Ο βασιλιάς και οι άρχοντες της παραλίας

Με δυσθεώρητα ποσοστά εκλέχθηκαν τοπικοί άρχοντες οι Γιώργος Παπανικολαόυ (Γλυφάδα), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη), Ανδρέας Κονδύλης (Άλιμος) και Γιάννης Κωνσταντάτος (Ελληνικό-Αργυρούπολη)

Οι φίλοι των τεσσάρων δημάρχων που σάρωσαν στα νότια προάστια τους αποκαλούν ως «άρχοντες της παραλιακής». Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανικολάου (Γλυφάδα), Γρηγόρη Κωνσταντέλλο (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη), Γιάννη Κωνσταντάτο (Ελληνικό-Αργυρούπολη) και Ανδρέα Κονδύλη (Άλιμος), οι οποίοι μετά από 4,5 χρόνια θητείας επανεξελέγησαν με διαστημικά ποσοστά από τον πρώτο γύρο.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ο Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό προσεγγίζοντας το 80% (78,62%), ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έπιασε 72,04%, ο Ανδρέας Κονδύλης κατέγραψε ποσοστό 68,27%, ενώ ο Γιάννης Κωνσταντάτος θριάμβευσε με ποσοστό 68,23%.

Τι συνέβη, όμως, και μετά από πέντε χρόνια και οι τέσσερις επανεξελέγησαν με μεγάλη άνεση; Και το λέμε αυτό, διότι το 2014 και οι τέσσερις δήμαρχοι τα κατάφεραν στον δεύτερο γύρο, ειδικά ο Κωνσταντέλλος σε Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη με τρομακτική δυσκολία. Προφανώς, κάτι έκαναν καλά και οι τέσσερις για να τους εμπιστευθούν οι δημότες και να τους επιβραβεύσουν με αυτά τα δυσθεώρητα ποσοστά. Ή, όπως λένε κάποιοι, στο παραλιακό μέτωπο «οι πολίτες επέλεξαν την ηρεμία και όχι την περιπέτεια». Κι αυτό έχει εξήγηση, διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι με την απλή αναλογική που επιβάλλει ο «Κλεισθένης» οι ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού κινδυνεύουν να μην είναι δυνατόν να διοικηθούν.

 

Ο Παπανικολάου

Ο Γιώργος Παπανικολάου μπορεί πλέον να αποκληθεί ως ο «βασιλιάς» της παραλίας, καθώς το ποσοστό που έλαβε είναι εξωπραγματικό. Διότι πώς να το κάνουμε, όταν λαμβάνεις 78,62% έχοντας επτά ακόμη συνδυασμούς ως αντιπάλους, μοιάζει με παραμύθι. Προεκλογικά υπήρχε η εκτίμηση πως ναι μεν ο Παπανικολάου ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αλλά όλοι συμφωνούσαν πως με τόσους αντιπάλους θα έδινε μάχη για να καταφέρει να ξεμπερδέψει από τον πρώτο γύρο.

Όμως καταλυτικό ρόλο έπαιξαν δύο παράγοντες: Το έργο που έχει κάνει στην πενταετία, αλλά και το φιλόδοξο πρόγραμμα για τη νέα θητεία που ανακοίνωσε στους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο του κ. Παπανικολάου σωστά αποτιμήθηκε με θετικό πρόσημο. Παντού σε όλες τις γειτονιές έχουν γίνει μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, ενώ εκεί όπου ο Γιώργος Παπανικολάου κέρδισε τις εντυπώσεις είναι οι παιδικές χαρές που έχουν κατασκευαστεί επί της θητείας του. Μιλάμε για παιδικές χαρές πραγματική υπερπαραγωγή, που ενθουσιάζουν τους μικρούς, αλλά και κάνουν τους γονείς να νιώθουν ασφαλείς για τα παιδιά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γυριστεί διαφημιστικά σποτ για παιδικά προϊόντα σίτισης σε παιδικές χαρές της Γλυφάδας.

Ένα επίσης στοιχείο που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ήταν η άμεση αντίδραση που έδειξε τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου με το όνομα «Αγία Ζώνη». Οι παραλίες της Γλυφάδας μαύρισαν από το πετρέλαιο, αλλά η εγρήγορση που έδειξε ο δήμος με την τοποθέτηση πλωτού φράγματος, αντιρρυπαντικού υλικού, απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες βοήθησαν την κατάσταση. Τέλος, ενοικιάστηκε ειδικό σκάφος που προχώρησε σε καθαρισμό των υδάτων. Έτσι, μετά από λίγες ημέρες οι παραλίες της Γλυφάδας καθαρίστηκαν και μπορούν πλέον οι δημότες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Ο Γιώργος Παπανικολάου με το 78,62% που έλαβε έχει κερδίσει 32 στις 41 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Και φυσικά η φετινή εκλογική μάχη δεν θυμίζει τι είχε συμβεί το 2014, όταν ο Παπανικολάου είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο (35,46%) του τότε δημάρχου Κόκορη (25,71%), για να κάνει περίπατο στον δεύτερο γύρο επικρατώντας με 62,93%. Να σημειώσουμε ότι δεύτερος κατετάγη τώρα ο συνδυασμός του Στέλιου Θεοδοσόπουλου με 6,05%, ενώ ο επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Ταστάνης (πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΑ), κατέγραψε το… τρομακτικό 4,64%.

 

Ο Κωνσταντέλλος

Πριν από πέντε χρόνια ο πρώην πιλότος της ΟΑ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κέρδισε στον δεύτερο γύρο με μία χούφτα ψήφων διαφορά από τον τότε αντίπαλό του, τον κ. Πανά. Ο κ. Κωνσταντέλλος είχε επικρατήσει με ποσοστό 50,03% έναντι του κ. Πανά που έλαβε 49,97%. Μάλιστα, στον πρώτο γύρο είχε προηγηθεί ο κ. Πανάς με 37,55% έναντι 34,72% του Κωνσταντέλλου.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έβαλε τη σφραγίδα του στις τρεις κοινότητες που θεωρούνται το φιλέτο της αθηναϊκής Ριβιέρας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παραλίες του δήμου ξεκινούν από τη Βούλα, το Καβούρι, τη Βουλιαγμένη και φθάνουν έως τα σύνορα με το Κορωπί, συμπεριλαμβανομένης και της Βάρκιζας.

Οπότε οι δημότες αποτίμησαν θετικά το έργο του και ο κ. Κωνσταντέλλος με το 72,04% που έλαβε θα ελέγχει τις 24 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο Δημήτρης Δαβάκης με 12,21% και στην 3η ο Αθανάσιος Ματόπουλος με 4,94%.

 

Ο Κονδύλης

Στον δήμο Αλίμου το 2014 ήταν το αουτσάιντερ. Ο λόγος για τον Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος είχε επικρατήσει στον δεύτερο γύρο τού τότε δημάρχου Θανάση Ορφανού. Στον πρώτο γύρο ο Κονδύλης είχε βραχεία κεφαλή (26,92%-24,93%), αλλά στον δεύτερο γύρο επικράτησε με άνεση. Όλοι στον Άλιμο παραδέχονται ότι όντως έγινε σημαντικό έργο από τον δήμο και γι’ αυτόν τον λόγο οι δημότες τον επιβράβευσαν, καθώς τον εξέλεξαν από την πρώτη Κυριακή με ένα πολύ σημαντικό ποσοστό.

Πίσω από τον Ανδρέα Κονδύλη κατετάγη ο Ευάγγελος Τσιαμήτας που θεωρητικά ήταν ο μεγάλος αντίπαλος με ποσοστό 10,28%, ενώ ο Αθανάσιος Ορφανός ήταν τρίτος με 7,99%.

 

Ο Κωνσταντάτος

Στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης ο Γιάννης Κωνσταντάτος πέραν του σημαντικού έργου που έγινε στην ενιαία πόλη έχει να επιδείξει ότι κέρδισε τη συμμετοχή του στο νέο project του Ελληνικού. Μάλιστα, όλη η πόλη περιμένει αυτό το έργο, καθώς τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι σημαντικά. Απλά εξέπληξε τους πάντες όχι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, αλλά το εντυπωσιακό ποσοστό του 68,23%, λόγω του ότι στις εκλογές μετείχαν άλλοι επτά συνδυασμοί.

Πίσω από τον Κωνσταντάτο τερμάτισε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης (οι δυο τους είχαν μονομαχήσει και το 2014) με το 11,36%. Πάτωσαν οι επίσημοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ (Μπούφης 4,04) και του ΚΙΝΑΛ (Στέφας 4,77). Για το ΚΙΝΑΛ να αναφερθεί ότι το χρίσμα ήρθε ουρανοκατέβατο στον κ. Στέφα, καθώς η εκλεγμένη διοίκηση της τοπικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ στήριξε τον Κωνσταντάτο, ενώ ο γραμματέας της οργάνωσης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Διαβάστε επίσης