ξεκίνημα της παράτασης. Βέβαια, η πρώτη μεγάλη στιγμή στο πρώτο μέρος της άνηκε στους Κροάτες. Συγκεκριμένα, στο 100′, ο Κόβασιτς έβγαλε με ωραία κάθετη σε θέση τετ-α-τετ τον Μάγερ, ο οποίος όμως δέχθηκε το «στοπ» σε πρώτο χρόνο από τον Νάτσο και σε δεύτερο από τον Άλμπα. Για να ακολουθήσει ένα «καυτό» τετράλεπτο, με τα σουτ των Ασένσιο και Όλμο στο 104′ και τον Μπρόζοβιτς να «απαντά» στο 105’+2′.

Τίποτα δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος του έξτρα χρόνου, αφού το σουτ του Χοσέλου στο 107′ από πλεονεκτική θέση πέρασε άουτ, ενώ και εκείνο του Κόβασιτς στο 119′ κόντραρε.

Έτσι, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. ο Σιμόν απέκρουσε τις εκτελέσεις των Μάγερ και Πέτκοβιτς, με τον Λαπόρτ από πλευράς Ισπανίας να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς (112′ Στάνισιτς), Σούταλο, Έρλιτς, Πέρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβασιτς – Πάσαλιτς (62′ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (90′ Μάγερ), Ιβανούσετς.

Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν – Νάβας (97′ Καρβαχάλ), Λε Νορμάν (78′ Νάτσο), Λαπόρτ, Άλμπα – Ρόδρι, Ρουίθ (Μερίνο) – Ασένσιο, Γκάβι (87′ Όλμο), Πίνο (66′ Φάτι) – Μοράτα (66′ Χοσέλου).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα