Οι 27 «σερίφηδες» της… υπαίθρου

«Ο τοπικός αστυνόμος δεν είναι ο “σερίφης” του χωριού ή της απομακρυσμένης περιοχής. Θέλουμε τη δράση του να αποτελεί τον φύλακα-άγγελο της περιοχής».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αυτή τη φράση επέλεξε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, προκειμένου να δείξει ότι ο νέος θεσμός που καθιερώνει η ΕΛ.ΑΣ. έχει στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Πιο αναλυτικά, οι τοπικοί αστυνόμοι αναλαμβάνουν καθήκοντα σε 27 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει αστυνομικό τμήμα ή σταθμός, αλλά κρίθηκε σκόπιμη η παρουσία έστω και ενός υπαξιωματικού ή κατώτερου αξιωματικού για να τονωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου είχε θεσπιστεί πριν από 11 χρόνια –με το Προεδρικό Διάταγμα 48/2006– όπως αποκάλυψε ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας. Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο ίδιος, αποφασίστηκε τώρα η ενεργοποίησή του, καθώς «εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος. Την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της ΕΛ.ΑΣ. με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη».

Με καρφιτσωμένη την κονκάρδα του τοπικού αστυνόμου στο πέτο, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. φιλοδοξούν οι «σερίφηδες» να γίνουν οι άνθρωποι που οι κάτοικοι των 27 τοπικών κοινωνιών θα επικοινωνούν μαζί τους είτε κατ’ ιδίαν είτε στο κινητό τηλέφωνο (σ.σ. θα τους διατεθεί υπηρεσιακά) ανά πάσα ώρα και στιγμή, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα τους. «Θα υπάρχει διαπροσωπική επαφή με τους πολίτες. Θα ασχολείται σχεδόν με τα πάντα. Από κλοπές, διαρρήξεις, μηνύσεις, μέχρι γραφειοκρατικές δουλειές που άπτονται της ΕΛ.ΑΣ. Φυσικά, στα σοβαρά περιστατικά θα καλεί ενισχύσεις», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το αρχηγείο της Αστυνομίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως τη διαδικασία εύρεσης χώρου, το κόστος στέγασης γραφείου και τα λειτουργικά έξοδα, τα ανέλαβαν οι 27 δημοτικές αρχές και έτσι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν επιβαρύνθηκε με νέες δαπάνες.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του τοπικού αστυνόμου αυτές είναι οι εξής:
1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών, ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισής τους τη συνδρομή της υπηρεσίας του.
2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες-επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.
3) Ενημερώνει άμεσα τον διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισής του.
4) Υποβάλλει καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.
5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών που έχουν σκοπό τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟΠΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΟ
-Σιδηρόνερο Δήμο Δράμας
-Οικισμός Σώστης Δήμου Ιάσμου
-Νέα Βύσσα Δήμου Ορεστιάδας
-Μεταξάδες Δήμου Διδυμοτείχου
-Λάβαρα Δήμου Σουφλίου
-Κολινδρός Δήμου Πίνδας Κολινδρού
-Πλαταμώνα Δήμου Δίου Ολύμπου
-Μαυροθάλασσα Δήμου Βισαλτίας
-Βελβεντό Δήμου Σερβίων Βελβεντού
-Τσοτύλι Δήμου Βοϊου
-Νεοχώριο Δήμου Νικολάου Σκουφά
-Ανθιρό Καρδίτσας Δήμου Αργιθέας
-Ραψάνη Δήμου Τεμπών
-Πλατύκαμπος Δήμου Κιλελέρ
-Μεσάγγαλα Παραλίας Εγάνης Τεμπών
-Πύλη Δερβενοχωρίων Δήμου Τανάγρας
-Βασιλικού Δήμου Χαλκιδαίων
-Αυλίδα Δήμου Χαλκιδαίων
-Γαρδίκη Ομιλαίων Δήμου Μακρακώμης
-Υπάτη Δήμου Λαμιαίων
-Ερατεινή Δήμου Δορίδας
-Λεβίδι Δήμου Τριπόλεως
-Φιλιατρά Δήμου Τριφυλλίας
-Χώρα Δήμου Πύλου Νέστωρος
-Αγία Βαρβάρα Δήμου Γόρτυνας
-Καρδάμαινα Δήμου Κω
-Κέφαλος Δήμου Κω

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα