Ο συνταγματικός… παράδρομος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η κομβική πρόβλεψη του άρθρου 28 του Συντάγματος που διευκολύνει την κυβέρνηση να παρακάμψει το άρθρο 16

Τρία ήταν τα «ζουμερά» σημεία της τελευταίας ημέρας της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024 που έγινε χθες Κυριακή (18/12) στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Το ένα αφορούσε την –προαναγγελθείσα– έκπληξη να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις  αμυντικές δαπάνες, κάτι που δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα άλλα δύο προήλθαν από το στόμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σχετίζονταν αφενός με την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών αφετέρου με την νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστήμιων στη χώρα μας.

Στο τελευταίο αξίζει να σταθεί ιδιαίτερα κάποιος, καθώς πρόκειται για μία πρωτοβουλία που κάθε φορά που εξαγγέλλεται συναντά τη σθεναρή αντίδραση της αντιπολίτευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Υπήρχε δε ανέκαθεν και το συνταγματικό φρένο του περίφημου Άρθρου 16 που απαγορεύει τη σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες.

Το πώς η δεύτερη «γαλάζια» διακυβέρνηση θα παρακάμψει αυτούς τους σκοπέλους ώστε να γίνει πράξη η εξαγγελία Μητσοτάκη ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, είναι ένα ζητούμενο που κατά πληροφορίες έχει βρει την απάντησή του.

Ποια είναι αυτή; Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ενστάσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα τις παρακάμψουν είτε επειδή θα πετύχουν τις έστω και με αστερίσκους συναινέσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είτε επειδή η αποδυναμωμένη αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να συσπειρώσει δυνάμεις εναντίον της νομοθέτησης.

Σχετικά, τώρα, με το «στοπ» που θέτει το άρθρο 16, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να περάσουν τη νομοθέτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τον… παράδρομο του άρθρου 28 που στην παράγραφο 2 προβλέπει ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον «αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα» μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών!

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι μέσω διακρατικών συμφωνιών ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής θα μπορεί να ανοίξει ένα παράρτημά του στη χώρα μας, πιθανότατα σε συνεργασία με ένα ελληνικό ίδρυμα, και να λειτουργεί νομίμως και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εισαγωγικές εξετάσεις φοιτητών, προσοντολόγιο καθηγητών κλπ) έως ότου αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα