Οι Ελληνες δεν πιστεύουν στο success story

Ξεχωριστή θέση σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau για την ευρωκρίση, έχουν οι εξελίξεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Υπογραμμίζει, μάλιστα, το χάσμα απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό κι τους πολίτες ως προς την κατάσταση στη χώρα είναι τεράστιο.

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, «αν πιστέψει κανείς τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της(…). Ακόμη και ο αυστηρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για success story. Ωστόσο, αυτό εκλαμβάνεται από τους περισσότερους Ελληνες πολίτες ως σκέτη κοροϊδία. Καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλότατο τίμημα γι’ αυτό που ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει «τεράστια πρόοδο». Το πρόγραμμα λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα καθ’ υπόδειξη των διεθνών δανειστών επέφερε στη χώρα τη βαθύτερη και διαρκέστερη ύφεση από το τέλος του πολέμου».

Το δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά ένα τρίτο κατά τη διάρκεια της κρίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα κατώτατο κοινωνικό βοήθημα αντίστοιχο του γερμανικού Hartz IV. Σημειώνεται ακόμα πως η Ελλάδα ενδέχεται να επανέλθει στο δεύτερο μισό του 2014 – μετά από 24 τρίμηνα ύφεσης – και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. «Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ως τώρα τίποτε από αυτά», σχολιάζει ο αρθρογράφος, παραπέμποντας στην υψηλότατη ανεργία – ειδικά στους νέους.

Επίσης, η Frankfurter Rundschau σημειώνει πως «ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα και το 2015 παρά την τόνωση της ανάπτυξης. Το Ινστιτούτο Εργασίας μάλιστα -που πρόσκειται στα συνδικάτα- προβλέπει ακόμη και για το 2020 ποσοστό ανεργίας της τάξης του 20%-22%». Τέλος, υπογραμμίζεται ότι άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οπως διαπιστώνεται, «σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχουν τόσο ακραίες διαφορές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα