“ΟΧΙ” της Φώφης στο… τυράκι του Αλέξη

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί θεσμικά, θα τα πούμε στη Βουλή». Αυτή ήταν η απάντηση που έδιναν από τη Χαριλάου Τρικούπη σε όσους έκαναν λόγο για φλερτ του Αλέξη Τσίπρα μέσω της απαντητικής του επιστολής προς τη Φώφη Γεννηματά, προσβλέποντας σε συνεργασία. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ακόμη πως «αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές, που χρησιμοποιούσε ως τώρα», και ξεκαθάριζαν ότι «τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι στη δεδομένη στιγμή θα βγουν κερδισμένοι, καθώς από τη μία η Ν.Δ. αρνείται, ενώ από την άλλη ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φανφάρες και τα σώου στον προαύλιο χώρο της Βουλής επί της ουσίας δεν έχουν σχέδιο. Και το σημαντικότερο θα εκτεθούν όταν θα πρέπει να αναλύσουν τι εννοούν πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος να έχει προοδευτικό πρόσημο».

Αυτό που λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού είναι ότι «στην προσπάθειά του να δείξει οικειότητα, απάντησε στον ενικό με μαξιμαλισμούς για μεγάλες τομές επιχειρώντας το γνωστό και βολικό γι’ αυτόν παιχνίδι της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων». Και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «ποιος είδε προτιμητέα σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν όλοι ξέρουμε ότι οι μαξιμαλιστές είναι εχθροί των μεταρρυθμίσεων;».

Στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι από την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, την οποία στηρίζουν όλοι οι μετέχοντες στο Πολιτικό Συμβούλιο, θα προκύψουν οφέλη, τα οποία θα εκτιμηθούν αναλόγως από τους πολίτες. Κι αυτό διότι πλέον το Κίνημα όχι μόνο έχει τη θέληση, αλλά έχει βρει και τον τρόπο να επιβάλει τη θέλησή του. Ας μην ξεχνάμε τα σώου του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στον προαύλιο χώρο της Βουλής με τις επιτροπές για τη συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς τα χαρτζιλίκια που κανονίστηκαν για τους διάφορους καθηγητές που τη συζητούν εδώ και δύο χρόνια περίπου, από το καλοκαίρι του 2016.

Κάτι που αναφέρεται και στο non paper που μοίρασε το Κίνημα Αλλαγής: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού περιλάμβανε επίσης μία εξωθεσμική και παρακοινοβουλευτική διαδικασία δήθεν δημόσιας διαβούλευσης πάνω σε επιμέρους προτάσεις αναθεώρησης, ενώ άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος πάνω στις προτάσεις αυτές. Τον προσχηματικό και αντισυνταγματικό χαρακτήρα αυτών των διαδικαστικών “καινοτομιών” καταγγείλαμε με έμφαση από την πρώτη στιγμή. Έκτοτε η κυβέρνηση έχει αφήσει τη σχετική διαδικασία να σέρνεται, παρ’ όλο που δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αναθεωρητική διαδικασία».

Και φυσικά από το Κίνημα Αλλαγής αναφέρουν με σαφήνεια τις αλλαγές που προτείνουν. Και οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

«Η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για πρόωρες εκλογές, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την χώρα όπως αποδείχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.

* Η Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαλύει την Βουλή όποτε την βολεύει, επικαλούμενη με τρόπο προσχηματικό και καταχρηστικό εθνικό θέμα. Αποκαθίσταται η σταθερότητα του εκλογικού κύκλου.

* Καταργούνται προνόμια του πολιτικού συστήματος. Οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι οι Υπουργοί θα ελέγχονται για τις πράξεις τους και δεν θα παραγράφονται τα αδικήματά τους. Ότι οι βουλευτές θα δίνουν λόγο στα δικαστήρια, χωρίς να καλύπτονται από την ασυλία.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.

* Ενισχύεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (με βάση την αρχή της διάκρισης των εξουσιών) και θα αποτρέπονται Κυβερνητικές παρεμβάσεις για την επιλογή της ηγεσίας της.

* Ενισχύεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στον Δημόσιο Τομέα ώστε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τις πελατειακές αντιλήψεις και το κομματικό κράτος.

* Η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια και η διαχείριση τους θα ελέγχεται ουσιαστικά.

* Δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ μη κρατικών, σοβαρών και αξιόπιστων με διαδικασίες αυστηρές πιστοποίησης και αξιολόγησης, ώστε να τελειώσει η απαράδεκτη κατάσταση με τα “κατ’ ευφημισμόν” Πανεπιστήμια».

Οι συνέπειες

Όπως υποστηρίζουν στο Κίνημα Αλλαγής, εάν η αναθεώρηση του Συντάγματος παραπεμφθεί στις καλένδες, τότε θα υπάρξουν συνέπειες. «Αν δεν ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία αναθεώρησης, ώστε να προλάβει η Βουλή πριν από τις ερχόμενες εκλογές να συστήσει Επιτροπή Αναθεώρησης, να συζητήσει τις προτάσεις της στην ολομέλεια και να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα, τότε η όποια αναθεωρητική πρωτοβουλία παραπέμπεται στις καλένδες. Και τούτο επειδή η αναθεωρητική πρωτοβουλία θα πρέπει να ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή και να ολοκληρωθεί στη μεθεπόμενη, με αποτέλεσμα η συνταγματική μεταρρύθμιση να καθυστερήσει μια πενταετία από σήμερα.

Τα προβλήματα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν μπορούν όμως να περιμένουν πότε ο Πρωθυπουργός θα κρίνει ότι τον εξυπηρετεί επικοινωνιακά να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ούτε μπορεί να εντάσσονται στις σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενώ μέχρι πριν λίγο εμφανιζόταν να πιέζει με άρθρα του κ. Μητσοτάκη για την αναθεώρηση, τώρα φαίνεται ότι κάνει πίσω.

Αν όμως υιοθετηθούν τέτοιες λογικές, οι πολίτες θα συνεχίσουν να δυσπιστούν προς το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη, να δέχονται την υπονόμευση του κύρους τους από καθεστωτικές λογικές».

Καμία συνεργασία…

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν άρεσαν και οι δηλώσεις Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο χώρος της Αριστεράς, όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και της Σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής, είναι δύο χώροι οι οποίοι πρέπει να συνδιαλέγονται και να αναζητήσουν τις προϋποθέσεις μιας μεγαλύτερης συνεργασίας». Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι είναι εκτός κάδρου από την προοπτική συνεργασίας οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, διότι «οι πολιτικές τους επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν και η όλη τους παρουσία, συνιστά ένα πολιτικό βάρος. Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση ο χώρος της Κεντροαριστεράς να κουβαλάει στις πλάτες του τα βαρίδια του παρελθόντος».

Στον κ. Σκουρλέτη απάντησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μάλλον με άκομψο τρόπο, όπως έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών: «Έχουμε κλείσει τις πόρτες στις αδιέξοδες και συντηρητικές πολιτικές, δεν θα γίνουμε δεκανίκι αδιέξοδων πολιτικών, εμείς ανασυγκροτούμε την προοδευτική παράταξη της χώρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα