Οι αγκαλιές με τον Ζάεφ καίνε τον Αλέξη

Παρά το γεγονός ότι στην Βόρεια Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλά εν τούτοις η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να τους θυμίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

 

Για νέα αρχή και για πολιτική αλλαγή κάνουν λόγο όλοι στην Κουμουνδούρου για το συνέδριο που ξεκίνησε την Πέμπτη με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένα συνέδριο, όπου οι μετέχοντες βρίσκονται σε νιρβάνα και έχουν ονειρώξεις επιστροφής στην εξουσία, αγνοώντας πως η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ, του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων, στέλνει ακόμη πιο χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα προσφέροντας συγχωροχάρτι στη Νέα Δημοκρατία από την οποία οι βορειοελλαδίτες ανέμεναν καλυτέρευση των όρων της συμφωνίας.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ημέρες έκαναν ενέσεις αισιοδοξίας προς τον κόσμο τους, ότι με το Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει η ανατροπή και η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Φυσικά οι μετέχοντες στο Συνέδριο δεν χρειάζονται ενέσεις αισιοδοξίας. Χειροκροτητές του αρχηγού είναι, πήγαν για να αποθεώσουν. Αρκετοί από αυτούς γνωρίζουν από αριστερά όσο ο φάντης το ρετσινόλαδο. Μεταγραφές του Σπίρτζη και άλλων γενίτσαρων από το ΠΑΣΟΚ είναι που έχουν έρθει γι’ αυτή την δουλειά. Όχι να σκέφτονται, αλλά ως στρατιωτάκια να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του αρχηγού.

Εξάλλου το Συνέδριο διεξάγεται απλά για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα, όπου όποιος τολμήσει να αντιπαρατεθεί στον ηγεμόνα θα τον τρώει το μαύρο σκοτάδι. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως με τις αλλαγές του καταστατικού και τις πολιτικές αποφάσεις που θα υπερψηφιστούν αύριο Κυριακή, το κόμμα θα περάσει σε μια νέα εποχή. Η αλήθεια είναι ότι τα κουκιά είναι με το μέρος του αρχηγού, οπότε τους υπόλοιπους θα τους φάει το μαύρο σκοτάδι.

Γνωρίζουν από ανταρτοπόλεμο

Φυσικά οι της Ομπρέλας δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Και δεν μιλάμε για τις ομιλίες στο Συνέδριο. Αυτές σε κάποιες θα αρέσουν, σε κάποιους άλλους όχι, κάποιες θα χειροκροτηθούν, κάποιες θα αποδοκιμαστούν. Τα δύσκολα θα αρχίσουν από την Δευτέρα, όταν οι παλιές καραβάνες του κόμματος, όπως οι Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης και σία, αλλά και οι «53+» υπό τον Τσακαλώτο θα διαπιστώσουν ότι το κόμμα που μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν έχει παραδοθεί σε αποτυχημένα ΠΑΣΟΚια, όπως η Μαριλίζα Ξεκογιαννακοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι αφού χρέωσαν και διέλυσαν το ΠΑΣΟΚ ήρθαν να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι παλιές καραβάνες της αριστεράς είναι ψημένες στον ανταρτοπόλεμο.

Η συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία είναι εξαιρετική για τον Αλέξη Τσίπρα που θεωρεί ότι με την επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πετύχει να ανεβάσει το ηθικό και των μελών και των ψηφοφόρων που βλέπουν το κόμμα τους να έχει βαλτώσει στις δημοσκοπήσεις εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξηγήσει για ποιον λόγο αν κι έχει τόσο μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη είναι ανύπαρκτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό. Ακόμη και στις μικρές ηλικίες που υποτίθεται ότι είναι η δύναμη του, όταν αυτοί οι νεολαίοι καλούνται να ψηφίσουν στις φοιτητικές εκλογές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προτιμούν άλλες δυνάμεις και όχι τους περίεργους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να το θεωρούν ως τεράστια επιτυχία τους, αλλά συνολικά η κοινωνία είναι εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Εν τούτοις οι ΣΥΡΙΖΑιοι επιμένουν και μάλιστα κάλεσαν τον πρώην πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο, όπου αντάλλαξε και σταυρωτά φιλιά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα έβαλαν τον Ζάεφ να κάτσει δίπλα στο Νίκο Κοτζιά (εκπροσωπούσε το ΠΡΑΤΤΩ). Όπως γίνεται αντιληπτό αυτή η εικόνα θα παίξει πολύ στην προεκλογική περίοδο.

Γκρίνια για το ΚΙΝΑΛ

Υποτίθεται ότι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνονταν η πρόβα για την Προοδευτική Διακυβέρνηση. Όμως το μεν ΚΚΕ απαξίωσε να αποστείλει εκπρόσωπο, ενώ το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 προτίμησαν να τους εκπροσωπήσουν οι εκπρόσωποι Τύπου, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Μιχάλης Κριθαρίδης, αντίστοιχα. Μάλιστα για το γεγονός ότι υπήρξε τόσο χαμηλή εκπροσώπηση από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και διαρροές στον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ Τύπο για «φοβική εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ».

Η αλήθεια είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπείτο είτε από τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, είτε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, είτε από τον Κώστα Σκανδαλίδη και στην χειρότερη περίπτωση από τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, στενό συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη. Κάποιοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστήριζαν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να παραστεί ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκη, ενθυμούμενοι τι είχε πράξει ο πολιτικός του μέντορας ο Κώστας Σημίτης το 1996, ο οποίος αν και πρωθυπουργός είχε παραστεί και μιλήσει στο συνέδριο του τότε Συνασπισμού. Η διαφορά ήταν ότι ο Σημίτης ήταν ένας παντοδύναμος πρωθυπουργός και ο ΣΥΝ εκτός Βουλής.

Από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος την εκπροσώπηση ανέλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης.

Τιμητικό προεδρείο

Να πούμε ότι το προεδρείο του Συνεδρίου ήταν τιμητικό, καθώς μετείχαν μέχρι και ηθοποιοί, ενώ υπήρχε και μία άδεια καρέκλα αφιερωμένη στον προσφάτως αποδημήσαντα Μίμη Δαρειώτη. Αναλυτικά το προεδρείο απαρτίζουν οι Γεωργία Μακράκου (Μαθήτρια, μέλος του μαθητικού της Νεολαίας), Αρίμπα Νουρ (Μαθήτρια Γ΄ Λυκείου, μέλος πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας ), Στέλλα Μπελιά (Πρόεδρος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο), Βασίλης Μανωλάκος (Συνδικαλιστής στην Cosco), Σταυρούλα Παπαδημητρίου (Συνδικαλίστρια της ΑΔΕΔΥ), Νίκος Μανιός (Αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα , πρώην βουλευτής), Ζωή Ξενάκη (Αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα), Θανάσης Παγώνης (πρώην εξόριστος, πρώην μέλος της ΕΔΑ), Μαριάννα Τουμασάτου (ηθοποιός), Τάνια Τσανακλίδου (τραγουδίστρια), Πέτρος Δαμιανός (Δάσκαλος-στο σχολείο φυλακών ανηλίκων Αυλώνα), Βιβή Λυγερού (Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου), Δήμητρα Γκασούκα (Μέλος του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Φυσάκης (Ιστορικός), Μουσταφά Ουφούκ (υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) Αριστείδης Μανωλάκος (Συνταξιούχος Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Βλάσης Τσόγκας (Αγρότης στην Κορινθία, υποψήφιος Ευρωβουλευτής), Μαρία Καμμά (Δήμαρχος Τήλου), Αντώνης Κοτσακάς (πρώην υπουργός ΠΑΣΟΚ), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), Γιάννης Δραγάσακης (πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Φωτόπουλος (πρώην της ΓΕΝΟΠ), Θάνος Βασιλόπουλος (Αναπληρωτής οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ ) και Φώτης Προβατάς (πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων με τον Γιώργο Καμίνη).

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα